Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2013. május 26., vasárnap 18:01

Összefogás Hegyaljáért, a nemzetért
A borászok patrónusának ünnepnapján, szombaton zarándoklat keretében Golop, Mád, Tarcal érintésével Monokról Tokajba szállították Szent Orbán ereklyéjét. Mádon és Tokajban dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.
Kevesen tudják, hogy Monok nem csak Kossuth Lajosról híres, hanem itt őrzik már több, mint kétszáz éve Szent Orbán pápa csontereklyéjét. A hagyományteremtő céllal életre hívott zarándoklat is innen indult szombaton reggel Tokajba. Demeterné Bártfai Emese Monok polgármestere jó szívvel indította útjára a kezdeményezést.

Minden útba eső településen, így Mádon is nagy szeretettel fogadták a zarándoklatot. Tatárka József polgármester köszöntötte a menetet, majd felkérte dr.Mengyi Rolandot az ünnepi beszéd megtartására.– Történelmünk erős alapjaira építve haladni, fejlődni akarunk. A haladáshoz nem elég önmagában a  tudomány és a technika fejlődése, szükség van hozzá erkölcsre, morálra, nemzeti összefogásra. Az első, Szent Orbán zarándoklat is kiváló példa az erkölcsre, morálra és a nemzeti összefogásra – hangsúlyozta dr. Mengyi Roland.

Tokaj-Hegyalja fontos évszázadok óta és ma is számunkra. A történelmünk, hagyományaink a nemzetünk lelki itt koncentrálódik, mint szőlőszemben az életerő. Szent Orbán életéről, munkásságáról keveset tudunk, azonban az utolsó „fagyos szenthez” több magyar szólás-mondás is kötődik, amely a szőlőművesek megfigyelésein alapult: „savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő” – tartja a mondás.

Manapság már jóformán csak a néprajzosok feljegyzéseiből tudjuk: ha Orbán megvédte a szőlőtáblákat a fagytól akkor a gazdák örömükben borral, kaláccsal vendégelték meg védőszentjüket, ha károsodtak az ültetvények akkor viszont haragjukban, elkeseredésükben bizony gyakran megvesszőzték a szobrokat…

Szent Orbánt nem csak hazánkban, hanem Európa szerte ismerik, tisztelik a borvidékeken, főleg német és francia területen. Azt már kevesebben tudják, hogy Tokaj-Hegyaljához nem csak, mint a szőlőművesek, szőlők védőszentjeként van köze, hanem itt, egészen pontosan Monokon, a Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt templomban őrzik az ereklyéjét, amelyet 1771-ben adományozott XIV. Kelemen pápa Andrássy István grófnak.  Ezt követően a szent maradványait Elzászból átszállították Monokra, ahol az ekkor épült kápolnában helyezték el, s jelenleg a monoki római katolikus templomban található.

Dr. Mengyi Roland méltatta a Hit évében első alkalommal megszervezett Szent Orbán zarándoklatot: az ereklye nem csak a vallásos polgárok számára fontos, hanem minden hegyaljainak, hiszen része a közös történelmüknek, amely révén egyszerre lehetnek magyarok és európaiak. Őrizni, ápolni kell a hagyományokat, hogy tudjuk honnan jöttünk, kik vagyunk és hová tartunk. Fogjunk össze, dolgozzunk együtt a nemzet felemelkedéséért!
Ezt követően dr. Székely János esztergomi püspök, Szűcs Zoltán plébános és Tarr László lelkész tartott ökumenikus istentiszteletet. Az ünnepségen többek közt részt vett Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott és Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora.

Tokajban Májer János polgármester a főtéren fogadta és köszöntötte a zarándoktatot. Dr. Mengyi Roland ünnepi beszédében méltatta a zarándoklat jelentőségét, Tokaj városának történelmi jelentőségét, a hagyományok ápolásának a fontosságát, amely összeköt minden hegyaljait.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.