Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2014. szeptember 18., csütörtök 09:41

Családbarát önkormányzat
A képviselő-testület elfogadta a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Családbarát Programjának időarányos végrehajtásáról szóló beszámolót. A három éve elfogadott programmal a képviselő-testület alapvető szándéka az volt, hogy az önkormányzati intézkedéseken keresztül bemutassa a „Családbarát” szemlélet érvényesülését, számot adjon a kerületben élő családok életminőségét javító céljairól és intézkedéseiről, a végzett munkáról.

A képviselő-testület megállapította, hogy az elfogadott program végrehajtása időarányos. Az egyes részintézkedések a családok életminőségének javítását biztosítják. A különböző ágazatok együttműködnek és egymást kiegészítve a minőségi szolgáltatás szervezésére törekszenek.

A családbarát környezet kialakítása nem elsősorban pénzkérdés és nem is valamilyen többletfeladat vállalását jelenti. Sokkal inkább a hozzáállás, a szemlélet számít. A legfontosabb az elkötelezettség, a családbarát módon való gondolkodás. A feladatok ellátásánál, az új fejlesztések esetén a gyermekek, családok igényeinek, szükségleteinek figyelembevétele. A szociális és gyermekjóléti intézményhálózat teljes körűen biztosítja a szükséges ellátást. Jellemző a kerületi szolgáltatásokra, hogy egymásra épülnek, az egyes ellátások személyre szabottak és egyéni szükségletfelmérésen alapulnak.

A kerületi családok száma 29 903, a háztartásoké 63 664, közülük egyszemélyes háztartás 31 132. A gyermeket nevelő családok száma 17 047; 7 626 családban egy szülő nevel gyermeket, 5 862 családban egy gyermek van.

A fiatalok lakáshoz jutási rendszere a három támogatási lehetőséggel komplex megoldást nyújt a különböző élethelyzetben lévő kerületi fiatalok számára. A helyi támogatás keretén belül kamatmentes kölcsönt, az első lakás megszerzéséhez vissza nem térítendő támogatást nyújtunk. A pénzbeli támogatás mellett 2001-től működik a fecskeházi modell, amely pályázati rendszerben biztosít fiatal házasok és élettársak részére átmeneti lakhatást. Pénzbeli támogatást az első, a XIII. kerületben található lakás megvásárlásához, az életkezdéshez, a családalapítás elősegítéséhez nyújtjuk. A harmadik lehetőség: a bérleti jog elnyerésére meghirdetett lakáspályázatokon a lakások 10%-a a 35. életévüket be nem töltött fiatalok részére kerül meghirdetésre.

A segélyezés középpontjában a család áll. A segélyezési rendszer alapvető filozófiája a célzott támogatások erősítése. Az önkormányzati segélyezésre fordított összeg 1 milliárd 140 millió Ft. Ebből gyermekétkeztetésre fordított támogatás több mint 100 millió FT, a családok támogatása több mint 184 millió Ft.

A jogosultak száma megnőtt, a Szociális Egészségügyi Művelődési Bizottság méltányossági jogkörben 2012-ben 9 151 megállapító határozatot hozott, 2013. évben 12 513 támogató döntés született. A kérelmek leginkább a lakhatási költségek, a gyógyszertámogatás és az alacsony jövedelem miatti kiegészítésre irányultak.

A gyermekek napközbeni ellátását a 0-3 éves korúak 31%-a (uniós átlag 21%) veszi igénybe, 9 telephelyen, 962 férőhelyen. Fővárosi szinten elsőként hoztunk létre családi napközi hálózatot, 11 telephelyen, 77 férőhellyel. Összesen 1 039 férőhelyen biztosítjuk a gyermekek napközbeni ellátását. Az ellátás térítésmentes a szülők számára, az önkormányzat átvállalja a személyi térítési díj fizetését, amely nagy segítséget jelent a kerületi családok számára. Az óvodáskorú gyermekek létszámának növekedése miatt a Képviselő-testület az óvodai férőhelyek számát négy tagóvodában, összesen 125 férőhellyel bővítette. A meglévő kapacitások minden jogos igényt kielégítenek, egyik területen sincs várólista. A gyermekek napközbeni ellátása összesen 1 039 férőhelyen történik.

A veszélyeztetett és a hátrányos helyzetű óvodás gyermekek száma csökkent. Gyermekvédelmi szempontból a legkritikusabb továbbra is az általános iskolás korosztály. Az óvodákban, iskolákban a havonta átlagosan 7 627 étkező gyermekből 2 991 részesül kedvezményben. Ez évben is a nyári szünidőben napi 423 adag meleg ételt térítésmentesen biztosítottunk.

Az iskola – ifjúság – egészségügyi ellátás terén a védőnők szervezik a köznevelési intézmények tanulóinak egészségnevelő oktatását, a környezet-egészségügyi, a szűrő- és alkalmassági vizsgálatokat. Az általános iskolákban és a gimnáziumokban végzett szűrőprogram a sikerélményt biztosító sportágválasztásra, pályaorientációra, továbbtanulásra, életmód változtatásra orientál. Eddig 20 000 általános- és középiskolás tanuló testalkatmérését és 3 000 terheléses élettani vizsgálatot végeztettük el. Az Egészségügyi Szolgálat működteti a járóbeteg szakellátást 30 klinikai szakmában. A háziorvosokhoz praxisonként átlagosan 1 720 fő, a házi gyermekorvosokhoz 706 fő tartozik.  Az egynapos sebészeten a szemészeti, a sebészeti, az ortopédiai, a nőgyógyászati, az urológiai és a fül-orr-gégészeti műtétet végeznek.

A Polgármesteri Hivatalba az „Írjon nekünk!” rovathoz érkező kérdések válaszadási ideje tovább rövidült, a válaszok jellemzően 1-3 napon belül megérkeznek a címzetthez. A minőség további javítása érdekében elégedettségi kérdőívet vezettünk be. Bővült az ingyenes vezeték nélküli internet elérhetőséget biztosító helyszínek száma. A lehetőséget bevontuk a Kerületi kártyával igénybe vehető szolgáltatások, kedvezmények közé.
Közművelődési intézményeink rendezvényei a családok egészéhez szólnak. A gyermeknek ingyenes programot kínált az AJAMK „Vakáció-akció”-ja a nyári szünet idejére. A Gyermek- és Ifjúsági Ház a kisgyermekes családoknak nyújt programot. Az önkormányzat lakossági ECDL tanfolyamok szervezésével segíti a gyermeküket otthon nevelő kismamákat ingyenes, 90 órás tanfolyammal. A GYES-en lévő szülő városon belüli közösségi közlekedésének költségeihez való hozzájárulásban 86 fő részesült.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.