Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. szeptember 20. vasárnap
Hírek témák szerint

NAGYATÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. november 21., péntek 18:10

Szennyvíztisztító korszerűsítés Nagyatádon
Befejezéshez közelednek a nagyatádi szennyvíztisztító-telep felújításának, korszerűsítésének  munkálatai. A beruházás legnagyobb építményének, a biológiai tisztító medencének a gépészeti szerelése 90 százalékos készültségű, ezekben a hetekben az acél járófelületek készülnek. A hatalmas méretű, új tömbösített műtárgy a néhány hónap múlva induló próbaüzemtől kezdődően már kilenc település szennyvízét is fogadja. A szivattyú gépház építészeti és gépészeti munkálatai szintén az utolsó szakaszban vannak.
A Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése című projekt teljes költségvetése mintegy nettó 5 milliárd forint. A beruházás egyrészt a környező kilenc település csatornahálózatának kiépítését valósítja meg, de fontos része a nagyatádi szennyvíztelep korszerűsítése is, hiszen e nélkül a régi létesítmény nem tudná ellátni funkcióját.
- A felújítást a meglévő szennyvíztisztító technológiai megújítása, az elhasználódott berendezések cseréje és a kapacitás bővítése tette szükségessé. – mondta Ormai István Nagyatád polgármestere, aki e fejlesztés megvalósítására alakult szennyvíztársulás elnöke. - Az Európai Unió pénzügyi támogatását erre az összetett feladatra nyertük el. Így megvalósul a környező települések infrastrukturális fejlesztése a szennyvízcsatorna kiépítésével, és elkészül a szennyvíztisztító korszerűsítése is. A beruházás teljes költségéből nettó 1 milliárd 100 millió forintot használnak fel a szennyvíztelep felújítására.
A társulás elnöke elmondta azt is, hogy a szükséges források az európai uniós pályázati támogatások több mint 500 millió forinttal történő megemelésével rendelkezésre állnak. Így 4 milliárd 554 millió forint támogatás használható fel.
A nagyatádi szennyvíztisztító-telepen zajló munkák során új létesítmények épülnek és a meglévő műtárgyakat is korszerűsítik, a biológiai kapacitást növelik. Az új technológia alkalmazásával megoldódik a szennyvíz hatékony nitrogén és foszfor eltávolítása. Az eleveniszapos biológiai szennyvíztisztítás lényege az, hogy a szennyező anyagot fölös iszap formájában vonja ki, majd ezt az iszapot mezőgazdasági hasznosításra alkalmas állapotig kezeli tovább. Ezért a régi iszaptározó medencék rekultivált területén a projekt keretében megépül az új szennyvíziszap-kezelő telep is. Itt a feldolgozott iszap hasznosítását szalma-bekeveréses komposztálási technológiával biztosítják. Az iszapkezelésre szolgáló telep építése mintegy 70 százalékos készültségű. Megépül többek között egy korszerű 160 m2-es iszapvíztelenítő gépház, egy pálcás iszapsűrítő berendezés, iszaptároló szabadtéri medence, valamint a 6000 m2-es komposztáló tér. Ezeket a 180 m3-es tűzivíztároló medence egészíti ki.
A szennyvízberuházással érintett településeken a csatornahálózat építése, az összekötő vezetékek létesítése párhuzamosan zajlik a szennyvíztisztító telep korszerűsítésével, átépítésével, és a szennyvíziszap-kezelő telep műtárgyainak megépítésével. A szakemberek fontosnak tartják, hogy az új szennyvíztisztító működése a követelményeknek megfelelő technológiával, energiatakarékos és a környezetét nem terhelő módon valósul meg.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.