Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

SZATMÁRCSEKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. január 20., szerda 11:15

Magyar Kultúra Napja 2010.01.17. Szatmárcseke
Vasárnap zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel Szatmárcsekén a református templom, ahol a megyei önkormányzat, a Kölcsey Társaság és a helyi önkormányzat közösen rendezte meg ünnepségét a magyar kultúra napja alkalmából. Mint közismert, 1989 óta magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, igét hirdetett Kocsis Fülöp görög katolikus püspök és Bölcskei Gusztáv református püspök.
A megemlékezést megtisztelte jelenlétével Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, aki beszédében többek között a következőket mondta:
– A magyar nemzet mint kulturális értelemben vett nemzet alapja a magyar nyelv, s ehhez járul a közös történelem, a közös kultúra, és az identitástudat. Kölcsey is írja a Parainesisben, hogy „haza, nemzet és nyelv, három egymástól válhatatlan dolog”, ahol is a nyelv az első. leginkább azért kell áldozatra készen lenni.
Az a sír, amelyben Herder elsüllyedni látta a magyar nemzetet, anyelv elvesztésének sírja volt. Ma a magyar nyelvért elsősorban az országhatáron kívül élő nemzetrészeknek kell naponta áldozatot hozniuk az asszimilációs nyomás ellenében. Határainkon kívül a magyar nyelv használata a nyilvánosságban és az államéletben is egyszerre általános emberi jogi kérdés, de ugyanakkor a magyar nemzet létkérdése továbbra is. Itthon pedig különösen érvényes, hogy a nyelv állapota emberi és közösségi létünk minőségének mutatója.
A magyar kultóra napján időszerű felhívni a figyelmet arra, hogy a szókincs szűkülésével, a helytelen hangsúllyal és mondatdallammal együtt sorvad sok más érték is. Ezért nem csak a beszédre igaz, amit Kodály mondott: „a magyart egyre többen fújják hamisan.”
A Kölcsey Társaság elnöke, Imre László a megemlékezés keretében átadta a Kölcsey-emlékplakettet az idei díjazottnak, Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőnek. Mint az indoklásban elhangzott, Kölcsey Ferenc munkásságával, a nemzet megmaradásáért vívott harcával szoros kaőpcsolatban áll a díjazott munkássága is, hiszen alkotásaiban a magyarság múltját, a népmesék világát dolgozta fel. S ezekkel a magyar értékekkel gazdagította a nagyvilágot is.
Jankovics Marcell köszönetében arról szólt, hogy nagy bajban van a magyar kultúra. Sokan azt hiszik, hogy ilyen egyszeri ünnepéllyel eleget tettünk a kötelességünknek. Sajnos, a  magyar kultúra külső nyomásnak van kitéve. Az Európai Unió tagjaként azt várják Magyarországtól, hogy integrálódjon, ezzel szemben Jankovics Marcell azt vallja: integráljunk. Hangsúlyozta, hogy mindennek a kultúra az alapja, még a munkának is. Figyelmeztetett arra az eluralkodó szemléletre, amely szerint „dobd el a régit, és vegyél újat”. Végül a jobbítás reményének adott hangot, hiszen mint mondta beszéde végén, a „kultúra bennünk van”.
A templomi ünnepség zárásaként Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész előadta a Himnuszt, majd a fehérgyarmati Erkel Ferenc Városi Vegyeskar és a mátészalkai Zenebarátok Kórusa énekelt.
Ezt követően az ünnepség résztvevői elhelyezték a hála és a tisztelet virágait Kölcsey Ferenc sírjánál.
 
- M. Magyar László -

4 csatolt kép Sólyom lászlóKoszorúzásKölcsey Ferenc síremlékeReformátus Temető
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.