Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2013. március 21., csütörtök 23:29

Zord idő várható a következő napokban
A következő napokban ismét visszatér a téli időjárás – remélhetőleg idén tavasszal utoljára – Szentendrére is. A pénteki napon nagyon erős széllökések várhatók erős lehűléssel, majd vasárnaptól több napon keresztül kisebb mennyiségű hóesés is lehetséges. Felmelegedés és az igazi tavasz beköszöntére a húsvéti hétvégén számíthatunk!

Az időjárási helyzet Európában
A Brit-szigetektől nyugatra, a mediterrán térségben, valamint a Kelet-európai-síkság fölött ciklonok örvénylenek. A felsorolt területeken többnyire erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, az északi, északkeleti tájakon havazás is előfordul. Szárazföldünk más részén anticiklonális hatások érvényesülnek, a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi vidékén -2, -7, középen 2, 10, délen többnyire 12, 18 fok között alakul. Péntek estig a Kárpát-medence fölé a fent említett mediterrán ciklon hátoldalán észak felől eleinte nedves, majd kissé szárazabb, egyre hidegebb levegő érkezik.

Magyarország időjárása
Szerdán délelőtt az ország legnagyobb részén alapvetően napos idő volt. Délután délnyugat felől növekedni kezdett a felhőzet. Estig csapadékról nem érkezett jelentés. Napközben néhol megerősödött a délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 11 és 17 fok között változott. Éjszaka mindenütt megvastagodott a felhőzet, és délnyugat felől egyre többfelé eleredt az eső. Hajnalra 1 és 7 fok közé hűlt le a levegő. A reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 9 mm között változott. Délelőtt túlnyomóan borult volt az ég, és többfelé esett az eső. A Dunántúlon megerősödött, helyenként viharossá fokozódott az északi, északnyugati szél. A hőmérséklet 11 órakor 4 és 11 fok között alakult.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:
Reggelig eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, csak késő délutántól a Dunántúlon szakadozik fel a felhőzet. Kezdetben többfelé várható ismétlődő eső, majd éjszaka főként a Dunától keletre valószínű eső, amit fokozatosan havas eső, havazás vált fel. Holnap a Dunántúlon a változó felhőzet mellett néhány órára kisüt a nap, számottevő csapadék nem várható, keleten eleinte borult lesz az ég többfelé havas esővel, északkeleten havazással, majd ott is szakadozik a felhőzet, és estefelé megszűnik a csapadék. Az északi, északnyugati szél megerősödik, a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, valamint pénteken északkeleten is viharossá fokozódik. Északkeleten néhol hófúvás kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2, -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 3, 8 fok között várható, de északkeleten csak 0 fok körül valószínű.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:
Kezdetben még az ország nagy részén lesz több-kevesebb napsütés, majd többnyire borult idő várható. Vasárnap főként délen és nyugaton, a hét elején többfelé valószínű hószállingózás, havazás. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak első felében -2, -8 fok között, a havas, derült északkeleti területeken -10 alatt alakul, később többnyire -1, -6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 0, +6 fok között, később 0 fok körül várható.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2013.03.22. péntek éjfélig
SZÉL: A Dunántúlon, majd a középső megyékben és éjjel már északkeleten is több helyen viharos lökések (60-85 km/h) kísérik az északi, északnyugati szelet. Borsod megye keleti részén és a Nyírségben éjszaka és péntek reggel egy-egy 90 km/h körüli lökés is lehet. (A Balatonnál és a Dunántúli-középhegység magasabb részein az említett értékeknél erősebb szél is lehet.) Péntek délutántól veszít erejéből a légmozgás.
CSAPADÉK, HÓFÚVÁS: Ma a csapadék (eső) mennyisége a Dunántúlon és a középső országrészben összességében több helyen is elérheti a 20 mm-t, majd nyugat felől gyengül a csapadékintenzitás.
Estétől előbb a Dunántúlra, majd északkeletre is megérkezik a hideg levegő, a hőmérséklet egyre több helyen fagypont alá csökken, várhatóan délkeleten marad 0 fok felett. Péntek napközben északkeleten maradhat fagypont körül a levegő hőmérséklete. Az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest és a középső megyékben, éjjel ill. hajnaltól északkeleten is, az eső, havas esőbe, havazásba vált (nedves, tapadó hó is valószínű). Bizonytalan megmaradás mellett a Duna vonalában ill. attól keletre a legtöbb helyen kb. folt, lepel – 2 cm friss hó valószínű, amely péntek napközben elolvad. Hozzávetőlegesen a Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre kb. 1-7 cm hó hullhat, ezen belül a nagyobb mennyiség Szabolcsban valószínű. A viharos szél elsősorban Borsod-, Szabolcs-megyében és Hajdú-Bihar északi felén hófúvást okozhat. Elsősorban Borsod keleti részén (főként Zemplén, Bodrogköz) és a Nyírségben nem zárható ki, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat hozzon létre.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.