Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XV. kerület - Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Önkormányzata
2014. július 2., szerda 22:35

Nagy Lajosnénak, „Emma néninek” el kellett hagynia ideiglenes tartózkodás után a XV. kerületi Gondozó Házat
Nagy Lajos és Nagy Lajosné 2000 februárjában önkényesen költözött a XV. kerületi Pázmány Péter utca 108. szám alatti önkormányzati bérlakásba. 2001. június 6-án Nagy György László bérlőtől Nagy Lajos, Emma néni férje meg kívánta vásárolni a bérlakást 4.000.000 millió forintért, az Önkormányzat beleegyezése és tudta nélkül. Hosszú huzavona után 2004. május 24-én lett elrendelve a lakás kiürítése rendőrségi közreműködéssel, mert Nagy György László nem adta át a lakást. A visszaélések ellenére 2005 február elsejétől a XV. ker. Önkormányzat Lakásgazdálkodási Bizottsága a lakást bérbe adta Nagy Istvánnak és édesanyjának, Nagy Lajosnénak szociális alapon 5 évre, 2010. január 31-ig. Nagy Lajosné 2010. február 1-től 2012. január 31-ig volt Pázmány Péter utca 108. földszint 10. szám alatti 1 szobás, 31 m2 alapterületű lakás egyedüli bérlője. A lakást bűnöző életmódot folytató fiaival és egyéb hozzátartozókkal megosztotta, ami miatt bérleti szerződése felmondásra kerülhetett volna. A lakókörnyezetből sok panasz érkezett a család életmódjával, valamint a befogadott személyek félelmet keltő, deviáns magatartásával kapcsolatban.
 
Nagy Lajosné a bérleti jogviszony lejárta előtt 2012. január 20-án kérte a jogviszony meghosszabbítását. Nullás igazolást csatolt, holott a Díjbeszedő Zrt-nél csaknem fél millió Ft. elmaradással rendelkezett. Az Önkormányzat szociális bizottsága 2012. április 23-án úgy döntött, hogy a Budapest XV. ker., Pázmány P. u. 108. fsz. 10. sz. alatti 1 szobás, 31 m2 alapterületű, komfortos lakást nem adja ismételten bérbe Nagy Lajosné részére, tartozása, valamint az ismétlődő lakossági panaszok miatt. Nagy Lajosné köteles lett volna a bizottsági határozaton alapuló tulajdonosi nyilatkozat kézhezvételét követő 30 napon belül, ingóságaitól kiürítve leadni az önkormányzati tulajdonú lakást a Vagyonkezelő részére. Ez nem történt meg. Ezért került sor a lakás kiürítésére 2012. július 2-án. Emma néni nem az utcára került, hanem az újpalotai Erdőkerülő utca 34. szám alatti Nyugdíjas Házban működő Gondozó Házba, 1 éves időtartamra, mert családjának tagjai elhelyezéséről nem gondoskodtak. A Gondozó Házban, mint bentlakásos akadálymentesített szociális intézményben Emma néni teljes ellátásban, állandó felügyeletben és gondoskodásban részesült. Ezt úgy hálálta meg, hogy a Gondozó Házban tartózkodása, magatartása ugyanúgy, mint korábbi lakhelyén a környezetében élők nyugalmát zavarta, rendszeresen botrányokat okozott, az egész ház szenvedett a magatartásától. Családja a továbbiakban sem kívánta az idős hölgyet befogadni, más tartós elhelyezésre nem került sor, így az egy éves bent tartózkodás a 12 férőhelyes intézményben további egy évvel meghosszabbításra került. Ezen meghosszabbított határidő július 1-én telt le, további hosszabbításra nincs törvényi lehetőség.
 
A XV. ker. Önkormányzat szakemberei 2014 május-júniusban több alkalommal kínáltak fel a folyamatos gondozást igénylő Emma néni számára Idősek Otthonában történő elhelyezést, ő viszont még az ezirányú kérvényt sem volt hajlandó aláírni. Nagy Lajosné további elhelyezésével kapcsolatban többszöri egyeztetés után június 25-én megegyezés született, melyben arról nyilatkozott, hogy július 2-án önként el fogja hagyni a Gondozó Házat, és elfogadja az Önkormányzat által segítségképpen felajánlott 300.000.- Ft összeget, ami egy bérelt ingatlanba való költözést segítette volna elő. Ő viszont ezt a kérvényt sem volt hajlandó még aláírni sem. Írásbeli nyilatkozata ellenére Emma néni semmilyen konkrét segítséget nem fogadott el, a Gondozó Házból való kiköltöztetésére népes családjának egyetlen tagja sem jött el, a Szerencs utcában lakó hozzátartozói még az ingóságait sem engedték be a lakásba, azokat az udvaron kellett elhelyezni. László Tamás polgármester a továbbiakban is megad minden segítséget ahhoz, hogy a folyamatos felügyeletet és gondozást igénylő személyt Idősek Otthonában helyezzék el, vagy a család által szerzett albérlethez felajánlott 300 ezer forintot változatlanul nyújtaná. 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.