Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. szeptember 25. péntek
Hírek témák szerint

NAGYATÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. augusztus 12., hétfő 09:29

Jelképes csatorna-elhelyezés Nagyatádon
Ünnepélyes alapcső elhelyezéssel vette kezdetét augusztus 9-én a nagyatádi kistérség legjelentősebb környezetvédelmi beruházása. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló 5 milliárd forintos költségvetésű program során kiépül a csatornarendszer Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany településeken, Nagyatád - Kivadár településrészén, és egyben korszerűsödik a térségi központ szennyvíztisztító telepe.

A 9 Rinya menti településen húszezer lakos életminősége javul az infrastrukturális fejlesztés nyomán, melyet 3 milliárd 986 millió forinttal támogat az Európai Unió és a magyar állam központi költségvetése. A projekt megvalósításával a háztartásokban keletkező szennyvíz a 3 ágon megépülő csatornarendszeren keresztül jut majd a korszerű technikával felszerelt szennyvíztisztító telepre. Ezzel megszűnhetnek a jelenleg használatos szikkasztásos aknák, s nem lesznek kitéve szennyezésnek a felszín alatti vizek.
A térség életében meghatározó minőségi változást jelentő programot Ormai István, a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás elnöke, Nagyatád polgármestere mutatta be a mai nyitórendezvényen.
- Évtizednyi munka és erőfeszítés van a mai esemény hátterében – mondta Ormai István, utalva arra, hogy a települések korábbi választott tisztségviselőinek döntése tette lehetővé a projekt megvalósulását.   - Egy eddig hiányzó, nélkülözhetetlen infrastruktúrát valósítunk meg, amely a jelennél sokkal előbbre mutat: a következő nemzedékeknek teremtünk egészséges környezetet. A lakosság tudatos, megfontolt hozzáállását mutatja, hogy a tervezett 3200 bekötéshez eddig 2500-an kötöttek előzetesen szerződést. A munka megkezdésével bizonyosan megnő a rákötési szándék.
Somogy megye legújabb környezetvédelmi beruházását Szászfalvi László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő indította útjára.  Ünnepi köszöntőjében szólt arról, hogy a 9 település összefogása nagyszerű példa az együttműködési készségre, a közösség összetartó erejére. – Tiszteletre méltó a kitartásuk, amivel az álmaikat, terveiket valóra váltják. A kormány szándéka is az, hogy az olyan közösségeket támogassa, amelyek a lakóhelyük érdekében összefognak, azon jobbítani, fejleszteni akarnak.
A napokban lendületesen megkezdődő kivitelezési munkákat a SZABADICS Közmű és Mélyépítő Zrt. végzi el, melyről Szabadics Attila alelnök adott tájékoztatást a projektnyitó rendezvényen: a következő 24 hónap során a szakemberek csaknem 60 ezer folyóméter nyomóvezetéket, közel 50 ezer folyóméter gravitációs gerincvezetéket, több mint 33 ezer folyóméter bekötővezetéket fektetnek le, 3218 házi bekötést alakítanak ki, és megépítenek 40 házi- és 27 hálózati átemelőt. A projekt során a szennyvíztisztító telep is megújul: megnő a biológiai tisztítókapacitása, korszerűsödik a technológia, az épületek, a berendezések és az elektromos hálózat is. Az építés során 130 somogyinak biztosítanak munkalehetőséget.
A nyitórendezvényen nemcsak a kivitelezés indítását jelző csatornadarab elhelyezése volt jelképes, hanem a helyszín is: olyan területet választottak az ünnepséghez, ahol partnertelepülésekről érkező csatornahálózat becsatlakozásának nyomvonala húzódik. A 10 méteres cső így a Szoborparknál, a Göröndi úton került a földbe, megőrizve az utókornak a projekt és az abban résztvevő települések nevét, valamint az építés megkezdésének időpontját.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.