Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. május 6., szerda 13:05

Ünnepélyes keretek között került sor a Bocskai István Általános Iskola AMI Intézményegységének átadására
A Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Magyar utca 104. szám alatti intézményegységét 2015. május elsején hivatalosan is birtokba vehették a pedagógusok és a diákok egyaránt, melyet a város saját forrás felhasználásával mintegy 25 millió forintból újított, s alakított át.

A gyermekek, a szülők és a pedagógusok körében is közkedvelt „hatos iskola” épülete 1976 szeptemberétől 35 éven át minden tanévben több száz gyermek zsivajától volt hangos.

Az épülettől 2011 júniusában búcsúztak el a tanulók, és a gyerekzsivajt rövid szünet után a munkagépek zaja váltotta fel, melynek oka az volt, hogy a Hajdúnánás Városi Önkormányzat a szakmaiság és a gazdaságosság szempontjait figyelembe véve az épület funkcionális felújítását, átalakítását határozta el úgy, hogy az épületet kettős funkció kialakítása mellett óvodai és általános iskolai feladatellátásra kívánja hasznosítani.

A Magyar utca 104. szám alatt lévő épület felújított óvodai részébe tavaly ősszel költözhettek be a gyerekek, melyet több mint 210 millió forintból újítottak fel. Az épület iskolai részének korszerűsítésére és felújítására két pályázat is készült, sajnos támogatást nem nyert el a város. Az ügy fontosságára tekintettel a testület azonban úgy határozott, hogy saját forrás felhasználásával kívánja az épületrészt hasznosítani. 2014 februárjában született meg az a döntés, hogy a 1-4 osztály elhelyezése helyett 1-8 osztályos általános iskolát kíván kialakítani az épületrészben.

„Az épület felújításával közelebb kerültünk ahhoz a közös célunkhoz, hogy ne jelentsen Hajdúnánáson hátrányt felnőni a környező településekhez képest” - kezdte ünnepi beszédét Hajdúnánás polgármestere. Szólláth Tibor kiemelte: ez az épület jó példa arra, hogyha van összefogás, a közösségünk elég erős, s elhatározott ahhoz, hogy a céljait megvalósítsa, akkor nemcsak pályázati forrásból lehet fejleszteni, hanem ésszerűen, logikusan is elérhetőek ezek a kihívások. Polgármester hozzátette, hogy a város közösségének a célja nem lehet más, mint, hogy Hajdúnánás ezekben a változó időkben erősödjön, ennek a térségnek a központi településévé váljon, mely összefogás nélkül nem érhető el.

A saját forrásból megvalósult korszerűsítés és felújítás eredményeként sor került az intézményegység teljes oldalfalas külső hőszigetelésére, az épület nyílászáróit műanyag ajtó- és ablakokra cserélték, illetve megtörtént a gépészet és a világítás korszerűsítése is. Az iskolai rendeltetési egység földszintjén került kialakításra vezetői és tanári szoba, illemhelyek, 5 db osztályterem, a tornaterem és a hozzá kapcsolódó vizesblokk rendszer. Az emeleten kialakításra került a lány- és fiúmosdó, illetve felújításra került 3 db osztályterem és a szertár.

Tóth Imre, a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója ünnepi beszédében köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy egy ilyen megújult, korszerű épületben folytathassák és kezdjék meg tanulmányaikat az elkövetkező időszakban városunk diákjai.

Dr. Tiba István országgyűlési képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Hajdúnánás egy magáért tenni akaró város, melynek közössége nem elégszik meg azzal, ami van, hanem a folyamatos, tervszerű fejlesztésekkel egy élhető, a kisebb városok előnyeit magában hordozó településsé kíván válni, amely a 21. században is megfelelő körülményeket tud biztosítani közösségének.

Az ünnepség keretében sor került a Polgármesteri Elismerő Oklevél átadására, melyet Papp Imréné, a több évtizedes kimagasló, példamutató és eredményes nevelő-oktató munkájának elismeréseként vehetett át Szólláth Tibor Hajdúnánás város polgármesterétől.

Az ünnepi beszédek után a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csoportjainak előadásait tekinthette meg a közönség, majd az épületet a történelmi egyházak képviselői Kocsis Áron református lelkipásztor, Főtisztelendő Kerekes László római katolikus lelkész és Szaplonczay Gergely, görög katolikus káplán megáldotta és megszentelte.

Az ünnepi köszöntőket követően Dr. Tiba István, országgyűlési képviselő, Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere, Tóth Imre, a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, illetve Szabó Sándor, a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese átvágta a nemzetiszínű szalagot, ezzel hivatalosan is átadták az épületet a gyermekeknek, pedagógusoknak egyaránt.

A rendezvény keretében átadták az iskola udvarán kialakított japánkertet is, mely a több évtizedes múltra vissza tekintő japán-magyar kapcsolat következő állomása, eredménye. A mintegy 500m2-en elterülő kertben többek között olyan dísznövények, cserjék kaptak helyet, mint a japánjuhar, berberis, japánkecskerágó, bangita, vagy az orbáncfű.

11 csatolt kép 1218987654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.