Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. augusztus 11. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS X. kerület - Kőbánya Önkormányzata
2014. szeptember 10., szerda 10:54

Egészséges Kőbánya
Kőbányán különösen figyelni kell az emberek egészségére, ezt pontosan tudja a kerület vezetése is. Az elmúlt négy évben végre saját mentőállomása lett a kerületnek, elindultak a rendelő felújítások, megerősítették a védőnői szolgálatot és az egészségmegőrzés is soha nem látott támogatást kapott. Kovács Róbert polgármester szerint azért, mert a betegséget megelőzni legalább olyan fontos, mint meggyógyítani.
-        A kőbányaiak egészségmutatói nem túl jók. Hogyan tud segíteni az önkormányzat az itt élőknek?
Lépésről lépésre haladtunk. Tudtuk, hogy korszerűbb eszközök kellenek az időbeni felismeréshez, színvonalasabb rendelők, hogy az emberek szívesebben menjenek az orvoshoz, szélesebb körű egészségügyi és megelőző szolgáltatások, illetve olyan önkormányzati támogatások, amelyek megelőzni segítenek a betegségeket. Erre az önkormányzat komoly hangsúlyt fektet.
-        Milyen eszközei vannak ehhez egy városvezetőnek?
Szakemberekkel konzultálva döntöttünk például a HPV védőoltás ingyenessé tétele mellett. A méhnyakrák, de más daganatos megbetegedések kialakulásáért felelős HPV vírus elleni védőoltást minden 13 éves leány és fiú megkaphatja Kőbányán. Ennek a drága oltásnak a térítésmentes biztosítására minden évben 30-30 millió forintot biztosított a képviselő-testület a költségvetésben. Ez nemcsak a megelőzést szolgálja, hanem egyben figyelemfelhívás is a nőgyógyászati szűrés szükségességére is.
- Bár nem az önkormányzat működteti, de a kőbányaiak egészségügyi ellátását szolgálja a Bajcsy Kórház is. Ott milyen fejlesztések történtek a közelmúltban?
Fontos fejlesztésnek tartom a Bajcsy-Zsilinszky Kórház vastagbél daganatok szűrésére alkalmas vizsgáló állomását, amely a legújabb generációs eszközökkel felszerelt, így országosan is egyedülálló. Korszerű műszerparkjának új, kormányzati támogatással beszerzett komplett egysége a polipok korai felismerését, így a daganat megelőzést és kezelést segíti, ami életeket ment. A szívritmuszavar sajnos szintén gyakori probléma, amely egészséges embereknél is jelentkezhet. A betegek leggyakrabban rendetlen, szabálytalan szívverést, kellemetlen bedobbanásokat éreznek. Figyelni kell a kísérő tünetekre is, mert megszédülés, eszméletvesztés is felléphet. Ilyen panaszok esetén speciális kardiológiai kivizsgálásra van szükség. A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakított szívritmuszavar ambulancia a lehető leggyorsabban nyújt segítséget a rászorulóknak.
-        Mit tart a legfontosabb kerületi eredménynek az egészségügy terén?
A főváros egyik legnagyobb kerületének, Kőbányának nem volt mentőállomása. Hosszú és nehéz küzdelem után nekünk sikerült létesíteni! 2012-ben megállapodást kötöttünk a Hungary Ambulance mentőtársasággal, és azóta is ingyenes elhelyezést biztosítunk számukra a Hungária körúton. Itt gyakorlatilag minden berendezés adva volt, csak néhány személyes kényelmi eszközt hozott a mentőcsapat. A kőbányai mentőállomás szerepe azért is különösen fontos, mert a környező kerületekben is ez az egyetlen, vagyis a 8., a 9. és a 14. kerületből is hiányzott egy ilyen bázis. Az alapítványi Hungary Ambulance autóval és mentőrobogóval – ami a mentőhelikopter után a leggyorsabb beavatkozó eszköz – már több mint háromezer embernek segített kőbányai tartózkodása alatt. Vagyis minden ügyeleti napjukon legalább nyolc ember életét mentik, vagy könnyítik meg. Az alapítvány ráadásul jórészt adományokból, támogatói pénzekből működik. A mi támogatásunkért cserébe minden kőbányai rendezvényt ingyen biztosítják. De a kőbányai mentősök több olyan esetben is segítséget nyújtottak, amikor egyetlen mentős szervezet sem tette ezt meg. Grazból, vagy a kissé távolabb eső Görögországból is hoztak már haza balesetet szenvedett kőbányai lakosokat, akik másként nem tudtak volna hazajutni.    
-        2010-ben nagyon rossz állapotban vette át az önkormányzat a kerületi orvosi rendelőket. Mi történt azóta?
 
Meglátásom szerint ha évente három intézményt meg tudunk újítani, 20 év alatt a teljes intézményhálózatunk sorra kerül. A mi feladatunk biztosítani a háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi ellátást. A 2010-es választásokat követően, csak 2011-ben azonnali 200 millió forintot biztosítottunk felújításra. Elvégeztük a Pongrác úti és az Újhegyi rendelőkben a nyílászárók cseréjét, a vizesblokkok felújítását és döntöttünk arról is, hogy folyamatosan felújítjuk az intézményeket. 2012-re teljes körűen megújult és bővült a Salgótarjáni úti rendelő, 56 millió forintból. 2014-ben megkezdtük a Zsivaj utcai rendelő felújítását több mint 100 millió forintos beruházás keretében és már megbízást adtam a Kerepesi úti orvosi rendelő jövő évi újjáépítésének tervezésére. De folyamatosan biztosítja az önkormányzat az orvosi eszközök korszerűsítéséhez is a keretet, ebből cseréltük le a fogorvosi székeket és összesen 16 millió forint értékben vásároltunk korszerű műszereket. Tavasszal 15 millió forintos beruházással egy új, korszerű elhelyezést alakítottunk ki a védőnői szolgálat számára a Kőrösi Csoma Sándor úton, ezzel is jelezve, hogy kiemelten fontosnak tartjuk az ő munkájukat.
- Nemrég a saját jutalmát használta fel arra, hogy két életmentő készüléket vásároljon a kerületnek. Miért?
Minden évben jótékony célra fordítom a polgármesteri jutalmam. Kötelességemnek érzem, hogy ha tehetem, erőmhöz mérten segítsek. Nagyon fontos eszközökről van szó, az egyik a városközpontba, a Kőrösi Kulturális Központba, a másik az Újhegyi lakótelepre, a Szivárvány Idősotthonba került. Szereném, ha üzenetértéke is lenne. Azt mondja és jelezze mindenkinek: aki, amit tud, képes, tegye meg Kőbányáért! Akár úgyis, hogy például figyel az egészségére, hogy minél tovább lehessen hasznos és szeretett tagja a közösségünknek.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.