Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2013. április 23., kedd 15:04

TÖOSZ: meghosszabbított pályázati határidő
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége meghosszabbította a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program keretében meghirdetett pályázatának határidejét 2013. május 6-áig. Idén 5 témakörben lehet az önkormányzatoknak pályázatot benyújtaniuk.


A Példát átadó gyakorlatok pályázatát – a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdette meg 2008-tól folyamatosan. 2013-ban a megvalósításában részt vesz a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége , a Tempus Közalapítvány, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium. A program elsődleges célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és megismertetése az ország más önkormányzataival, később esetleg a nemzetközi szakmai közélettel is.

Pályázati témakörök:

Közfoglalkoztatási jó gyakorlatok témakörben a Belügyminisztérium által támogatva, a tavalyi évben is meghirdetett és igen népszerű témára idén is lehet pályázni. 2013. évben a kistérségi startmunka mintaprogramban kizárólag a mezőgazdasági, téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatás, valamint a helyi sajátosságokra épülő egyedi programelemek megvalósítását célozza. Így a pályázatot, ezen tevékenységek megvalósítását magas színvonalon történő ellátásának figyelembevételével kell kialakítani. Kiemelt cél, hogy a közfoglalkoztatási programok fő tevékenysége igazodjon a helyi igényekhez, az adott tevékenység ne versenytársat teremtsen, hanem a munkalehetőségek számát bővítse a településen.

A „Gazdálkodó település” című pályázati kiírást a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja, a pályázat célja olyan települések felkutatása, amelyek helyi erőforrásokra alapozott önkormányzati mezőgazdasági programot működtetnek, valamint a településen helyi termelői piacot üzemeltetnek. A pályázati versenyben azon települések vehetnek részt, amelyek minél hatékonyabban tudnak a helyben lakó és gazdálkodó kistermelőikre alapozottan olyan mezőgazdasági programot működtetni, amely az önfenntartás, az alapvető élelmiszerekkel történő minél magasabb szintű önellátás, valamint – a rövid értékesítési lánc elvét követve – a piacra termelés irányába mutat.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által támogatott téma „Az Év Új Nemzedék települése”. Azon települések pályázatát várjuk, amelyek a helyi fiatalokat érintő lokális és általános problémákra olyan egyedi, kreatív megoldási javaslatot mutatnak be, amelyet korábban már végrehajtottak és az intézkedés által minőségi javulást értek el az ott élő fiatalok életkörülményét tekintve. A településen minél eredményesebben tudják a helyi fiatalok problémáit felkutatni, azonosítani, majd olyan hatékony megoldási javaslatot tartalmazó ifjúságpolitikai programot működtetni, amely az állampolgári aktivitás, az egzisztenciateremtés, a családalapítás és/vagy a minőségi és kulturális szabadidős tevékenységek területeire koncentrál.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával meghirdetett, a Helyi Esélyegyenlőségi Lehetőségek Programja (HELP) témában a pályázó településeknek hangsúlyt kell fordítania többek között a szemléletformálásra. Milyen előítéletet csökkentő, innovatív/rendhagyóeszközöket alkalmaznak az adott jó gyakorlat során, és hogyan adaptálható ezen eszköz. A program milyen módon és mértékben alapul közösségi aktivitáson, hány generációt érintően történnek meg a beavatkozások. A településen élő esélyegyenlőségi célcsoportok (mélyszegénységben élők, romák; gyermekek, nők, idősek, fogyatékos személyek) közül hány csoportra terjed ki az intézkedés. A program megvalósítása során milyen helyi, térségi együttműködéseket alakítottak ki.

Legjobb testvérvárosi találkozó témában – melyet a Tempus Közalapítvány támogat – immár második évben lehet pályázni. Az Európai Bizottság Európa a polgárokért programjának egyik közkedvelt pályázati formája a testvérvárosi találkozók, melyben magyar települések is nagy számban vesznek részt. Pályázni olyan, az Európa a polgárokért program által támogatott, már megvalósított testvérvárosi találkozóval lehet, ahol a hagyományos kulturális jellegű programokon túllépve, a pályázatban szereplő projektben hangsúlyos szerepet kap a 2013-as európai év témája, vagyis az aktív állampolgárság.

Különdíj:

A Magyar Territoria Innovációs Díj Szervező Bizottsága is csatlakozott a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok 2013. évi pályázati rendszeréhez. Az idei évben rövid listára kerülő pályázatok – a LÖGY- kategóriáktól függetlenül – automatikusan versenyeznek az innovációs külön díjért, három kategóriában: személyek, közösségek, önkormányzatok. Az elbírálás legfőbb szempontjai: a projekt innovativitása, megismételhetősége és a közpénzek takarékos felhasználása.

A teljes pályázati kiírás és a pályázati formanyomtatvány letölthető a TÖOSZ honlapjáról: www.toosz.hu


2 csatolt dokumentum FormanyomtatványPályázati kiírás
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.