Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2015. március 14., szombat 00:46

Ünnepi Képviselő-testületi ülés kerületi díjátadó ünnepséggel
Új taggal bővült a Budafok-Tétényi díszpolgárok sora: idén Dr. Gömöry Géza gyermekorvos kapta a megtisztelő címet
Március 15-e al­kalmából Bu­da­fok-Tétény Bu­da­pest XXII. kerülete Önkormányzatának Képvi­selő-testülete idén is ünnepi testületi ülést tar­tott, ame­lyen Kar­say Fe­renc polgármes­ter külön köszöntötte a meg­je­lent országgyűlési képvi­selőket, hi­va­ta­li és intézményi vezető tisztségvi­selőit, díszpolgárait és volt polgármes­te­re­it.
A csütörtöki ren­dezvény díszvendége Be­recz András, a Ma­gyar Köztársasági Arany Érdem­ke­resztjével kitünte­tett Kos­suth díjas ének- és me­se­mondó művész volt, aki nagy sikerű előadással emel­te az esemény rangját.
A díjátadó ünnepségen elsőként a Sport 22 díjakat adták át. Ebben az el­is­merésben részesült Gyol­la­iné Búzás Mag­dol­na, a Gádor Általános Is­ko­la föld­rajz-test­ne­velés szak­os tanára és Luhály József, a Bu­da­fo­ki Lab­darúgó Club U-11 –es kor­osztályú csa­patának edzője.
Bu­da­fok-Tétény Közbiz­tonságáért díjjal is­merték el Pa­loj­tay Gábor polgárőrnek, a Bu­da­fok-Tétény Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjának a kerületért végzett tevékenységét. Ugyan­csak Bu­da­fok-Tétény Közbiz­tonságáért kitüntetésben részesült Varga András tűzoltó főtörzsőrmes­ter.
A Képvi­selő-testület „Kultúra 22” díjat adományo­zott Sztav­ro­pu­losz Szo­ti­risznénak, a Ba­r­oss Gábor-te­le­pi Polgári Kör gaz­dasági vezetőjének és a Bu­da­fo­ki Fúvósegy­let kar­nagyának, Arató Lászlónak.
23. al­ka­lom­mal adták át „Az év pedagógusa” címmel járó Mi­hal­ik Sánd­or-díjakat és a mellé járó el­is­meréseket. Idén is négy pedagógust díjaz­tak:
Beer Ágnest, a Nádasdy Kálmán Alap­fokú Művészeti Is­ko­la és Általános Is­ko­la ének­tanárát,  Höltzl An­talnét, az Egyesített Óvoda Szivárvány Tagóvodájának vezetőjét, óvo­da­pe­dagógusát, Nyit­rai Tamásnét, a Budai Nagy Antal Gimnázium ma­te­ma­ti­ka-fi­zi­ka-in­for­ma­ti­ka szak­os tanárát és Tóthné Ma­tu­la Mártát, a Bu­da­fo­ki Her­man Ottó Általános Is­ko­la tanítóját.
A Képvi­selő-testület Tóth József-díjjal és „Az év intézmény­ve­zetője” címmel is­mer­te el Ku­ka­iné Békési Emese kémia, biológia szak­os tanár, a Ba­r­oss Gábor Általános Is­ko­la igaz­gatója és  Bodnár Tamás, a Bu­da­fok-Tétényi Hajós Alfréd Tan­uszo­da vezetője pedagógusi munkásságát.
Idén 16. al­ka­lom­mal adtak át Jó tanuló, jó sportoló díjat, ezúttal a kerület három ígéretes fi­a­tal te­hetsége számára:
Kurdi Zsófia úszónak, a Kos­suth Lajos Ma­gyar-Ang­ol Két Tanítási Nyelvű Általános Is­ko­la 8. a osztályos tanulójának, Schisz­ler Gellért sak­kozónak, lab­darúgónak, úszónak, atlétának, a Kos­suth Lajos Ma­gyar-Ang­ol Két Tanítási Nyelvű Általános Is­ko­la 5. b osztályos tanulójának és Tóth Fanni úszónak, a Kos­suth Lajos Ma­gyar-Ang­ol Két Tanítási Nyelvű Általános Is­ko­la 7. a osztályos tanulójának.
 Ki­osz­tották a Környe­zetvédelemért díjakat is.  Ebben az el­is­merésben részesült Mercs Éva, a Re­neszánsz Hölgyek Társasága főtitkára, va­la­mint Kőnig Ede, a Nagytétényi Polgári Kör vezetőségi tagja.
Az Év Bu­da­fok-Tétényi Vállal­kozója díjat idén ifj. Gáspár Miklós ve­het­te át.
Önkormány­za­tunk 1995-ben alapította a Bu­da­pest XXII. kerület - Bu­da­fok, Budatétény, Nagytétény, Ba­r­oss Gábor telep - díszpolgára címet. A kitüntetésben olyan személyek részesülhet­nek, akik a XXII. kerület gaz­dagítására munkálkodásuk során ki­emel­kedő életművet hoz­tak létre, vagy a kerület polgárai számára különösen je­lentős tevékenységet végez­tek és végez­nek ma is.
Bu­da­fok-Tétény Bu­da­pest XXII. kerület Önkormányzatának Képvi­selő-testülete 2015-ben a kerület díszpolgára kitüntetést Dr. Gömöry Géza gyer­mek­orv­os­nak adományoz­ta. A Képvi­selő-testület a díszpolgárokból álló kuratórium ja­vas­la­ta alapján hozta meg döntését.
Gömöry Géza 1941. június 20-án szüle­tett Bu­da­pes­ten. Orv­o­si dip­lomáját 1966-ban a bu­da­pes­ti Sem­mel­weis Orvos­tu­dományi Egye­te­men, cse­csemő- és gyer­mekgyógyász szak­orv­o­si képesítését 1970-ben sze­rez­te meg. 1972-ben került a Nagytétényi úti gyer­mek­orv­o­si ren­delőbe körzeti gyer­mek­orv­osként. 2009-ig meg­szakítás nélkül látta el a körzeti orv­o­si fel­adat­o­kat, egy idő után főorv­osként, majd kerületi szak­felügyelő főorv­osként. Munkáját 2009-ben a XXII. kerületi önkormányzat Egészségügyért Díjjal is­mer­te el. Je­lentős környe­zetvédelmi és társa­dal­mi tevékenysége, és azok között volt, akik Ma­gyar­or­szágon be­ve­zették a cse­csemőúszást.A mai napig prak­tizál, aktív nyugdíjasként segíti a kerület­ben he­lyet­tesítést kérő gyer­mek­orv­os kollégáit, a kis be­te­ge­ket nagy szakérte­lem­mel fo­gad­va és ellátva.
A kitüntető cím átvéte­lek­or a kerület új díszpolgára úgy fo­gal­ma­zott, na­gyon hálás a kerület­nek, hogy ennyi évti­ze­den át itt élhe­tett, dol­goz­ha­tott, és hogy mind­eh­hez na­gyon sok támogatást, segítséget ka­pott Bu­da­fok-Tétény vezetőitől, lako­sa­itól. Ez a hosszú és bol­dog történet egy sors­szerű vélet­len­nel in­dult, ami­kor még ifjú korában az édes­apjával épp itt szálltak le a vo­natról és találtak egy kiváló horgászhely­re a nagytétényi Du­na-part­on – emléke­zett vissza a kez­de­tek­re kerületünk új díszpolgára, Dr. Gömöry Géza gyer­mek­orv­os.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.