Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

MIHÁLYGERGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2013. szeptember 16., hétfő 15:45

Különleges Hangszerek XIII. Nemzetközi Találkozója
A Karancs hegység vonulatai között, a szlovák határ mentén fekszik Mihálygerge, a 598 lakosú nógrádi település.   A falu vízfolyásai, a Dobroda, az Égerfő és a Lom-patak völgyei teszik változatossá a tájat.
A faluban néhány idősebb épületen még fellehetők a palóc népi építészet motívumai: a háromszög oromzat, az udvar felé nyitott pilléres tornác. A település fő idegenforgalmi látványossága a millenniumi emlékmű, amely Kocsis Előd alkotása. Az ország ilyen jellegű legmagasabb emlékműve turulmadarat és szkíta napkorongot szimbolizál. A millenniumi park a fiatalok kedvelt találkahelye, és itt áll karácsonykor a falu feldíszített fenyőfája és az életnagyságú szalmafigurákból készült betlehem. A községben számos egyházi műemlék is található. A jelenlegi római katolikus templom 1926-27-ben épült, amely a liturgikus szertartásokon túl koncertek és más közösségi programok színtere is. A temetőparkban állítottak emléket a település I. és II. világháborús hőseinek. A Juhász Gyura-hegyen négy hársfa alatt áll az a kereszt, amelyet 2005-ben a falu amatőr fafaragó művésze újított fel.
A településen öt amatőr művészeti csoport kutatja és ápolja a palóc hagyományokat. A Dobroda Hagyományőrző Együttes a hajdani paraszti élet eseményeit viszi színpadra, az aratást, a szüretet, a fonót. A Szájharmonika Együttes helyi gyűjtésű népdalokat és katonadalokat játszik. Mindkét együttes többszörös arany minősítésű. A Tücsök Népzenei Együttes repertoárjában a hazai népzene mellett a szlovák is helyet kap. A zenészek Arany páva-díjjal és több önálló CD-vel büszkélkedhetnek. Az elmúlt évben alakult újjá több évtizednyi szünet után a Citera Zenekar. Az Ipoly Néptánc-együttes a teljes palóc vidék táncmotívumaiból válogat. Európa egyik legrangosabb fesztiválján, a lengyelországi beskideki fesztiválon Grand Prix díjat kapott. A művészeti csoportok rangos hazai és külföldi fesztiválokra kapnak meghívásokat. A csoportok működését a Mihálygergéért Alapítvány támogatja.
A legfiatalabb korosztály szabadidejének hasznos eltöltése céljából alakult meg 2007-ben a Csini-Tini és a Csipet-csapat Mazsorettcsoport a falu 6-14 éves lánykáiból. A csoport számos helyi fellépés mellett a környező települések rendezvényeit is színesíti.Mihálygerge, az amatőr csoportjainak és számos rendezvényének köszönhetően, a térség jelentős kulturális központja. A települési szintű rendezvények között említést érdemel a hurkafesztivál, a községi disznótor, a gyermek és felnőtt farsang, a Szent Iván-éji faluünnep. A falu több megyei, országos és nemzetközi program helyszíne is. Minden év júliusában egyik házigazdája volt a Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztiválnak, nagy sikerű a Húsvét Vasárnapi Kalandozás Mihálygergén elnevezésű megyei rendezvény. A felsorolt rendezvények otthona a sikeres pályázatoknak köszönhetően kívül-belül megújult, korszerű József Attila Művelődési Ház.
2013. szeptember 27-29-én kerül megrendezésre XIII. alkalommal a Különleges Hangszerek Nemzetközi Fesztiválja, amelyen a hazaiak mellett szlovák, cseh és lengyel zenészek szólaltatják meg egyedi hangszereiket, a gombos harmonikát vagy a fujarát. A fesztivál kísérőprogramjai a nemzetközi főzőverseny, a kisüsti pálinkaverseny és a terméskiállítás. Községünk volt kántor-tanítója, iskola és kultúrház igazgatója születésének 100. évfordulójáról ugyanezen a napon emlékezünk meg kiállítással, emléktábla avatással, emlékműsorral. Rendezvényünkre hazavárjuk Mihálygergéről már korábban elszármazott volt lakosainkat.



1 csatolt dokumentum hangszeresmeghívó
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.