Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. április 26., vasárnap 11:20

Két ország kilenc csapata Oroszlányban
Zsúfolásig megtelt szombaton délelőtt a művelődési központ kamaraterme, ahol a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg nemzetközi történelmi vetélkedőjét.
A felnőttkorba érkező program gazdájaként Nagy Csaba elnök köszöntötte a jelenlévőket és felkészítő tanáraikat, majd Németh Gábor alpolgármester méltatta a komoly hagyománnyal bíró eseményt: azt gondolom, igazán kellemes kötelességemnek teszek eleget, amikor üdvözölhetem önöket a mai napon, a Rákóczi Szövetség vetélkedőjén. Azért is kellemes, mert olyan civil közösség eseményén lehetek, amely az elmúlt évek során példát mutatott abból, hogyan lehet nemes célok érdekében mozgósítani a helyi polgárokat, hogyan lehet felvállalni és megvalósítani a külföldön élő magyarsággal való kapcsolattartást, programok szervezését, és hogyan lehet közös hagyományaink ápolását magas szinten végezni. Azért is kellemes, mert olyan fiatal, más országban élő honfitársaimmal is találkozhatom, akik készültek, tanultak, anyagot gyűjtöttek, annak érdekében, hogy megmutathassák felkészültségüket – fogalmazott az alpolgármester.
- Közepesen nehéz feladatsorral kell megbirkóznia az alsóbodoki (szlovák), bátorkeszi (szlovák), vágsellyei (szlovák), tatabányai, csákvári, dadi, és természetesen oroszlányi versenyzőknek – ezt már a vetélkedő kérdéseit összeállító történelemtanár, Járfás Mihály mondta. 280 éve hunyt el a fejedelem, az ő életének fontosabb eseményeivel kapcsolatosak a feladatok.
A csapatoknak azonban előzetes munkákat is elő kellett készíteniük. Lakóhelyük és környékének Rákóczival kapcsolatos nevezetességeit kellett felkutatniuk, meg kellett rajzolniuk a fejedelem családfáját, sőt, egy kurucos stílusú dalt is elő kellett adniuk hangszeres kísérettel.
A rendezvény záróértékelésekor a zsűri elnöke, Járfás Mihály méltatta a kiválóan felkészült fiatalok tudásanyagát, azok felkészítőinek áldozatos segítségnyújtását és külön gratulált a rendezőknek a nemzetközi program megszervezéséért.
A versenyen első helyezést ért el a csákvári Gróf Esterházy Móric Általános Iskola, második lett a tatabányai Mikes Kelemen Középiskola, míg harmadik helyen az oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola végzett. Kuruckori dal produkciójáért a csákváriak és a bátorkesziek érdemeltek különdíjat.
A program azonban még nem ért véget az eredményhirdetéssel, hiszen a résztvevők ezt követően elhelyezték koszorúikat a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete által felállított fejedelmi mellszobornál, majd a délután folyamán felkeresték és megtekintették a majki Bányászati Múzeumot.

Oroszlány, 2015.04.25.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.