Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. január 26., kedd 12:42

Gödöllői elismerések a kultúra napján
Balogh Gyula és a Talamba ütőegyüttes részesült az idén a Gödöllő Kultúrájáért Díjban. A kitüntetést a Magyar Kultúra Napja alkalmából a városházán január 23-án rendezett ünnepségen adta át dr. Gémesi György polgármester. Az együttes részéről V. Nagy Tamás vette át a díjat. A műsorban közreműködött a Gödöllői Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes (Illésy Orsolya, Kozár Melinda, Bartek Zsolt, Jankó Attila, Börzsönyi Máté, Soós Gabriella), Bodó Balázs, a gödöllői Club Színház művésze, ifj. Balogh Gyula és az unokák.

 
 Gödöllőn a magyar kultúra egy-egy helyi szereplőjét ki is tüntetik ezen a napon.  A város büszke arra, hogy  az elmúlt években az önkormányzat támogatásával sikerült a művelődés tereit felújítani, működtetni, s támogatni, életben tartani a kultúra, a művészetek kisebbnagyobb műhelyeit. A legnagyobb intézmény, a Művészetek Háza, az őszre újul meg. Nagyon színes a gödöllői kulturális élet, még ha csak egy 30 ezres város is áll mögötte. A kulturális ágazatban is versenyképesek vagyunk szűkebb és tágabb környezetünkkel, sőt, már a nemzetközi pódiumokon is szívesen látottak a gödöllői művészek.
A kultúra ápolására és pártolására köteleznek múltbéli tradícióink, így például a képzőművészetekben a szeceszsziós művésztelep, az építészetben a királyi kastély. Művészeti csoportjaink, műhelyeink és közösségeink a következő generációk számára is ígéretes lehetőségeket kínálnak. Gémesi György Balogh Gyula tevékenységét méltatva rámutatott arra, hogy kultúraszervező munkáját példaadóan össze tudta kötni a helyi kisebbség szociális helyzetének javításával. Balogh Gyula 1943-ban született Isaszegen. Itt járt általános iskolába, ahonnan Budapestre került a zeneművészeti konzervatóriumba, és a Rajkó Zenekarba. A brácsa és bőgő mesterség alapjait azonban már zenész édesapjától megtanulta. Fiatalon több zenekarban is játszott. 15 fővel cigányzenekart alapított, amely később Gödöllő Város Népi Zenekara nevet vette fel. A népszerű muzsikus együttes több városi rendezvényen, kulturális programon, rádióban, valamint több televízió műsorban is szerepelt. Nevéhez fűződik a Gödöllői Cigánybál első, majd rendszeres megszervezése, amivel sokat tett a helyi és a környéki roma lakosság összekovácsolása és öszszetartása érdekében, valamint azért, hogy a nem roma lakosság megismerhesse a sajátos cigány zenét és táncművészetet. A Pest megyében élő roma tehetséges fiatalok kaphattak lehetőséget a fellépésre a Balogh Gyula által 8 éve elindított Roma Ki Mit Tud? versenyein. A felfedezettjeik a televízió tehetséggondozó versenyéig is eljutottak. Nevéhez fűződik az a hagyományteremtő kezdeményezés is, hogy újra vannak Gödöllőn magyar nótaestek. Az elismert, neves előadókkal bemutatott programok mindig teltházasak voltak. Kulturális tevékenysége során, mint cigány kisebbségi önkormányzati elnök, közreműködött 105 roma fiatal szakmához való jutásához, képzéséhez, amelyet a munkaügyi központ finanszírozásával valósítottak meg. Minden évben május végén gyermeknapot szerveznek 100-120 gyermek szereplésével, akik fellépnek vers, tánc, próza és zene kategóriákban. Pályázati úton 10 darab számítógépet nyertek, melyek a Damjanich Általános Iskolában lettek elhelyezve. A számítógépkezelés alapfokú ismereteinek elsajátítását tanfolyamon, kirendelt oktatóval 100-150 fő (gyermek és felnőtt) sajátíthatta el. Az elvégzett tanfolyamról oklevelet is kaptak.
A Talamba Ütőegyüttes 1999-ben alakult, 2007 óta Gödöllő kiemelt művészeti csoportja. Tagjai: Grünvald László, Kiss István, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente. Az öt fiú már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán barátságot kötött, és míg tanulmányaikat végezték, kreativitásuk, ötleteik és elképzeléseik hasonlósága sikeres csapattá kovácsolta őket. Céljuk igen magasztos: megszerettetni a komoly- és könnyűzenét az emberekkel, ütős hangszerek segítségével. Ehhez nélkülözhetetlen eszközük a humor, mely minden előadásukban jelen van hang- és képhatásokban egyaránt, így hozva létre azt a teátrális ütőhangszeres játékot, ami Magyarországon egyedülálló. Koncertjeiken elsősorban saját szerzeményeiket játsszák zenei gegekkel tarkítva, de nem hiányoznak repertoárjukból a komolyzenei, a könnyűzenei átiratok és a kortárs darabok sem. Utazhatunk velük körbe a világon (Páratlan utakon), vagy meghallgathatjuk Babayaga és a herceg történetét az Egy kiállítás képeinek csodálatos dallamaira. És ha nevettetésről van szó, akkor sem jönnek zavarba, feledhetetlen élménnyel megajándékozva kicsiket és nagyokat egyaránt. Az együttes 2007 szeptemberében tette át Gödöllőre székhelyét. Az öt fiú éves szinten 90-100 koncertet ad szerte az országban és a határokon túl. Egyre többször hívják őket külföldre is, a múlt esztendőben Belgiumban az Európa Napon adtak nagysikerű koncertet, az idei esztendőben pedig Szentpéterváron, egy nagyszabású nemzetközi cross over fesztiválon képviselik Magyarországot. Az elmúlt évben többször kaptak felkérést televíziós fellépésre, így például közreműködtek augusztus 20-án a tűzijáték zenéjének elkészítésében és előadásában, valamint szenteste a Magyar Televízió m1-es csatornáján Varnus Xavér orgonaművésszel adtak ünnepi koncertet. Munkájukat több díjjal is elismerték, többek között 2004-ben megkapták az Artisjus díját a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenység elismeréseként. Nemzetközi elismerésekkel is büszkélkedhetnek, 2003-ban a Belgiumi Nemzetközi Verseny 3. helyezettjei lettek, 2005-ben pedig a Nemzetközi Luxemburgi Verseny középdöntősei voltak.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.