Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2014. június 29., vasárnap 17:15

Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója - V4 önkormányzati szövetségek és V4 testvérvárosok találkozója
A Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója  keretében a Visegrádi Négyek államaiból érkezett vendégek az önkormányzásról és a testvérvárosi együttműködésekről cserélték ki tapasztalataikat, s tárták fel a kapcsolatok bővítésében rejlő lehetőségeket. 
A program a V4 országok himnuszaiból komponált zenemű előadásával kezdődött. Dénes  István zeneszerző darabját a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskola növendékei szólaltatták meg.
 
H. E. Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság nagykövete köszöntőjében megállapította, hogy a jó együttműködés szimbóluma lehet, hogy még a himnuszok is harmonikusan egybeilleszthetők. A nagykövetség igyekszik támogatni, lelkesíteni, biztatni a települések testvérkapcsolatait, de rajtuk múlik, miként alakítják azokat.

Diplomáciai kihívások a V4 észak-déli energetikai és közlekedési infrastruktúra fejlesztésében című előadásában Szabó István Lőrinc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közlekedési és energetikai koordinátora elmondta, hogy az együttműködés harmadik évtizedében végre megállapodás született a közlekedési kapcsolatok bővítéséről. Az uniós forrásokból eddig elsősorban kelet-nyugati irányú összeköttetések bővültek. Budapestről Bécsbe például könnyen el lehet jutni, de Krakkóba a kerékpár még gyorsabb a vonatnál. A francia-német határon 3-6 kilométerenként van határmetsző infrastruktúra. A V4 átlag ennek a sokszorosa. Az EU GDP-jének 5,7 %-át termeli a négy ország. A közöttük lévő közlekedési hálózat bővítésére főként a versenyképesség javításáért van szükség. Ma egy kiváló minőségű cseh terméket ebben a térségben egy harmadosztályú nyugat-európai termék simán megver a kiváló logisztikájával. 

Dan Jiránek, a Cseh Városok és Önkormányzatok Szövetségének elnöke rövid tájékoztatást adott arról, hogy miként finanszírozzák hazájában az önkormányzatok által működtetett iskolákat, majd kijelentette, maximálisan törekednek a V4 országok települései közötti együttműködések fejlesztésére.

Piotr Glowski, Pila polgármestere, a Lengyel Városok Szövetsége képviseletében elmondta, hogy a közép-európai országok először beleájultak az uniós álomba és most ébrednek rá arra, hogy másfelé is figyelni kell, oda, ahol a legközelebbi szomszédaink és barátaink élnek. Kezdődik a megértés folyamata, hogy fejleszteni kell a közlekedési és energetikai kapcsolatokat. 

Daniel Lorinc, a Szlovák Városok és Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Kladzany polgármestere egy régi mondást idézett, miszerint trágyából és pénzből sosem elég. Ma azt mondjuk, hogy pénzből és hidakból sosem elég. Kinyilvánította a szlovákiai települések 95 százalákát képviselő szövetség együttműködési szándékát a V4 államok partnerszervezeteivel.

Az  elhangzottak is bizonyítják, hasznos kezdeményezés a V4-es magyar elnökség utolsó napjaiban ennek a települési konferenciának az összehívása, hangsúlyozta dr. Gémesi György polgármester. Számos területen lehet szakmai kapcsolatokat kialakítani, amihez forrásokat is lehet keresni. Az Európai Unió erősíti a régiók szerepét és elismeri, hogy a települési önkormányzatok sajátos érdekeket képviselnek. Hozzátette: Gödöllőnek mind a négy visegrádi országban van testvérvárosa. 

A szekcióülésen a továbbiakban Hámori György, Kapuvár, Ing. Štefan Daško, Ilava, Mrs. Ing. Marie Fomiczewová, Jeseník, Andrzej Czernecki, Jaslo polgármestere és Velényi Réka, Tempus Közalapítvány projekt koordinátora tartott előadást. 

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.