Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2009. november 17., kedd 12:04

Újranyílik Hadik Kávéház
Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső egykori törzshelyén a közeljövőben megnyíló Hadik Kávéházban mutatta be Molnár Gyula Újbuda polgármestere a Társadalmi Érték Testületet (TÉT), melynek feladata, hogy az igényesség és a magas esztétikai színvonal megőrzésével a Bartók Béla úton néhány éven belül létrejövő kulturális városközpont kortárs képzőművészeti galériák, múzeumok, gyűjtemények iránt érdeklődő bel- és külföldi turisták zarándokhelye legyen. Ennek egyik műhelye a Hadik Ház lesz, melynek kávéházi részében a vendégek az év 365 napján híres irodalmárok kedvenc ételeit is megkóstolhatják változatos képzőművészeti, zenei, film és irodalmi kultúrfröccs kíséretében. 

 
Társadalmi Érték Testület
2009. november 10. óta már TÉT-je van a kulturális programnak, az Újbudai városközpont kialakítása avatott kezekbe került. Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső egykori törzshelyén, a közeljövőben megnyíló Hadik Kávéházban Molnár Gyula polgármester meghívására neves értelmiségiek gyűltek össze, hogy megalakítsák a Társadalmi Érték Testületet (TÉT). A kerület vezetése Újbuda kulturális városközpontjává kívánja tenni a Bartók Béla utat, visszacsalogatni a múzsákat, a „lágymányosi isteneket”, akik itt éltek és alkottak, rangot adva a környéknek. A tervek szerint néhány éven belül a környék a kortárs képzőművészeti galériák, múzeumok, gyűjtemények iránt érdeklődő bel- és külföldi turisták zarándokhelye lesz. Hogy mindez megvalósuljon, első lépésként rövidesen pályázatot hirdetnek az üresen álló üzlethelyiségek kulturális célú hasznosítására. A testület összetétele, a tagok szakmai hozzáértése és a kultúra iránti elkötelezettsége önmagában is garanciát jelent arra, hogy a Bartók Béla út belátható időn belül Újbuda Kulturális Városközpontjává váljon. A vonzerő növelését szolgálja, hogy a házak homlokzatát, az üzletek kirakatát eredeti szépségükben kell helyreállítani.
A TÉT tagjai között tisztelhetjük Karinthy Márton színházrendezőt, írót, a Karinthy Színház alapító tulajdonosát és igazgatóját, a kortárs irodalom képviselőjét, Szakonyi Károly Kossuth-díjas írót, drámaírót, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagját, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, a Nemzet Színészét, Újbuda díszpolgárát, Szüts Miklós festőművészt, a Palládium Alapítvány kurátorát, a Farkas István Alapítvány elnökét, a Kelenhegyi úti művészház tagját, Gáti György Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, Horváth Károlyt, a Bartók 32 Galéria igazgatóját, Szegedi Ferenc építészt, az Újbuda Baráti Kör tagját, Újbuda volt polgármesterét, Cselovszki Zoltán építészmérnököt,  az V. kerület főépítészét, a Szeretem Budapestet mozgalom alapító tagját, Hunyadi Mátyást, a Bartók Béla út 36-38. sz. társasház közös képviselőjét, aki az itt lakók véleményét kívánja közvetíteni, képviselni a Bartók Béla út új arculatának kialakításában, dr. Rétvári Bencét a Fővárosi Közgyűlés tagját, Gellérthegy – Szentimreváros - Lágymányos országgyűlési képviselőjét, Lakos Imre vagyongazdálkodásért felelős alpolgármestert, Dr. Balás Piri László önkormányzati képviselőt, a városgazdálkodási bizottság elnökét, Edelényi Szilviát Újbuda Oktatási és Kulturális Osztályának munkatársát, aki koordinálja az Újbuda Kulturális Városközpont programot, és végül, de nem utolsósorban Molnár Gyula polgármestert – aki maga is részt vesz a TÉT munkájában.

Hadik Kávéház
Újbuda kulturális városközpontjának egyik fő helyszíne a közel 400 négyzetméteres Hadik Ház lesz, melynek kávéházi része a napokban nyílik meg. A XX. század 20-as 40-es éveiben világhírű írók, művészek – Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Déry Tibor, Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád – kedvenc törzshelye szűk egy évszázaddal később ismét az irodalmi élet egyik központja lesz, teret adva fiatal, kezdő művészek bemutatkozásának a film, képzőművészet és zenei élet területén. A korabeli újság lapjait megidéző étlap kínálatából akár Karinthy és Móricz kedvenc fogásait is megkóstolhatjuk majd.

 

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.