Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2014. október 22., szerda 20:44

„1956 igazodási pont”
A hagyományt folytatva egy vidéki településen, ezúttal Mezőkövesden, a matyóvárossal közösen tartotta az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepi közgyűlését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.
 
A Himnusz közös eléneklését követően dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere üdvözölte a vendégek.  Megköszönte, hogy a megyei közgyűléssel együtt ünnepelhet a  matyóváros. Emlékeztetett rá, hogy  Mezőkövesd mindig is Borsodhoz tartozott, ezt szeretnék folytatni, együttműködni, gazdagítani a megyét. „Emlékezzünk közösen ’56 hőseire és, hogy mi magyarok csak magunkra számíthatunk. Isten hozta önöket!” – zárta beszédét dr. Fekete Zoltán.
 
Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg az ünnepi közgyűlést. Kiemelte, hogy 1956 október 23-án „a nép kezébe vette a hatalmat a pesti utcákon, az országban, a történelem alakítását.” Az aki magyar velünk tart!- jelszóban benne volt minden sérelem, amely 1945 óra, a szovjetek és lakájaik bevonulása óta érte az országot. Szólt a Rákosi korszak nép ellen elkövetett bűneiről. A szenvedésre, a sérelmekre „a nép azt mondta: elég volt!” Ennek a határozott kiállásnak lett a következménye a forradalom és a szabadságharc, amelynek a Vörös Hadsereg bevonulása vetett véget. Majd jött a Haynaut megszégyenítő megtorlás. „Vastagon fogott a vérbírák tolla, repkedtek a súlyos ítéletek”- emelte ki Török Dezső. A miskolci, ózdi sátoraljaújhelyi, eseményekkel kapcsolatban 17 személyt végeztek ki.
 
„Nem véletlen, hogy a Kádár-korszak utolsó tabuja 1956 volt, amelyet próbáltak elhallgatni, bemocskolni, félremagyarázni”- utalt vissza a rendszerváltást megelőző időkre a közgyűlés elnöke. Szerencsére voltak, akik nem hagyták kialudni a szabadság lángját és felszínre tört az igazság. „1956 igazodási pont volt és maradt a magyarság számára határon innen és túl”- méltatta a forradalom jelentőségét. „Kivételes esemény, amikor egy kis nép szabadságszeretetből példát mutatott a világnak. Amikor a szabad nemzetek polgárai rácsodálkoztak a magyarok bátorságára”- helyezte nemzetközi térbe 1956 jelentőségét Török Dezső.
 
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. A megyei közgyűlés szerdai megalakulására utalva kijelentette, hogy a választók akaratának kifejezésre juttatása a demokrácia lényege. A felhatalmazás kötelezettséget is jelent, az „egész társadalom együttműködése szükséges ahhoz, hogy eredmények szülessenek”- fogalmazta meg Tállai András, aki gratulált a megalakult közgyűlésnek, s munkájukhoz erőt, egészséget kívánt.
 
Ezt követően áttért az 1956-os forradalom és szabadságharc méltatására. Kiemelte, hogy október 23-a terror és elnyomás elleni küzdelem jelképe. Sok magyar vérnek kellett elfolynia, hogy a nyugat megértse a történelmi leckét, amelyet Albert Camus így fogalmazott meg: „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben.”
 
Tállai András emlékeztetett rá, hogy az emberek szabad és független Magyarországot akartak. „Hűek akkor maradunk, ha soha nem adjuk fel, amiért harcoltak”- jelentette ki. „Apáink, nagyapáink csordultig voltak, változást akartak, bármi áron.” Petőfit idézve: feltámadott a tenger, a népek tengere. Méltatta Mindszenty József  esztergomi érsek 1956 november 3-ai rádióbeszédét. Másnap bevonultak a szovjetek, Nagy Imre, miniszterelnök  a szabad világ segítségét kérte, majd elhallgatott a rádió… A hősök győztek, ha meghaltak is. Kiállást, bátorságot hagytak ránk. Október 23-a mérce, igazodási pont. „A nemzet szabadon akart dönteni miképpen éljen”- összegezte Tállai András, aki szerint ma is aktuális 1956 üzenete.
 
Az ünnepi beszédet követően Török Dezső átadta a megyei önkormányzat kitüntetéseit. Rónai Kálmán sportvezető Pro Comitatu díjban részesült, dr. Orosz Péter osztályvezető főorvos és Ringer István tárogatóművész pedig Alkotói díjban (utóbbi később veszi át). Dr. Fekete Zoltán Hornyák Attila rendőr alezredesnek adta át a Mezőkövesd Közbiztonságáért díjat. Ezt követően a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola diákjai adtak kulturális műsort.
 
Török Dezső emléklapot adott át dr. Fekete Zoltánnak az ünnepi közgyűlés alkalmából, majd bezárta az ülést. A főtéren lévő emlékmű megkoszorúzásával folytatódott a megemlékezés. A megyei önkormányzat nevében Török Dezső, Bánné dr. Gál Boglárka alelnök és dr. Kovács János főjegyző koszorúzott. A program zárásaként a városházán rendezett fogadáson a főjegyző pohárköszöntőjében méltatta 1956-os forradalmat és szólt az idei választásokról is. Kiemelve, hogy az elkövetkező öt év az építkezés időszaka lesz.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.