Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2014. november 19., szerda 15:06

Emléktábla és filmvetítés dr. Popper Péter neves pszichológus, író, humanista, a XIII. kerület díszpolgára emlékének
2014. november 19-én, születésének 81. évfordulóján avatta fel dr. Tóth József a XIII. kerület polgármestere, dr. Popper Péter Csanády u. 22. sz. ház falán elhelyezett emléktábláját. A polgármesteren kívül megemlékezett Garai Péter az emléktábla kezdeményezője, a ház lakója. Az ünnepségen megjelentek a család tagjai, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő és Popper Péter tisztelői, majd a „A kő, a víz és a kutya” című portréfilm került vetítésre az Újlipótvárosi Klubgalériában.
 

Dr. Tóth József polgármester ünnepi megemlékezésében elsősorban az emberről és annak XIII. kerületi kötődőséről szólt, Popper Pétert „intézménynek” nevezve. A gazdag életpályából - többek közt - azt emelte ki, hogy előadásain, konzultáción a termekbe alig lehetett bejutni, a legtöbb egyetemen sztártanárként tisztelték. Felidézte a pszichológus által többször önmagáról említett értékelést, hogy ő a „legtöbbet dolgozó lusta ember Budapesten”. Megemlítette, hogy a díszpolgár egész életében kötődött a kerülethez: A Hollán Ernő utcában járt iskolába, lakott a Szent István körúton a Viktor Hugo utcában, a ’60-as években az emléktáblát kapott Csanády utcai házban, majd élete végén a Pajtás utcában, Angyalföld kertvárosában. Édesanyja utolsó éveiben a Dunapark étterem és kávéház épületében élt a Pozsonyi úton, nagyapja a Dózsa György úti zsinagógában volt rabbi.

Garai Péter egykori lakótársként idézett abból az önéletrajzi műből, amelyben Popper Péter Csanády utcai albérletben eltöltött időszakát elevenítette fel.

Popper Péter pszichológus egyetemi tanár, népszerű előadó, több mint 30 könyv és számtalan tanulmány szerzője, nemcsak lélekgyógyító cselekedetéről ismert, hanem arról is, hogy misztikus tudományát egyetemi katedrán és az ország teljes nyilvánossága előtt közíróként is művelte. „Szeretek itt élni a XIII. kerület kertvárosában, távol a város zajától. Olyan mintha vidéken laknék, de mégis közel mindenhez, amire szükségem van. A díszpolgár kitüntetés meglepett, nagyon örülök, hogy megkaptam.” nyilatkozta 2008-ban a kerületi újságnak adott interjújában, díszpolgárrá avatásakor.

Ugyancsak az interjúban beszélt írói pályájának indulásáról „Már fiatalon próbálkoztam írással. 18 éves koromban asszisztens voltam Pető András főorvos mellett a mozgásterápia intézetben. Egyszer megnézte verseimet és azt mondta: Egész jól írsz, de nem jobban, mint Baudelaire! Így mi értelme van? Megértettem, hogy nem érdemes másodlagos írónak lenni, így sokáig csak egy ládába gyűjtögettem irományaimat... Majd 48 éves koromban Gera György barátommal vitába bonyolódtam az esszéről, és megmutattam egyik művemet. Elcsodálkozott milyen jól írok, miért nem publikálok. Azóta próbálom behozni az elmulasztott éveket.”

 Popper Péter 1933. november 19-én született Budapesten. Fő kutatási területe a pszichoterápia, a társadalmi beilleszkedési zavarok és a valláspszichológia volt. Tudományos tevékenységén kívül foglalkozott szépirodalommal is, írt három színdarabot is. A televízióban 1963 óta készített műsorokat.

 A tanári oklevél megszerzését követően a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán oktatói állásban helyezkedett el (1957-1958), majd a Fiatalkorúak Átmeneti Nevelőintézetének pszichológusa lett (1958-1960). 1963-tól a SOTE I. sz. Gyermekklinikáján tudományos munkatársa, majd főmunkatársa (1967-1980). 1969-ben lett a pszichológia tudományok kandidátusa. 1980-tól docens, 1984-től egyetemi tanár. 1980-tól a SOTE orvospszichológiai oktatási csoportjának vezetője 1992-ig.

 1992-1994 között az izraeli Bar Ilan Egyetem vendégprofesszora volt. 1997-től a pesti egyetemeken, főiskolákon és vidéken is tartott előadásokat. Bölcs derűje, élvezetes előadásai, széles körű tudása és tapasztalata lenyűgözte a hallgatóságát. Sosem olvasta fel az előadásait, ugyanis az volt az elve, hogy ha a diáktól a vizsgán megköveteli a könyv nélküli felelést, akkor neki is jegyzet nélkül kell tudni előadást tartani.

Több tudományos tisztséget töltött be, szerkesztette a Magyar Pszichológiai Szemlét (1974-1990), az MTA Pszichológiai Bizottságnak és a Nemzetközi Alkalmazott Pszichológiai Társaság választmányi bizottságának is tagja, valamint a Népjóléti Minisztérium Klinikai Pszichológiai Kollégiumának elnöke (1986-1994) volt.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.