Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2013. október 28., hétfő 11:17

Megjelent az ÖNkormányzat újság őszi száma
A Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából rendezett október 1-jei gödöllői ünnepségen a négy együttműködő önkormányzati szövetség elnöke közös szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben kinyilvánították: „...arra törekszünk, hogy a 2014-es általános önkormányzati választásokat követően együttes erővel biztosítsuk a szövetségeinkhez tartozó települések érdekvédelmét...” – Lapzárta után című írásában Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök az összefogás erejéről, a szorosabb együttműködés, a közös fellépés szükségességéről ír. (1. oldal).

„Az átalakuló önkormányzati és közigazgatási rendszer időszakában, a második Orbán kormány 2013-ban végül is utat engedett a várossá nyilvánításnak. A rendszerváltoztatás óta ez az egyedüli olyan kormányzati ciklus, amikor csupán egy évben került erre sor. A visszafogottság alapvetően érthető és támogatható, ugyanis az önkormányzati rendszer átalakítására vonatkozó sarkalatos törvényi szabályok megalkotását indokolt volt megvárni, hiszen változtak a szabályok a várossá nyilvánításban is. Zongor Gábor főtitkár Köszöntjük legifjabb városainkat című írásából a városi címre pályázókról és a címet elnyerőkről olvashatunk információkat.  (2. oldal).

Kihívás – felelősség – kötelesség. Hajós Anna a városi címet újonnan elnyert települések közül 5 kiválasztott új város polgármesterével beszélgetett településük múltjáról, terveikről és lehetőségeikről. (5. oldal)
Minden évben ünnepségekkel emlékeznek meg a Helyi Önkormányzatok Napjáról, a magyar önkormányzatiság születéséről. Az első években a központi és a helyi hatalom együtt ünnepelt, de most már évek óta külön teszik. Az idén a kormány rendezvényét Veszprémben tartották szeptember 30-án, a négy önkormányzati szövetség pedig Gödöllőn ünnepelt október 1-jén. Kettészelt ünnep címmel Zongor Gábor főtitkár gondolatait olvashatják (10. oldal). A 13. oldalon az Országos Önkormányzati Szövetségek Közös Nyilatkozatát adjuk közre a szövetségek együttműködéséről, melyet a négy szövetségi elnök látott el kézjegyével.

Jubileumra készül a TÖOSZ – Szeptember 10-én tartotta első őszi ülését a TÖOSZ elnöksége, amelyen Domokos László, az ÁSZ elnöke az önkormányzati ellenőrzések tapasztalatairól tartott előadást, majd az elnöki beszámoló és az elnökségi tájékoztatók után megtárgyalták – többek között – a TÖOSZ 25 éves, jubileumi közgyűlésének előkészítéséről szóló előterjesztést. Az őszi ülésről a 14-15. oldalon olvashatnak.
Számvevőszéki fókuszban az önkormányzatok – A települések eladósodottsága már az egész önkormányzati rendszer működését veszélyeztette. A konszolidációra tehát szükség volt, ugyanakkor az eladósodást kiváltó okok közül több továbbra is fennáll – hívta fel a figyelmet lapunknak adott interjújában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke (16. oldal).

Az adósságkonszolidáció politikai kérdés – Fellélegezhetnek-e az önkormányzatok az adósságkonszolidáció után? Erről kérdezte Schmidt Jenőt, a TÖOSZ elnökét az Önkormányzat munkatársa, Kolin Péter. Az elnöki interjú a 18. oldalon olvasható.

Az idén nyáron alakult Innovatív Önkormányzatok Klubja soron következő találkozásának helyszíne a Tolna megyei Udvari volt. A szeptember 6-ai összejövetelen a klub folytatta egymás jó gyakorlatainak megismerését és a tapasztalatok cseréjét, melynek során az elért eredményekről saját szemükkel győződhettek meg az újításokra fogékony polgármesterek. Értékteremtés apró lépésekkel című cikkünk a 20. oldalon található.

A TROLLok kiűzése – norvég módra. A magyar küldöttség Norvégiában, Fredrikstad városában járt, ahol újabb tapasztalatokkal gazdagodhattak a résztvevők a TÖOSZ–MKKSZ együttműködés keretében zajló az ügyféloldali erőszak megelőzése programban. Sabján Katalin képes beszámolója a 22. oldalon. A Felhívás a kísérleti programban való részvételre a 25. oldalon található.

Jól halad a MAFIS projekt – A szlovák–magyar együttműködésben folyó pénzügyi menedzsment projekt résztvevői szeptember 16-17-én kétnapos megbeszélést tartottak a szlovákiai Párkányban. Erről Kovács Róbert, a Helyi Obszervatórium munkatársa számol be a 26. oldalon.

Hamarosan jön a következő szám is! Olvassa az ÖNkormányzatot!Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.