Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

MERNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. április 2., csütörtök 17:32

Egészséges ivóvizet kap Mernye, Ecseny és Polány
Több hónapos, sikeres próbaüzemet követően zárul a Mernyén, Ecsenyben és Polányban megvalósított ivóvízminőség-javító program. A települések által e célból életre hívott társulás nettó 270 millió forintos fejlesztést valósított meg. Az összefogás sikerét három megújult vízmű mutatja, amely mintegy 3000 lakos életminőségének javítását szolgálja.

Az ivóvízminőség problémáját az okozta a településeken, hogy a szolgáltatott vízben az Európai Unióban előírt határértékeket meghaladóan jelentek meg egyes összetevők: Polányban, Mernyén és Mernyeszentmiklóson a kút vízében magas volt a vas- és az ammóniumtartalom, Ecsenyben az ammóniumot találták határérték felettinek. A megoldásra pályázati lehetőség állt rendelkezésre, amelyen sikerrel szerepeltek, elnyerve az Európai Unió és a magyar állam mintegy 240 millió forintos támogatását. Az önkormányzatokra háruló csaknem 34 millió forintot kitevő önrész összegét az Önerő Alap segítette. E források révén úgy valósulhatott meg a több mint nettó 270 millió forintos beruházás, hogy a lakosság számára semmilyen anyagi terhet nem jelentett.

A beruházás keretében Ecsenyben felújították a régi kutat és a biztonságos vízellátás érdekében tartalékkutat is fúrtak. A technológiai berendezéseknek új kezelőépület épült, iszapülepítőt alakítottak ki, a hálózaton pedig rekonstrukciós és mosatási munkákat végeztek. Az új vízkezelő berendezés üzembe helyezésével a kezelt víz ammónium- és nitrittartalma az előírt határértékek alá csökkent.
Polányban is felújították a régi kutat és tartalékkutat fúrtak. A vízműterület bővítése után új kezelőépület, iszapülepítő medence, zárt szennyvíztározó és tolózáraknák épültek. Az ellátás zavartalanságát szolgálja a település magasan fekvő területén kialakított külön nyomászóna: a meglévő 100 köbméteres tároló mellett nyomásfokozó berendezést helyeztek el. Az új vízkezelési technológiának köszönhetően a szolgáltatott víz ammónium és vastartalma nem éri el a határértéket.

Mernyén a mernyeszentmiklósi településrész kútvize okozott problémát, ennek megoldása a kút kiiktatása lett. Mernyeszentmiklós mostantól egy távvezetékkel kapcsolódik a mernyei vízműhöz, melyet szintén felújítottak: bővítették a kezelőépületet, magasították az I. számú kutat, új iszapülepítőt alakítottak ki. A korszerű vízkezelő technológia beüzemelésével határérték alatti szintre került az ivóvíz ammónium- és vastartalma. A programhoz utólagosan kapcsolódott a mernyei vízmű II. számú kútjának felújítása is. A korszerűsítési munkák közben derült ki ugyanis, hogy a kút csak a töredékét biztosította az elvárható vízmennyiségnek. Az elmúlt két hónap során tisztították, átmosták a kutat, kicserélték a betétszűrőt, s ma már megfelelő teljesítménnyel üzemel.

Az „Egészséges ivóvíz az életünkért” Ecseny-Polány-Mernye (Mernyeszentmiklós) Községek Ivóvízminőség-javító Program teljes költségvetése 270 705 730 Ft volt. Az Európai Unió és a magyar állam támogatásának köszönhetően ma már korszerű, 21. századi technológia szolgálja a lakosság ivóvízellátását.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.