Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. február 22., vasárnap 21:12

Oroszlány távhőszolgáltatásának jövője a tét
Egy híján húsz napirendi pont szerepel az oroszlányi képviselő-testület keddi (24-i) ülésén, s ha valakinek kétsége lenne az önkormányzati munka sokrétűségével kapcsolatban, érdemes átfutnia döntéshozók elé kerülő témákat.
Szó lesz új városi újság alapításáról, intézmények összevonásáról, gyermekvédelemről, helyi ösztöndíjrendszer bevezetéséről, pályázatokról, közfoglalkoztatásról és tehetséggondozásról, de a legnagyobb figyelem minden bizonnyal a 6. napirendi pontot kíséri, aminek címe: Oroszlány város távhő ellátása hosszú távú biztosításának kérdései.
Mint az köztudott, Oroszlány Város Önkormányzata, a Vértesi Erőmű Zrt. és az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. között jelenleg is érvényben van az úgynevezett „Hosszú távú hőértékesítési keretszerződés” melynek értelmében a Vért Zrt.-nek 2020. végéig kell biztosítania a távhőellátáshoz szükséges hőenergiát és hőellátást.
Mivel a város közel 5000 távhő-szolgáltatási rendszerbe bekötött lakásának és további intézményi, közületi távhőfogyasztójának rövidtávon más alternatívája nincsen a szolgáltatás kiváltására, így a kérdés kezelése és a folyamatos koordináció létszükséglet a település szempontjából.
Tavaly decemberben az MVM Zrt. mint a Vértesi Erőmű többségi tulajdonosa elfogadta az Oroszlányi Erőmű technológiájának a távfűtési kötelezettsége ellátását szolgáló földgáz alapú forró vizes kazánteleppel történő kiegészítését. A Vértesi Erőmű azonban 2016. január 1-től a jelenlegi technológiájával nem tud megfelelni a környezetvédelmi előírásoknak, így ilyen keretek melletti működését be kell szüntetnie.
Természetvédelmi Felügyelőség határozatában a Vértesi Erőmű számára egységes környezethasználati és egyben környezetvédelmi működési engedélyt adott ki a jelenlegi technológiai adottságok mellett a villamosenergia és hő termelésre, de csak 2015. december 31-ig, ugyanis attól a naptól a társaság már nem fog megfelelni a jelentősen szigorodó káros anyag kibocsátási előírásoknak.
Ugyanakkor a Vértesi Erőmű Zrt. tájékoztatója arra is kitért, hogy a felvázolt gázfűtőmű tervezése és előkészítése mellett jelenleg is műszaki fejlesztést folytat egy szénnél olcsóbb, válogatott és kezelt hulladékok újrahasznosításával keletkező fűtőanyag bevezetésére. Amennyiben az ez irányú műszaki fejlesztés eredményesen zárul és az egyéb piaci, gazdasági, logisztikai feltételek is lehetővé teszik, úgy az Oroszlányi Erőmű a későbbiekben hosszabb távon is tovább működhet és biztosíthatja a kapcsolt energiatermelést.
Ezt a lehetséges jövőképet vitatják meg – többek mellett – kedden a képviselők, de az ülésre várják az MVM és az Erőmű illetékeseit is, valamint várhatóan jelen lesz Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője.
 
 
Oroszlány, 2015.02.18.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.