Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2014. június 6., péntek 19:14

NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA FERENCVÁROSBAN
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Ferencvárosban elültették az Összetartozás Fáját a testvérvárosok – Felvidékről Királyhelmec, Délvidékről Magyarkanizsa Község, Kárpátaljáról Beregszász, Erdélyből Sepsiszentgyörgy –  részvételével június 6-án, pénteken. A Bakáts téren 10 kárpát-medencei magyar népdal – Csík, Baranya, Pest, Bácska, Zala, Veszprém, Csongrád és Tolna vidékéről – hangzott el a mintegy 250 fős, ferencvárosi és testvérvárosi diákok közös kórusának előadásában. Az emléknap alkalmából adták át a „Magyar Nyelvért” díjakat is.


„Elválaszthattak, de szét nem választhatnak” mottó szellemisége alatt zajlott a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett megemlékezés Ferencvárosban. Dr. Bácskai János polgármester beszédében hangsúlyozta: „Nem feledjük, hogy a nemzeti emlékezés a magyarság jövője iránti felelősség felismerése mellett mindig lehetőséget ad arra is, hogy a nemzet megújuljon. A nemzeti összetartozás ereje egyre nő, és ez az erő nem csak a mai napon, hanem az év minden napján számos helyzeten át segíti a magyarságot, hogy büszke lehessen magára.”
A beszéd után került átadásra a „Magyar Nyelvért” Díj, melyet 2013-ban alapított Ferencváros Képviselő-testülete és azon, a testvérvárosokban élő végzős diákoknak adományozzák, akik általános iskolai tanulmányaik során kimagasló eredményt értek el a magyar nyelv tanulásában és művelésében, valamint tanulmányaikat magyar tannyelvű gimnáziumban vagy középiskolában kívánják folytatni.
Beregszászból a Magyar Nyelvért Karádi László Díjat Kacsur Annamária, Királyhelmecről a Magyar Nyelvért Hajdók Géza Díjat Bók Viktória, Magyarkanizsáról a Magyar Nyelvért dr. Papp György Díjat Somogyi Anett és Sepsiszentgyörgyről a Magyar Nyelvért Barabás Samu Díjat Fazakas Réka vehette át.
A díjak átadását követően a testvérvárosokból érkező termőföldbe került elültetésre és megáldásra az Összetartozás Fája a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc plébániatemplom kertjében. A Dél-nyírségi Erdőspuszták kincsét, az Alföld legnagyobb összefüggő erdejéből, a Gúti erdőből származó fehér akáccsemetét Tasó László országgyűlési képviselő, Nyíradony polgármestere ajándékozta Ferencvárosnak. Tasó László beszédében elmondta, hogy számára különleges élmény az ország keleti határa mellől, Hajdú-Biharból, Nyíradony városából részt venni egy jelentős eseményen, ahol a szétszakított magyar nemzet részeiből érkezők hitet tesznek összetartozásuk mellett. Emlékeztetett: „1920. június 4-e, a Trianoni diktátum napjának eseménye, mindmáig példátlan gaztett Európa és a világ történelmében. Példátlan, hogy van egy ország egy kontinens közepében, amelyik csak korábbi önmagával határos.”
Dr. Bácskai János polgármester megerősítette: „Bízunk abban, hogy a megemlékezés minden résztvevőnek erőt ad magyarságunk, együvé tartozásunk megéléséhez, az elszakított nemzetrészünk, testvéreink iránti felelősség és a nemzeti összetartozásba vetett hit erősítéséhez.”


6 csatolt kép Magyar Nyelvért DíjKórusdr. Bácskai JánosTestvérvárosokTasó LászlóÖsszetartozás Fája
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.