Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2014. október 9., csütörtök 09:03

Jól vizsgázott az önkormányzat

Monitoringozott beruházás


A Transparency International Magyarország lezáró jelentést készített a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat beruházásában épült Boribon bölcsőde teljes belső felújításának közbeszerzéséről és annak kivitelezéséről. A XIII. Kerületi Önkormányzat Magyarországon az első, és eddig az egyetlen önkormányzat, amely önként vetette alá magát e nemzetközileg elismert, az OECD által is ajánlott független ellenőrzési folyamatnak. A Transparency International Magyarország és Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat között 2013. február 20-án aláírt un. integritási szerződés alapján – melyhez utólag az ajánlattevők is csatlakoztak – a jogszerűség, az átláthatóság a tisztességes verseny biztosítása mellett neves független szakértőkkel az eljárás jogi és szakmai szabályosságát is ellenőrizték.

A jelentés összegző megállapítása szerint „A monitorozás alapján a közbeszerzési eljárás és a beruházás során a korrupció gyanúja nem merült fel, az eljárás és a kivitelezés az integritási megállapodás rendelkezéseit betartva, jogszerűen lett lefolytatva.” További tapasztalat, hogy a monitorozás nyomán az eljárás és a kivitelezés átláthatóbb lett, illetve az önkormányzat a monitorozásnak köszönhetően kisebb összeget fordított a beruházásra, mint amennyit a monitorozás nélkül valószínűleg fordított volna.

A Transparency International szerint az eljárás előkészítése, lefolytatása és a szerződés teljesítése fázisaiban a jelentések által is megfogalmazott - kérdések kezelésében az önkormányzat együttműködő volt, - a jó gyakorlatok kialakítása érdekében lépéseket tett. A monitoring eljárása során szerzett gyakorlati tapasztalatokat az önkormányzat a jövőben is hasznosítani kívánja a közbeszerzései során. Ennek egyik eszközeként az Önkormányzat a Transparency szakértői együttműködése mellett az általuk alkalmazott monitoring eljárás modern ellenőrzési rendszerét új Közbeszerzési Szabályzatában és más kötelező szabályzataiban is intézményesítette.

Az önkormányzat másfél évig működött együtt a monitorral, közösen erősítve meg néhány jó gyakorlatot több területen is: verseny széles körű biztosítása az eljárásban, esélyegyenlőség érvényesítése, az összes résztvevő egyidejű tájékoztatása, ajánlatok értékelése során a Közbeszerzési Törvény szabályainak maradéktalan érvényesítése.

A közbeszerzések során tipikusan felmerülő kérdések – így különösen az eljárás megfelelő előkészítése, a kiegészítő tájékoztatás kapcsán az ajánlattételi határidő meghosszabbítása, az ajánlati felhívás módosítása, a szerződés módosítása, a szerződés teljesítése során a pótmunka és a többletmunka elhatárolása, valamint az alvállalkozók bevonása és ellenőrzése terén a felek együttműködésével eredményesen feltárásra és azonosításra kerültek.
Az, hogy az önkormányzat a monitoring tevékenység ellátására egy független civil szervezetet bízott meg, követendő példaként szolgálhat minden közpénzből gazdálkodó intézmény számára.



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.