Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BÁBONYMEGYER KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. április 13., hétfő 18:32

Egészséges ivóvizet kap Bábonymegyer
Sikeres próbaüzemmel és műszaki átadással fejeződik be ezekben a hetekben Bábonymegyeren az ivóvízminőség-javító program. Az önkormányzat törvényi kötelezettségének tett eleget, amikor az egészséges ivóvízellátás biztosítását célul tűzve pályázott a több mint 162 millió forintos beruházás megvalósítására. Az elnyert támogatásnak köszönhetően e tavasztól több mint 800 lakos életminősége javul.

Az ivóvíz helyi problémáját az adta, hogy a kútból nyert nyers vízben az előírt határértéket meghaladó volt az ammónium-, a vas- és a mangántartalom, továbbá a szolgáltatott vízben is magas ammóniumtartalmat mértek. A bábonymegyeri önkormányzat sikeres pályázata azt jelentette, hogy a csaknem 163 millió forint nettó összköltségű programhoz 146,5 millió forintot biztosított az Európai Unió és a magyar állam. Miután a fennmaradó 10 százalékos önrészt is támogatásból, az Önerő Alap igénybevételével finanszírozta a település, így a lakosságnak semmilyen anyagi terhet nem jelentett a beruházás.
A program részeként a bábonymegyeri vízműben komplex víztisztítási technológiát építettek ki, melynek része az ammóniamentesítés, a vas- és mangántalanítás, valamint a fertőtlenítés. Az új szűrőberendezés garantálja, hogy az előírt határértéknek megfelelő ivóvíz kerüljön az otthonokba. A kivitelezés során átalakították a vasiszap-ülepítőt, felújították a meglévő alacsony- és magastározókat, valamint a kezelőépületet. A vízbiztonság biztosítása érdekében fúrtak egy 170 méter mélységű tartalékkutat, amely a régivel felváltva működik a későbbiekben.
A vízműtelepen korszerűsítették a meglévő villamoshálózatot, és a rendszer működéséhez szükséges új irányítástechnikát építettek ki. A rekonstrukció keretében a településen kicseréltek negyvennél is több tűzcsapot, kiépítettek 14 mosatócsomópontot, és mintegy 11 kilométernyi hosszan megtisztították a vízvezeték-hálózatot. A megújult vízműben 3 hónapos próbaüzem során ellenőrizték az új rendszert. A 2015. március végén tartott hivatalos műszaki átadás-átvételi eljárás során a bábonymegyeri vízmű működését megfelelőnek tartotta valamennyi hatóság.
A támogatásnak és az összefogásnak köszönhetően 2015 tavaszától egy megújult, a kor elvárásainak megfelelő vízmű szolgáltatja az ivóvizet a 310 bábonymegyeri otthonba. A Bábonymegyer Ivóvízminőség-javító Program teljes költségvetése  nettó 162 785 150 Ft volt.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.