Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2013. augusztus 28., szerda 10:46

Lehetőségek az önfenntartó képesség megerősítésére - A közfoglalkoztatás, az önellátás és a gépesítés időszerű kérdései a MÖSZ konferenciáján
Az utóbbi évek gazdasági nehézségei, az energiaárak emelkedése, a növekvő munkanélküliség nagy kihívást jelentenek az önkormányzatoknak. Egyre nagyobb teret hódít a közfoglalkoztatás, és mind több település törekszik önfenntartó képességének erősítésére. Hogy mindez hogyan történik a gyakorlatban, arra hallhattunk példákat a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Az önkormányzatok saját erőforrásainak szerepe az önfenntartó képesség fokozásában – Közfoglalkoztatás” című konferenciáján, 2013. augusztus 27-én, Gödöllőn.
Gémesi György MÖSZ elnök köszöntője után Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és logisztikai főosztályvezetője beszélt a közfoglalkoztatás aktualitásairól. Mint elmondta, idén 153, 8 milliárd forintot költ az állam a közfoglalkoztatásra, amelynek keretében hazánk 490 ezer álláskeresőjéből mintegy 268 ezret juttattak munkához, augusztus végéig. A közmunkaprogramok közül a halmozottan hátrányos térségek számára szervezett start közmunka mintaprogramokat emelte ki, melynek résztvevőit eddig elsősorban az ár- és belvízvédelem, az illegális szemétlerakók felszámolása és a parlagfű-menetesítés területén alkalmazták sikeresen.
A főosztályvezető kiemelte: az idei évtől nagyobb hangsúlyt fektetnek a közfoglalkoztatottak képzésére is, ezért a 2013 novembere és 2014 áprilisa között 100 ezer főnek különböző oktatásokon kell majd rész vennie. A nyolc osztályt sem végzetteknek – akik a közfoglalkoztatottak 45 százalékát teszik ki – alapfokú képzéseket,  a többieknek betanító-, illetve szakképzéseket tartanak. Bizonyos mezőgazdasági munkákhoz már most is kötelező a képzéseken való részvétel, ennek köszönhetően jelenleg 18 ezren végeznek növénytermesztői, állattenyésztői és tartósítóipari tanfolyamokat.
A start közmunka mintaprogramok optimális kihasználására hallhattunk példát Kazinczi Istvántól, Tiszatenyő polgármesterétől, aki elmondta: az 1900 fős községben pillanatnyilag 131 közfoglakoztatott tevékenykedik, főként a növénytermesztés, a kertészet és az állattenyésztés területén, de foglalkoznak vályog- és földtégla készítéssel, záportározók, vízelvezető árkok építésével, a közterületek felújításával, rendben tartásával is. A helyben megtermelt tejet és húst a tiszatenyőiek maguk dolgozzák fel és értékesítik, egyelőre szinte kizárólag a településen belül. Mivel a mezőgazdasági termelés területén jók a tapasztalatok, szeretnék tovább erősíteni a helyi feldolgozást is, melynek érdekében vágópont és savanyító üzem létesítését, illetve egy szociális szövetkezet létrehozását is tervezik.
„Ha vége is lenne holnap a világnak, én ma mégis ültetnék egy almafát” – írta Luther Márton anno, s ez a szemléletmód jellemzi Varga László, taktaharkányi polgármester gondolkodását is, aki 1998-as megválasztását követően 400 hektár földet vásárolt meg települése számára, majd a terület nagy részét tölgyekkel és nyárfákkal telepítette be. Ezekben az erdőkben most elsősorban erdő- és vadgazdálkodás folyik, de a nagy mennyiségű fa lehetővé tette,  hogy az a korábban földgázzal fűtött önkormányzati intézményekben is átállhassanak a sokkal olcsóbban üzemeltethető fa-, faapríték, illetve vegyes tüzelésű kazánokra. A négyezres lélekszámú Taktaharkányban jelenleg közel 150 közfoglakoztatott dolgozik, akik többek között a belvíz elvezetése, a járólapkészítés és a járdaépítés munkálataiból veszik ki a részüket.
A településüzemeltetés és a közfoglalkoztatás nehezen képzelhető el korszerű gépek alkalmazása nélkül. Ezekkel ismerkedhettek meg a konferencia résztvevői az Andreas Stihl Kft.-t képviselő Bodor László segítségével, aki a Stihl akkumulátoros termékpalettájára  hívta fel a polgármesterek figyelmét, illetve Kistamás Péter jóvoltából, aki az ország legnagyobb, építőipari gépeket kölcsönző cégét, a Ramirent Kft.-t mutatta be a hallgatóságnak. 
Sándor Tamás, az S-Tér Kft. ügyvezető igazgatója a települések közösségi tereinek – főtereknek, játszótereknek, sportpályáknak, lakótelepi zöldterületeknek – fejlesztési lehetőségeiről beszélt, színes példákkal illusztrálva, miként lehet a szürkülő, pusztulásnak indult településrészekből élhető, szerethető, közösségteremtő helyeket varázsolni.

 A konferencia végén Gémesi György összegezte az elhangzottakat, majd a MÖSZ terveit ismertetve elmondta: a szövetség ősszel folytatja tavasszal megkezdett vidékfejlesztési konzultáció-sorozatát, amelynek keretében szeptemberben és októberben kilenc településre látogatnak el. Ugyancsak szeptember-októberben kerül sor a Magyar Újságírók Szövetségével együtt szervezett, a helyi sajtó és az országos média viszonyáról szóló konzultációkra is.


A Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából a MÖSZ – négy másik országos önkormányzati érdekszövetséggel közösen – konferenciát szervez október 1-jén, a Gödöllői Királyi Kastélyban, míg az idén bevezetett feladatfinanszírozással kapcsolatos tapasztalatokról, észrevételekről novemberben tartanak konferenciát.
 
MP

 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.