Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2015. május 27., szerda 15:20

A fenntartható vidék- és településüzemeltetés perspektívái - Összegzéséhez érkezett a MÖSZ tavaszi vidékfejlesztési konferencia-sorozata
„Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” – ezzel a címmel indított országos konferencia-sorozatot márciusban a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), hogy megismertesse a polgármesterekkel, milyen lehetőséget tartogat az új vidékfejlesztési terv, mennyiben újultak meg az idei közfoglalkoztatási programok, s hogy jó példákat mutasson be a fenntartható vidékfejlesztés gyakorlatára. A sorozat végállomása Gödöllő volt, ahol „Fenntarthatóság a településüzemeltetésben” címmel tartott konferenciát a MÖSZ.    
A konferencia első előadója, Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke a még uniós jóváhagyásra váró Vidékfejlesztési Program új agrártámogatási rendszeréről beszélt. Mint elmondta, a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban 12, 13 milliárd euró, azaz 3700 milliárd forint áll a magyar mezőgazdaság rendelkezésére, közvetlen agrártámogatások és vidékfejlesztési támogatások formájában. Jelentős változás, hogy az agrártámogatásokon belül az egységes területalapú támogatások zöldítési, fiatal gazdáknak juttatható, valamint termeléshez kötött támogatásokkal egészül ki. A vidékfejlesztési program hat prioritás és két alprogram mentén fogalmazza meg a legfőbb célokat – egyebek mellett – a munkahelyteremtést, a kisebb gazdaságok fejlesztését, az agrárium versenyképességének fokozását, a területi kiegyenlítést, illetve a rövid ellátási láncok létrehozását. Megújul a program eljárásrendje is: az új struktúra és átalakuló forráslehívási rendszer várhatóan könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb pályázást tesz majd lehetővé.
„A 2015-ös közmunkaprogramok legfontosabb célja a közfoglalkoztatottak foglalkoztathatóságának növelése, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokban részesülők számának 25 százalékos csökkentése, a kistérségi startmunka mintaprogramok folytatása ráépülő programokkal, valamint a közétkeztetés minőségének javítása” – tudhatták meg a polgármesterek Lőrincz Leótól, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi helyettes államtitkári kabinetjének főtanácsadójától. Mint Lőrincz Leó ismertetéséből kiderült, az idei közfoglalkoztatási keret 270 milliárd forint, amiből havonta 213 ezer embert szeretnének munkához juttatni, s amely összeg jövőre 340 milliárd forintra emelkedhet. A főtanácsadó felhívta a figyelmet a Belügyminisztérium által nemrégiben elindított Közfoglalkoztatási Portálra, amely széleskörű információkkal szolgál a közfoglalkoztatás rendszeréről, az aktuális és tervezett programokról, valamint a képzésekről és a jó gyakorlatokról. Szintén újdonság az az előre láthatóan egy hónapon belül megjelenő „virtuális közfoglalkoztatási piac” is: erre a honlapra minden település felteheti azokat közmunkaprogramok keretében készült termékeit, amelyeket eladna vagy elcserélne másokkal.
Kovács Lajos, Budapest XII. kerületének alpolgármestere, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke a zöldterületek klímaváltozás elleni küzdelemben betöltött szerepéről beszél. Elmondta: a klímaváltozás évről-évre jobban érezteti hatását, melynek a szélsőséges időjárás-változások, a csapadékellátás fokozódó egyenetlensége, illetve az aszályos területek arányának növekedése a leginkább szembetűnő megnyilvánulásai. A szélsőséges időjárásnak leginkább kitett területek a városok, amelyek a kánikulai napokon a környezetüknél 6-7 fokkal magasabb hőmérsékletű „hőszigeteket” képeznek, jelentősen próbára téve a városlakók szervezetének teherbíró képességét. Mivel a zöldterületek oxigént termelnek, megkötik a port, elvonják a hőt és tompítják a zajt, felületük méretével arányosan növelhetik egy-egy település élhetőségét. Mint Kovács Lajos elmondta, a XII. kerület szerencsés helyzetben van, hiszen területének harmada park és erdő, de az önkormányzat is sokat tesz a zöldterületek védelméért, megőrzéséért. Ilyen intézkedés a hét évvel ezelőtt elindított kerületi komposztálási program vagy a kerület fáinak helyét, korát, méretét, állapotát, valamint pótlási és eszmei értékét tartalmazó zöldvagyon-kataszter készítése.
Dr. Agócs Ilona, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala képviselője a „Fák Nemzetünk Jövő Generációiért” kezdeményezést mutatta be a polgármestereknek. A 2014-ben elindított országos program lényege, hogy őshonos facsemetéket ültetnek a csatlakozó településeken születő gyermekek világra jövetelekor. Az önkéntes részvételen alapuló kezdeményezés legfontosabb céljai: a nemzettudat és szülőhely iránti kötődés erősítése, a társadalmi egyenlőség és szolidaritás előmozdítása, a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok megjelenítése. Az önkormányzatok elsősorban az ültetési területek biztosításával, illetve az elültetett facsemetéket gondozásával, monitorozásával tudnak részt venni a programban.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.