Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IV. kerület - Újpest Önkormányzata
2015. június 1., hétfő 14:59

130 éves az Újpesti Torna Egylet
Interaktív kiállítással nyitotta meg ünnepi rendezvénysorozatát Magyarország legeredményesebb klubja

1885. június 16-án a piactéri iskola egyik tantermében húsz sportolni vágyó fiatal alapította meg az Újpesti Torna Egyletet. Rövid időn belül további 78 fiatal csatlakozott hozzájuk, s fogadta el a mottót: "Egység, Épség, Egyetértés!". Ekkor döntötték el azt is, hogy az egyesület színe legyen lila-fehér.

Az alapítás 130-ik évfordulója alkalmából az Újpesti Ifjúsági Ház kiállítótermében nyílt meg ma délelőtt az a kiállítás, amelyet az Újpesti Torna Egylet szakosztályainak, sportolóinak, olimpikonjainak relikviáiból, sportszerekből, mezekből, kupákból és zászlókból állítottak össze. A tárlókban megtalálható többek közt az 1922-ben átadott, Hajós Alfréd által tervezett Megyeri úti Stadion makettje, egy 1948-as stadion belépő, Dunai Antal ezüst-, és bronz cipője, Fekete László ezüst cipője, az Újpesti Dózsa futballistái által a Mexikóvárosi Olimpián szerzett aranyérem másolata, Elek Ilona és Szabó Bence olimpiai oklevelei, illetve a Barcelona FC-től kapott zászló. A relikviák mellett olyan sporteszközök is találhatók, melyeket a látogatók ki is próbálhatnak - a Torna Szakosztály lovát (melyen Berki Krisztián is edzett), egy kajak ergométert, a Vívó Szakosztály elektromos szúrófalát, illetve egy elektronikus találatjelzővel ellátott sportpuskát. A vállalkozó kedvűek azt is megtapasztalhatják, milyen kerekesszékből vívni.   

A kiállítást Őze István, az UTE klubigazgatója nyitotta meg, aki az évfordulóhoz kötődő rendezvénysorozatról tájékoztatta a jelenlévőket. Június 19-én, az alapítás napján az Újpesti Városháza dísztermében tartanak dísz-közgyűlést, majd megkoszorúzzák az alapítás helyén, az egykori iskola falán lévő emléktáblát. A Szent István téri nagyszínpadon koncertekkel várják a közönséget (fellépnek: Dévényi Tibor, Vastag Csaba, Janicsák Veca, BLR, Bárány Attila), a városháza pincéjében lévő sörözőben pedig az UTE szépkorú egykori sportolóit látják vendégül.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere - aki közismerten az UTE és az ÚFC egyik legnagyobb szurkolója is - elmondta, hogy kisgyerekként, az UTE igazolt sportolójaként el sem képzelte, hogy egyszer majd olyan hatalmas megtiszteltetés éri, hogy aktívan részt vehet a legeredményesebb magyar sportklub támogatásában. Az önkormányzat segítségével az Újpesti Torna Egyletnél sportol a legtöbb igazolt olimpiai bajnok. A város és az egyesület kapcsolata legendásan szoros, ennek is köszönhető, hogy Újpest idén harmadszor szerezte meg a Legsportosabb Város címet.

A megnyitón jelen volt Svéd János, az UTE egykori elnöke és mecénása, Aschner Lipót unokaöccse, aki a Tungsram alapítójának és vezérigazgatójának sporthoz fűződő kapcsolatáról beszélt. Mint ismeretes, Aschner Lipót építtette fel Magyarország első stadionját a Megyeri úton, az első fedett teniszpályát, a csónakházat, és 3 úszómedencét, melyhez saját pénzével is hozzájárult. Nem csak az igazolt sportolóknak segített ezáltal, hanem sportolási lehetőséget adott közel 4 ezer újpestinek is. 

Dr. Szabó Lajos, a Magyar Sportmúzeum igazgatója a megnyitón elmondta, úgy válogatták össze az anyagot, hogy abban minden korosztály örömét lelje. A kiállítást ugyanis Újpest összes iskolása meglátogatja majd, s ki is próbálják az interaktív eszközöket. A relikviák között a legtöbb a labdarúgóké, ezek között találhatók a legértékesebb darabok is. Ilyen például az a bronzszínű labda, melyet a Nemzetközi Labdarúgás-történeti és Statisztikai Szövetség (IFFHS) 2009-ben ítélt Szusza Ferencnek, a világ harmadik legeredményesebb játékosának. 

Az interaktív kiállítás június 21-ig hétköznap 9-től 18 óráig, hétvégén 10-től 16 óráig látogatható az Újpesti Ifjúsági Házban (1042 Budapest, István út 17-19.).




4 csatolt kép UTE kiállítás 3UTE kiállítás 2UTE kiállítás 1A kiállítás megnyitója
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.