Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2014. október 10., péntek 11:17

Befejeződött a Vizafogó lakótelep közparki fejlesztése
Jelentős köztéri beruházások, több helyszínen

A Vizafogó lakótelepen a négy év óta tartó szakaszos beruházás során először az utak, járdák újultak meg, ez évben a közösségi terek és a zöldfelületek készültek el. A költsége mintegy 300 millió forint volt. Összességében 28 új fát telepítettek a díszkő burkolat nagysága 1 700 m2 lett, 480 m2-en 4 331 db évelő növényt ültettek. A helyi lakókat szolgálja a 31 újszerű pad, 7 fitnesz és 3 ügyességi eszköz, 10 kerékpár támasz, 5 ivókút, (közte 1 egyedi tervezésű), és egy páramedencés díszkút.

A Vizafogó lakótelep megújítását társadalmi előkészítés előzte meg, mert az önkormányzat célja az volt, hogy a lakótelepen lakók többségének igényeit figyelembe vegye a fejlesztés során. Reprezentatív közvélemény kutatás és öt alkalommal megtartott közösségi tervezés segítette a terveket készítő szakembereket.

A fejlesztés során a Népfürdő 17. előtt reprezentatív pihenőpark készült el egységes díszburkolattal, ülőfelületekkel, kibővített közvilágítással, egyedi pára medencével. Megújultak a zöldfelületek, évelő növényeket telepítettek, talajvízkutas automata öntözőrendszert létesítettek. A faállomány rekonstrukciója során az elöregedett egyedeket kivágták, új hársfasort telepítettek. Az iskola és óvoda közötti játszótér egyedi, színes gumiburkolattal lett ellátva, új mászóvárat és játszóeszközöket telepítettek. Vízparti zsombékokat idéző gumi dombokat alakítottak ki, a homokozót napvitorlával árnyékolták.

Az óvoda és bölcsőde közötti pihenőkert kerítéssel lett elkülönítve, ahol ivókút, új padok, asztalok készültek és kibővült a közvilágítás. A sporttér öntött gumiburkolatán két labdapályát alakítottak ki, 4 m magas hangcsillapító kerítéssel, köztéri fitnesz berendezésekkel, ping-pong asztallal. Az Esztergomi és Párkány utcák közötti 2 méter széles gyalogutat hársfasor szegélyezi. Egyedi elem a helytörténeti tanösvény kialakítása öt állomással, a Vizafogó lakótelep helytörténeti érdekességeiről, a vizafogásról, az egykori vasútállomásról, halétkekről.

A Vizafogó sétányon kívül további jelentős közterületi beruházások történtek a kerületben. A Cziffra György park a tavalyi fitnesz fejlesztéseket követően öntött gumi burkolatot kapott, felújították a kerítést, új mászóvárat és ügyességi eszközöket telepíttettek a játszótérre. A Kárász játszótéren egyedi, kárász mintás lett a műfű burkolat, vizes játszóeszköz került a homokozóba, megújult a mászóvár, napvitorlát és párakaput kapott a terület. Civil szervezet felajánlásaként halmozottan sérült és egészséges gyermekek közös játékát lehetővé tevő játszóeszközök telepítése folyamatban van.

 A Béke-Tatai lakótelepet új mászóvár, egyensúlyozó eszközök és hinta gazdagítja, színes öntött gumi burkolattal, új fasorral. A Jász utcai közhasználatú területen 7 eszközből álló fitnesz park létesült két mászóvárral. Megkezdődött az Árpád hídfő lakótelep Váci út és Esztergomi utca közötti szakasz komplex felújítása. Gránit borítású díszmedence, pihenő és térbútorok készültek el megújul a terület kivilágítása is. A Gyermek téren és a Bulcsú parkban talajvízkutas automata öntözőhálózat épült. A Kassák parkba Minya Mária képzőművész „Madarak” szoborcsoportja került. A Jakab József utcai játszótéren két nagyértékű mászóvár közül az egyik a kisgyermekek, a másik a kiskamasz korosztály igényeihez igazodik. Megtörtént a Gidófalvy lakótelep nagyjátszóterének komplex felújítása.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.