Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2014. július 2., szerda 18:58

Átadták az idei Szent Erzsébet Díjakat
Az egészségügyi dolgozók állhatatos munkájának elismerését jelképező Szent Erzsébet Díjat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés szerdai ülésének keretében adta át dr. Bélteczki Jánosnak és dr. Hagymásyné Szolivajsz Katalinnak dr. Mengyi Roland, a közgyűlés elnöke.

A közgyűlés határozatképességének és napirendjének elfogadását követően az ünnepélyes díjátadással folytatódott az ülés. Az egészségügyben folytatott több évtizedes munkásságának az elismeréseként a Semmelweis nap alkalmából Szent Erzsébet Díjat adományozott a megyei közgyűlés dr. Bélteczki Jánosnak, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház osztályvezető főorvosának, valamint dr. Hagymásyné Szolivajsz Katalinnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának részlegvezető szonográfusának. A díjakat dr. Mengyi Roland (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke adta át.

Az ünnepélyes pillanatokat követően zárt ülés keretében tárgyaltak a Rákóczi-lánc 2014. évi odaítéléséről, illetve gazdasági jellegű előterjesztésekről. Ezt követően immár nyilvános ülés keretében módosították az idei költségvetésről szóló önkormányzati rendeletet. Ezt követően a megyei szintű, helyi népszavazásról szóló önkormányzati rendelet alkotására tett javaslatot vitatták meg a képviselők. Két módosító indítvány is érkezett hozzá, az egyik 10, a másik 15 százalékban szabta volna meg a kiíráshoz szükséges aláírások számát. A testület a Török Dezső (Fidesz-KDNP) által benyújtott 15 százalék mellett tette le a voksát.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program stratégiai programrész végleges és az operatív programrész egyeztetési változatának valamint a kapcsolódó stratégiai környezeti hatásvizsgálat elfogadására tett javaslat szóbeli kiegészítésében a közreműködő szakember kiemelte, hogy nem „álomgyűjteményről” van szó, hanem a hét éves uniós finanszírozási ciklusban megvalósítható programról. Lukács András (MSZP) kiemelte, hogy a megyében élők életét hosszú távon meghatározó dokumentumról van szó. Nagyon jó vitaanyag készült, több témával kapcsolatban további érdemi egyeztetést szorgalmazott. A szénvagyon környzetbarát hasznosításának foglalkoztatási hatásaival kapcsolatban óvatosságra hívta f el a figyelmet. Csiger Lajos (Fidesz-KDNP) örömmel konstatálta, hogy meglepő aktivitást tapasztalt az egyeztetések során, amely első sorban az önkormányzatokat jellemezte. A cégek egy része inkább megfigyelőként vett részt, mivel számukra a hét év hosszú tervezési ciklusnak számít. Riz Gábor (Fidesz-KDNP) alelnök emlékeztetett arra, hogy ez a közgyűlés aktív volt és sokat tett a szénvagyon hasznosítása, a mélyművelésű bányászat újraindítása, a szén környezetbarát felhasználásával kapcsolatban.  A közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

Dr. Mengyi Roland előterjesztésében került a testület elé a Borsod-Abaúj-Zemplén Napjára tett javaslat. A közgyűlés döntésének értelmében ezt követően minden év június 16-án tartják meg a megye napját, mivel ezen a napon lépte át kíséretével Vereckénél a magyar határt a kuruc hagyományú Zemplénhez, Abaújhoz, Borsodhoz ezer szállal kötődő II. Rákóczi Ferenc. Ez a nap egyben a szabadságharc kezdete is. 

Különböző alapítványok pénzügyi támogatását követően a megye mezőgazdaságáról tartott tájékoztatót Berta Béla, a kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának a vezetője. A globális felmelegedéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet az aszályos jelenségek megelőzésének, az öntözésnek a fontosságára. A tájékoztatót tudomásul vette a közgyűlés. A megye oktatási helyzetéről szólót viszont a részletes vita után leszavazták.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elmúlt éves tevékenységéről, különös tekintettel a szakképzésről készült tájékoztatóval kapcsolatban többen is felvetették, hogy a szakképzésbe bekerülő fiatalok egy részének rendkívül gyenge a felkészültsége. Miklós Árpád (Jobbik) az erkölcsi züllésre, a családok széthullására hívta fel a figyelmet, illetve szorgalmazta az iskolai fegyelem erősítését. A közgyűlés a tájékoztatót tudomásul vette, akárcsak a Miskolci Egyetem stratégiájának változásáról, valamint a vállalati kapcsolatrendszerének alakulásáról készült tájékoztatót is.

Zárásként a megyei egészségügyi szakdolgozóinak helyzetéről készült tájékoztatóról tárgyaltak. Riz Gábor megköszönte a reális, feltáró tájékoztatót. Szólt az itthon maradók megbecsülése érdekében tett kormányzati törekvésekről, jelezte, hogy a szakdolgozók esetében is folyamatban van az életpálya kialakítása, illetve az országgyűlési képviselők tovább viszik az előterjesztésben felvetett gondolatokat. 

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.