Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2015. szeptember 11., péntek 14:59

Újabb kültéri defibrillátor Szentendrén
Kültéri defibrillátort helyeztek el Szentendrén, a városi rendelőintézetnél (SzEI). A hazánkban rendkívül gyakori hirtelen szívhalálok egy része az életmentő készülékkel visszafordítható. A defibrillátort laikusok is bátran használhatják, azonnali beavatkozással a túlélés 50-75% is lehet.
Szentendrén 2009-ben helyezték ki az első újraélesztő készüléket a HÉV végállomáson. A SZEI-nél telepített defibrillátor a második köztérre kihelyezett eszköz a városban. A készüléket, melyet két helyi cég adományoz a városnak, a SZEI bejáratánál, a lépcsőfeljárónál helyezték el, a fűthető fali kabinnak köszönhetően télen-nyáron hozzáférhető kültéri helyen.
Az életmentő készüléket és a hozzá tartozó fűthető fali kabint a Rextra Kft. és az A.M.I. International Kft. adományozza Szentendre városának. Mindkét cég Szentendrén működik. A Rextra Kft. 1990. óta meghatározó szerepet tölt be az orvosi műszer forgalmazásban. Mint az ország egyik legjelentősebb orvosi műszer forgalmazója, országszerte és határainkon kívül is árusít defibrillátort, szó szerint szívügyének tekintve az életmentést. Az adományozott fűthető fali kabin nagy előnye, hogy a készülék időjárási viszonyoktól függetlenül elhelyezhető kültéren, lehetővé téve a helyiek korlátlan hozzáférését.
A készülék gyártója az az olasz tulajdonú cég, mely 2 éve Szentendrére telepítette a készülékek összeszerelő üzemét. Olaszországban hagyományt teremtve adományoz saját gyártmányú készülékeiből, melyből most egyet a szentendreiek javára ajánlott fel. Az ünnepélyes átadóra a tulajdonos, Sergio Albitrio is ideutazott a cég Nápoly melletti központjából, hogy személyesen nyújthassa át Reichardt Gézával, a Rextra Kft. tulajdonosával az adományt.
Verseghi-Nagy Miklós polgármester szerint az itt található készülék egy szép – szó szerint szívhez szóló - együttműködés, összefogás eredménye. "Egy ilyen defibrillátor, az azonnali és szakszerű használata – tudjuk – életet menthet. Annál nemesebb dolgot embertársunkkal szemben nem tehetünk, mint ha visszaadjuk az életnek, és amikor a nagy bajban magányosnak érzi magát, akkor mellé állunk, és kezet nyújtunk."-mondta a polgármester.
Magyarországon a halálozások száma jelentősen meghaladja az élve születések számát, a népesség 1981 óta folyamatosan csökken, a lakosság száma immár 10 millió alá süllyedt.
Az élettartam a nők körében átlagosan 79, a férfiaknál 73 év (2012. évi adatok), tehát egy magyar állampolgár átlagosan 7- 8 évvel él kevesebbet nyugat-európai társainál.   
A keringési rendszer betegségei okozta halandóság rendkívül magas, a magyarországinál magasabb értékek csak a volt Szovjetunió utódállamaiban mérhetők.
A szív eredetű halálozás különösen a 45-60 éves férfiak körében magas, az elhunyt férfiak negyede ebbe a korcsoportba tartozik.  Kiemelt figyelmet érdemel a szentendrei járási férfiak heveny szívizomelhalás miatti magas halálozása, mely az országos átlagot több mint 20 %-kal meghaladó az ÁNTSZ legfrissebb adatai szerint.
Ugyanakkor az utóbbi években a nők szív- és érrendszeri halálozása is emelkedő számot mutat. Az összes mortalitás 50 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, az Európai Unióban évente 700 ezer ember hal meg hirtelen szívhalálban.  Ezért különösen fontos, hogy az újraélesztéssel megmenthető életeket megvédjük. Azonnali újraélesztéssel és defibrillátor használattal a túlélés 50-75% is lehet. Ha nem történik semmilyen beavatkozás, a túlélés esélye percenként 5-10%-kal csökken, ezért nagyon fontos az észlelés és a beavatkozás között eltelt idő.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.