Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. április 9. csütörtök
Hírek témák szerint

SOMOGY MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2015. október 12., hétfő 13:28

Támogatásra szólít fel a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke
Egymillió forintot ajánlott fel elnöki keretéből Barcs és Zákány önkormányzatának Jakó Gergely. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke felszólítja a magyarországi települések vezetőit, fővárosi és megyei közgyűléseit, kövessék példáját és lehetőségeikhez mérten támogassák a migrációs válságban érintett önkormányzatokat!
Ötszáz-ötszázezer forintos támogatásban részesítette a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke Barcs és Zákány önkormányzatát a migrációs válság miatt megnövekedett kiadások enyhítésére. A támogatási szerződéseket hétfőn írták alá a kaposvári Vármegyeházán, ahol Jakó Gergely hangsúlyozta:

„A két somogyi település önkormányzata, a barcsi és zákányi emberek példát mutattak önzetlenségből, segítőkészségből és emberségből az országnak, Európának és az egész világnak. Több mint három hete ott vannak a határon, több mint három hete állják a sarat az iszonyatos méretű emberáradat által okozott válsághelyzet kezelésében. Új feladat elé állította a két települést a kialakult helyzet, melyet elismerésre méltó módon oldottak meg.

Ahogy megérkeztek az első hírek a migránsok érkezéséről, azonnal cselekedtek, megfelelő fogadópontot alakítottak ki, megszervezték élelmezésüket és egészségügyi ellátásukat, továbbutazásuk lehetőségét.

Nekik is köszönhető, hogy rend van Somogy megye határain. Nincs pánikhangulat, a megye déli részén élők is nyugodtan hajtják este a párnára a felüket. Folyamatosan takarítják a migránsok útvonalát, elszállítják a veszélyes hulladékot. Még néhány példa: összefogták a helyi vállalkozásokat, több helyen a terület kialakításához földunkákra és mobil illemhelyekre is szükség volt. Első szóra keresték a szálláslehetőségeket akár több száz főnek, ha kellett, ételről gondoskodtak. Segítettek a segítőknek, ha kellett éjszaka, ha kellett nappal. Nem az volt az első kérdés, hogy ezt ki fogja kifizetni, hanem tették a dolgukat, ahogy azt elvárják a településen élők és az ország polgárai. Mindez nem kevés pluszmunkával és pluszköltséggel jár, ráadásul komoly terhet rónak az önkormányzatok költségvetésére is. Még a leggazdagabb önkormányzatokat is megviselnék ezek a kiadások, ezért döntöttem Barcs és Zákány támogatásáról. Tudom, hogy ez az összeg csak csepp a tengerben, de az első cseppet reményeim szerint követi majd több is.

Vannak az országban szerencsésebb helyzetben lévő települések, ahol csak televízióban láttak migránsokat, ahol csak a hírekből ismerik ennek az egész válságnak hatásait, nyugodtan, békésen élik mindennapjaikat. Azt azonban nekik is tudniuk kell, hogy ezt a békét és nyugalmat nagyrészt a barcsi, zákányi, beremendi, hegyeshalmi és a többi érintett településen szolgáló rendőröknek, katonáknak, az ott élő embereknek és önkormányzatoknak köszönhetik.

Egy demokráciában azonban nem hagyhatjuk magukra azokat a településeket, melyek értünk, magyar emberekért teszik - erőn felül teljesítve - dolgukat. Meggyőződésem, a migrációs válság terheit nem csak nekik kell viselni. Erkölcsi kötelességünk hát kiállni mellettük, és támogatni munkájukat. Ezért arra kérem Magyarország valamennyi településének vezetőjét, a fővárosi és megyei közgyűlések vezetőit, kövessék példámat és lehetőségeikhez mérten támogassák a migrációs válságban érintett önkormányzatokat!”
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.