Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2014. szeptember 18., csütörtök 16:17

ECDL bizonyítvány újabb 25 kismamának
Önkormányzati segítség a munkába álláshoz


2014. szeptember 18-án dr. Tóth József a kerület polgármestere köszöntötte a sikeres vizsga után bizonyítványt szerzett kismamákat, a Polgármesteri Hivatal épületében. Ez évben 25 kismama szerzett ingyenesen ECDL bizonyítványt, közülük 14-en jelentek meg. Többen, részben a sikeres tanfolyam eredményeként már új munkahelyen dolgoztak a rendezvény időpontjában. Az ECDL programra 10 év alatt közel 50 millió Ft-ot költött az önkormányzat.

Dr. Tóth József polgármester köszöntőjében az önkormányzat a korszerű ismeret elsajátítása és informatikai gondolkodás iránti elkötelezettséget hangsúlyozta. A hozzá intézett ECDL bizonyítványt megszerző kismama levelét idézte, aki köszönve a lehetőséget részben a tanfolyamnak köszönhetően talált munkát. Egy másik kismama levél szerint a tanfolyam kiválóan illeszkedik az élethosszig tartó tanulás gondolatköréhez.

2011-ben a sikeres középiskolai programot értékelve döntött úgy az önkormányzat, hogy bővíti a lehetőséget a kismamák ingyenes ECDL Start tanfolyamával. A részvevőként mintegy 150 ezer forintos képzési és a vizsgadíjat az önkormányzat vállalta át, 2012-ben 29, 2013-ban 30 bizonyítvány született. Az idei vizsgázók közül ketten vették igénybe a tanfolyam idejére ajánlott gyermekfelügyeletet a Tücsöktanyán. A tanfolyam nem csak a tanulásról szólt: barátságok születtek, gyermekruhákat cseréltek, programokat ajánlottak egymásnak. Ki számítógépen, ki személyesen továbbra is tartja a kapcsolatot a többiekkel. Nyolcan közülük beiratkoztak a kismama angol nyelvtanfolyamra is.

Az önkormányzat egyéb módon is segíti a kismamákat. 2011 tavaszán indult az első kezdő kismama nyelvtanfolyam. Eddig három csoport járta végig a kezdő és a haladó tanfolyamot, a negyedik szeptember végén kezdi a haladó szintet. A fővárosi közlekedési  bérlet árának 50%-át az önkormányzat állja A folyamatosan emelkedő a gyermeklétszámhoz igazodva 9 bölcsődében és 11 telephelyen működő családi napköziben összesen 1029 kisgyermekről tud gondoskodni. A térítéskötelessé válásra irányuló kormányzati intézkedések ellenére a kerületben továbbra is ingyenesen biztosítja az ellátást, várólista nélkül. Idén fejeződött be a Pannónia utcai Boribon Bölcsőde teljes felújítása 400 millió Ft összegben.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a korszerű informatikai ismeretek megszerzése érdekében a lakosság több csoportja részére. Az informatikai stratégia végrehajtása tervszerűen halad, a kerület informatikai ellátottsága jelentősen a magyar önkormányzati átlag fölött van. A képviselő-testület az informatikai koncepciójának megvalósítása során 110 hivatali munkatárs részére szervezett ECDL Start tanfolyamot. Szociális alapon 1200 lakos, köztük sok nyugdíjas alapfokú számítástechnikai tanfolyamon vehetett részt. Új, korszerű eszközökkel megújultak a közösségi helyeken működő infopontok. Elnyertük „Az év önkormányzati honlapja” különdíjat, majd a díjat is. A TV13 adásai online nézhetők, s az archív anyagok is megtekinthetők. Gyermek-honlapot hoztunk létre. A kerület online sajtóoldala, a Média13 24 órás élő adásban közvetíti a TV13 műsorát. A kerületben élő, felsőoktatási intézményben tanuló, szociálisan rászoruló hallgatók pályázat keretében hozzájárulást kaphatnak internetköltségeikhez.

A XIII. kerületben 2001 óta ingyenesen juthattak hozzá az ECDL számítógép-kezelői jogosítványhoz az önkormányzati fenntartású gimnáziumok diákjai. A cél a diákok felsőfokú tanulmányainak támogatása, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésük segítése volt. Az eltelt 11 év kerületi összesítése alapján 2.579 regisztrált tanuló 11.722 sikeres modulvizsgát tett. 1.171 tanuló 7 modulos ECDL bizonyítványt szerzett.
2012-ben elkészült a térinformatikai rendszer. A kerület számos pontján térítésmentes vezeték nélküli internet (WiFi) szolgáltatást vehetnek igénybe a Kerületi Kártyával rendelkező lakosok. A kerület „lefedettsége” 30%-os lett, beleértve a közintézmények nagy részét és a közterületeket.





Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.