Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2015. június 11., csütörtök 16:58

Kétmillió forintos adomány és hosszú távú támogatás Budafok-Téténytől Mezőkaszonynak
Egymillió forintos óvodai étkeztetést támogató pénzadományt nyújtott át ünnepélyes keretek közt szerdán a Beregszászhoz közeli Mezőkaszonynak Budafok-Tétény önkormányzata. Az egy évig elegendő összeg felhasználását a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi irodája felügyeli majd. Az erről szóló megállapodást a mezőkaszonyi ünnepi átadáskor Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója és Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere írta alá. Ugyancsak szerdán hosszú távú együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a két település polgármestere, Karsay Ferenc és Tóth Sándor. Az önkormányzat felhívására a kerületiektől összegyűlt további egymillió forintot egyéb fontos célokra fordítják majd.
Budafok-Tétény polgármestere az ünnepségen elmondta, azért kezdeményezték a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarság megsegítésére irányuló magyarországi mozgalmat, mert – Szabó Dezsőt idézve – „minden magyar felelős minden magyarért”. Hozzátette, Budafok-Tétény támogatást kíván nyújtani az egykor fejlett, de a szovjet időszak végén megsemmisített mezőkaszonyi szőlészet és borászat újjáélesztéséhez. Törley József a múlt század elején nagymennyiségben vásárolt jó minőségű, pezsgőgyártáshoz használt szőlőt a kaszonyi szőlősgazdáktól, a szőlőtermesztés hagyománynak az újraélesztéséhez kíván hozzájárulni az önkormányzat, amihez szakmai támogatást ígért a Törley Pezsgőpincészet Kft. jelenlegi vezetése is. Ezt erősítette meg a delegáció tagjaként Happ István a nagy múltú vállalat szőlőintegrációs osztályvezetője is.

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntőjében Budafok-Tétényi lakosként kifejtette: szerencsés egymásra találásnak tekinti, hogy szűkebb pátriája testvértelepülési kapcsolat kiépítésébe kezdett a jelentős magyar történelmi hagyományokkal rendelkező Mezőkaszonnyal. Hangsúlyozta, magyarként – a magyar kormányhoz, a magyar államhoz hasonlóan – mélyen együtt érez a szabadságharcát vívó Ukrajnával, az ukránokkal, akiket arra kért, „ne lendüljenek túl” a forradalmi hevületben, mert a sovinizmus mindig veszélyes, az elkerülése előfeltétele a nemzetiségekkel való békés együttélésnek. Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy a Kárpátaljára irányuló anyaországi támogatások mellett megindult a testvértelepülési kapcsolatok kialakítása, miáltal sokkal személyesebbé válik a felek viszonya.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője köszönetet mondott a magyar kormánynak, a magyar embereknek azért a szolidaritásért és széleskörű támogatásért, amelyet a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyaroknak nyújtanak. Meggyőződését fejezte ki, hogy az anyaországi segítség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Kárpátalja magyarsága szerencsésen túljusson a mostani nehéz időszakon.
Az adományozási ünnepségen Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója azt hangsúlyozta, azért is tartja példaértékűnek a Budafok-Tétényi kezdeményezést, mert az önkormányzat által márciusban közzétett Kárpát-medencei adománygyűjtő felhíváshoz számos település csatlakozott. Valóságos mozgalommá terebélyesedett a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarság megsegítését célzó kormányfelhívás is, ami – a korábbiakhoz hasonlóan – ékesen bizonyítja, a magyar társadalom mindig megmozdul, amikor bajba jutott közösségen kell segíteni. Elmondta, hogy a segélyszervezetet több mint ötven anyaországi önkormányzat kereste meg Kárpátaljának szóló támogatási felajánlással. Úgy vélte, az anyagi segítségnyújtás mellett igen nagy jelentősége van azoknak a támogatási formáknak, amelyek a kárpátaljai magyarság jövőépítését, azaz a szülőföldön való megmaradását és boldogulását szolgálják. Ilyen Budafok-Téténynek a mezőkaszonyi szőlőtermelés újjáélesztését célzó kezdeményezése is – hangsúlyozta a szerdai ünnepségen Lehel László.
A Budafok-Tétényi delegáció tagja volt Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó is, aki saját ifjúkori sportolói élményeit felelevenítve azt nevezte a legfontosabbnak a kelet-ukrajnai háborús konfliktus miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarok számára, hogy ne veszítsék el az önbecsülésüket, a jövőbe vetett hitüket. Mint mondta, a nagy teljesítményekhez elsősorban kitartásra és akaraterőre van szükség, a súlyos megélhetési gondok és egzisztenciális fenyegetettség mellett is van esélye a szülőföldön való megmaradásnak, ha a kárpátaljai magyarok hisznek önmagukban és a nemzet összetartó erejében. A Budafok-Tétényiek ebben kívánnak segíteni – tette hozzá.

1 csatolt dokumentum Budafok-Tétény Mezőkaszonynak
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.