Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2015. június 18., csütörtök 12:49

Teljesült az Esélyegyenlőségi Program
Közel 1 milliárd forint segélyre

Az önkormányzat szociális, köznevelési, gyermekjóléti, gyermekvédelmi feladatait saját intézményhálózatával és ellátási szerződés keretében látja el, mely a kerület egészét lefedi és minden kerületi állampolgár számára elérhető, a szolgáltatások egymásra épülnek. Az önkormányzati segélyezésre fordított összeg 936 millió Ft. 2014. évben összesen 14 651 fő részére állapítottunk meg valamilyen típusú szociális támogatást.

Az önkormányzat érvényesíteni kívánja az egyenlő bánásmódot, az esélyegyenlőséget, a közszolgáltatásokhoz történő egyenlő hozzáférés elvét, a diszkrimináció- és szegregációmentességet, a foglalkoztatás, a szociális biztonság, az egészségügy, a köznevelés és a lakhatás területén.

A nyilvántartott álláskeresők az aktív korú lakosság 3,5%-a. Az elmúlt időszakban összesen 945 fő munkanélküli dolgozott közfoglalkoztatásban, a regisztrált álláskeresők 33%-a. Az önkormányzattól 8 ezer Ft-ot étkezési utalványban és havi bérlet hozzájárulásban részesültek.

A bérlakás-rendszer fontos szociális szempontja a hátralékosokkal való foglalkozás, hogy a nehéz helyzetbe került emberek ne veszítsék el lakhatásukat. A lakásfenntartási támogatás 250 millió Ft volt, további 70 millió forintnyi támogatást adtunk kiemelt segély vagy adósságkezelés formájában. A normatív lakásfenntartási támogatásra jogosult 1636 család részére a közüzemi szolgáltatók felé több mint 71 millió Ft-ot utaltunk át. Ezt a támogatást egészíti ki a közüzemi kompenzáció és a fűtési támogatás. Havonta 2968 család a lakhatási kiadásait enyhítettük összesen 131 millió Ft értékben. Adósságkezelési eljárással 443 család esetében nyújtottunk segítségét a 6 hónapot meghaladó közüzemi hátralék rendezésében, több mint 52 millió forint értékben.
A háziorvosi ellátást praxisonként évente átlagosan 7204 fő veszi igénybe. A felnőtt fogorvosi alapellátásban az egy praxisra eső átlagos lakosságszám 7280 fő. Kerületünkben több mint 10 éve az egészségmegőrző szűrőprogramban a szülők a gyermek alkatára vonatkozó jellemzőkön túl tanácsot kapnak a helyes életmódra, választható sportágra. Az önkormányzat saját forrásból egészségügyi szűréseket szervez, 2014-ben 5 szakterületen, heti 6-6 órás kapacitással bővülve 755 fő vehette igénybe a szolgáltatást. Ebből 191 főnél (25,3%) állapítottak meg orvosi teendőt igénylő kórképet. Az Esküvő közi rendelőben sikeres volt a háziorvosok daganatos betegségeket szűrő programja. Az egy hónapig tartó szűréseken 1274 fő jelent meg. 115 főnél találtak kóros laborparamétereket. A két idősek klubjában működő távegészségügyi rendszer közel 300 idős rendszeres szűrését biztosítja.
Az önkormányzat folyamatosan szervezi, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, mint önként vállalt feladatot. Átvállalja a személyi térítési díj fizetését az Idősek klubjai szolgáltatásai, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a gyermekek napközbeni ellátása, bölcsődei és a családi napközi szolgáltatásai esetében.

A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokhoz a Szociális Szolgáltató Központ, a Gondozóház és a Prevenciós Központ biztosítja az állampolgárok számára az egyenlő esélyű hozzáférést. A szociális intézmények működtetésére fordított önkormányzati forrás összesen 2,8 milliárd Ft. A szociális rászorultság mértékében átvállaltuk a nappali képzésben felsőfokú tanulmányokat folytatók internet előfizetési díját.
A közművelődési intézmények programjai közül jelentősek a közterületi rendezvények is (Vízimajális, Szent István parki koncertek, Életmódnap, Angyalföldi Utcabál. A „Tücsöktanya”, mint közösségi tér, a közösség igényeire építve, a közösség erejéből tartja fent magát. Az Angyalföldi Sportcsarnokban tornafoglalkozásokat szervezünk, kondícióedző, gyógytestnevelő vezetésével. A felkínált sportolási lehetőségeket hetente 120-150 nyugdíjas veszi igénybe.

A Gyermekjóléti Központ 861 kiskorú esetében látott el családgondozást, ebből 491 gyermek (349 család) alapellátásban, védelemben, nevelésben, ideiglenes hatállyal elhelyezve, illetve utógondozásban volt.

A gyermekek napközbeni ellátása térítésmentes volt, az önkormányzat átvállalta az étkezési és a gondozási személyi térítési díj fizetését, amely nagy segítséget jelentett a családok számára. A gyermekek napközbeni ellátására összesen 1029 férőhely áll rendelkezésre. 2014-ben minden igényt kielégített az önkormányzat, várakozó nem volt.

Az idősek klubjaiban alapfeladatot meghaladó szolgáltatásokat nyújtanak: kirándulások, szeptemberben táborozás Velencén. Lehetőség van pedikűrös, masszőr, fodrász, gyógytornász rendszeres igénybe vételére, a klubban rendelkezésre álló napi, heti lapok, könyvek, kártya és társasjátékok használatára, műszaki készülékek használatára, a klub által szervezett szabadidős programokon való részvételre. Két-két telephelyen angol és német nyelvoktatás, informatikai képzés folyik. 278 idős vett részt valamilyen képzésben, informatikai képzésen eddig összesen 3277 idős vett részt. „Internetkávézó” működik a Napfény Idősek Klubjában (Visegrádi u. 96/b), az idősek részére térítésmentesen.

Az Angyalföldi Szociális Egyesület átlag 56 fő megváltozott munkaképességű személy részére szervez foglalkoztatást. Az ún. szobabérlők házában 9 fő részére biztosított az önálló lakhatás.

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat legfontosabb célja a XIII. kerületben élő állampolgárok jólétének biztosítása, életminőségének folyamatos javítása, olyan támogatói környezet működtetésével, amely

·         erősíti a közösséghez és a lakóhelyhez kötődést, a lokálpatriotizmust, a társadalmi szolidaritást,
·         kiemelt figyelmet, ha kell pozitív diszkriminációt alkalmaz a veszélyeztetett célcsoportok számára,
·         tudatos és partnerségen alapuló intézkedései hatására a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózási esélyei, életminőségük és életük önálló irányításának lehetősége javul.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.