Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

CSONGRÁD-CSANÁD VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2014. november 5., szerda 10:16

Mérföldkőhöz érkezett Csongrád megye fejlesztése
A Csongrád Megyei Önkormányzatnál letették Csongrád megye fejlesztésének alapköveit. Az Európai Unió stratégiai célkitűzéseihez illeszkedve meghatározták a legfontosabb megyei adottságokat, a gazdasági élet helyi szereplőivel egyeztették a területi és a specifikus stratégiai célokat és meghatározták a megye gazdaság- és településfejlesztési programját, benne konkrét projektjavaslatokkal 2020-ig. Az ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0016 kódszámú, Csongrád megye 2020: Területi tervezés és programozás című projekt keretében erre 90 millió forint támogatást nyert a Csongrád Megyei Önkormányzat az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében meghirdetett „Területfejlesztési tevékenység támogatása a konvergencia régiókban lévő megyei önkormányzatok számára” című pályázat keretében. A projekt 2012. szeptember 1-én indult és 2014. október 31-én zárul.
Csongrád megye fejlesztésére – az országos, ágazati kereteken túlmenően, dedikált megyei forrásként – összesen 78 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre a Terület és Településfejlesztési Operatív Programból – mondta el a projektzáró sajtótájékoztatón Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette: annak érdekében, hogy ezt a forrást minél eredményesebben és hatékonyabban tudjuk felhasználni, a rendelkezésünkre álló adottságokat, mint lehetőségeket, valamint a gazdasági élet helyi szereplőinek elképzeléseit, javaslatait összehangolva, az Európai Unió stratégiai elképzeléseit figyelembe véve kellett megalapozott, minden részletre kiterjedő, jövőbe mutató fejlesztési programokat összeállítanunk.
A projekt keretében elkészült többek között a területi hatásvizsgálat, a megyei stratégiai és operatív program, valamint az Integrált Területi Program. A munkába helyi szakemberek, cégek és szakmai kamarák képviselői kerültek bevonásra. Vadász Csaba, a Csongrád Megyei Önkormányzati Hivatal főjegyzője elmondta, széles körű konzultáció zajlott le, többek között fórumokon és munkacsoportüléseken oszthatták meg elképzeléseiket, javaslataikat a szereplők. A projekt vezetője hozzátette: az összesen 40 partnerségi egyeztetésen mintegy 500 fő vett részt.
A legfontosabb megyei adottságok sorába tudáskoncentráció, K+F potenciál (SZTE), a hármashatár pozíció, a klímaváltozás hatása, a komoly mezőgazdasági hagyományok, a megújuló energiák és a Tisza – Körös – Maros folyók nyújtotta lehetőségek kerültek. Az Európa 2020 stratégiai célkitűzések közé az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés tartozik. Az első szempont az EU teljesítményét hivatott javítani az oktatás, kutatás/innováció és digitális társadalom terén, a második erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb gazdaságot, a harmadik a gazdasági, szociális és területi kohéziót előmozdító, magas foglalkoztatási arányt biztosító gazdaságot jelenti.
A Csongrád Megyei Stratégiai Programban az alábbi prioritások kerültek meghatározásra:
1. prioritás: Megyei gazdaságfejlesztő koordináló szervezet működtetése
2. prioritás: Az üzleti környezet fejlesztése
3. prioritás: Energiahatékonysági és megújuló energetikai komplex fejlesztések
4. prioritás: Közlekedési kapacitások fejlesztése
5. prioritás: Megyei tudásbázis és innovációs rendszer megerősítése
6. prioritás: ELI és a hozzá kapcsolódó Science Park megvalósítása
7. prioritás: Kooperatív alapú agrárvállalkozás fejlesztés
8. prioritás: Klímaváltozáshoz való alkalmazkodás (az agráriumban)
9. prioritás: Komplex fejlesztések Csongrád megye vidéki térségeiben
10. prioritás: Infrastruktúra fejlesztési programok Csongrád megye városaiban
11. prioritás: Integrált városfejlesztési programok Csongrád megye nagyvárosi térségében
Csongrád Megye Operatív Programjában a projektek leírása már tartalmaz többek között projektszintű tevékenység leírást, tervezett költségbecslést, időbeli ütemezést. Az Integrált Területi Program pedig két fő részből áll, a megyei gazdaság- és a megyei településfejlesztési programból. Mindkét programcsomag a települési önkormányzatoktól beérkezett javaslatok és a vezérprojektek alapján került összeállításra.
A tervezés során mintegy 500 települési projektjavaslat érkezett be. A vezérprojektek között pedig olyan elemek szerepelnek, mint egy megyei gazdaságfejlesztő koordináló szervezet működtetése, integrált megyei mezőgazdasági termelési és feldolgozási kapacitások kiépítése és fejlesztése, megyei komplex turizmusfejlesztési program, Térségi Kender Program, megyei mobilitás-fejlesztés, valamint ELI és a hozzá kapcsolódó Science Park megvalósítása.



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.