Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2015. október 12., hétfő 15:00

Aláírásgyűjtés a Szent Margit Kórház fejlesztéséért- közlemény
2015. október 12., Budapest – Az Óbuda Baráti Kör Egyesület aláírásgyűjtést kezdeményezett, azzal a céllal, hogy megnyerje a kormányzat támogatását a Szent Margit Kórház fejlesztési ügyének. Az Egyesület kezdeményezése mellé állt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata mellett Tarlós István, Budapest főpolgármestere, több agglomerációs település polgármestere, valamint közismert személyiségek, művészek, színészek.
 
 
A hétfő reggeli sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester beszédében kiemelte a kórház szerepe megkerülhetetlen, kulcsfontosságú feladatokat lát el a térségben. Az ellátás színvonalának megőrzése és további fejlesztése valamennyi kerületi lakos, sőt az agglomerációban élők közös érdeke.  A Főváros és a kerület támogatásával az elmúlt években megújult többek között a Kardiológiai osztály és a Terhesgondozó is, valamint a központi műtő új laparoszkópiás eszközzel gazdagodhatott. – sorolta Budapest főpolgármestere. Meggyőződésem, - tette hozzá-, hogy fontos szinte kötelező az ügy mellé állni. Majd a III. kerülethez való kötődésére utalva így zárta szavait: Minden Óbudával kapcsolatos fejlesztés többszörös felelősségérzettel tölt el, ezért biztosíthatom, az egybegyűlteket, a Kórház továbbra is számíthat a Főváros segítségére, ahogy a korábbiakban is számíthatott.
 
Pintér Endre professzor elmondta, hogy az Óbuda Baráti Kör független civil szervezet, mint az Országos Város és Faluvédő Szövetség tagja többször és több helyen tiltakozott a kórház fokozatos leépítése, majd a 2007-es, ma már ismert rossz döntés ellen, amely során a kórház ismét a Szent János Kórház igazgatása alá került.  Sikertelenül – tette hozzá. A 2013-ig tartó függőségi viszony súlyos károkat okozott a kórházi gyógyító munkában, az óbudai betegellátásban. A nevét is megszüntették. Mindezt a jelenlegi szakértő és takarékos vezetés beruházás, anyagi támogatás nélkül biztosítani nem képes egyedül helyreállítani – mondta. Az Egyesület tiszteletbeli elnöke a sajtótájékoztatón segítséget kért, a főváros vezetésétől, Óbuda-Békásmegyer és a környező települések vezetőitől, lakosságától a Szent Margit Kórház javára. Végül a nyugalmazott sebészprofesszor reményét fejezte ki, hogy a kormányzati szempontrendszerben a Szent Margit Kórház korszerűsítése hangsúlyos szerepet kap majd.
 
 
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának Képviselő-testülete egyhangúlag támogatta az aláírásgyűjtést.  – kezdte beszédében Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Ez, mint mondta nem előzmény nélküli a kerületben, hiszen korában a Margit Kórház megmaradása érdekében is egységesen léptek fel a pártok, és most a fejlesztés szükségessége kérdésében is teljes az egyetértés.
Kiemelte: Egyetért a kerület azzal a kormányzati szándékkal, hogy Budán kórházfejlesztésre és egészségfejlesztésre van szükség. De – tette hozzá-, a Margit Kórház fejlesztése is része kell, legyen ennek az elképzelésnek, amelyhez szükséges a forrásokat biztosítani.
 
A Szent Margit Kórház nagy múltú intézmény, 1897–es átadása óta központi szerepet lát el a kerület és az észak-budai agglomeráció, a pilisi térség fekvőbeteg ellátásának biztosításában. Az intézmény hagyományosan több százezer ember gyógyulásáért felelős, egyes szakterületek esetében pedig akár több mint félmillió kerületi és agglomerációs lakosnak biztosít egészségügyi ellátást.
 
Óbuda-Békásmegyeren arra törekszünk, - folytatta a kerület vezetője-, hogy a kerületi járóbeteg-szakellátás, a kórházzal és a háziorvosokkal való szoros együttműködése révén még jobb ellátást biztosítson a lakosságnak.
 
Az elmúlt három évben több fejlesztés valósult meg, mint az azt megelőző 10-15 évben – ezt már Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója mondta.
A célt, hogy a Szent Margit Kórház Észak-Buda meghatározó egészségügyi intézménye legyen és európai színvonalú ellátást nyújtson a térség betegeinek, akkor érheti el a kórház vezetése és támogató közössége, ha jelentősebb források vonhatók be. Ha mindez megvalósul, a már kidolgozott hét éves fejlesztési programunk is megvalósulhat - tette hozzá a Kórház vezetője.
 
Aláírásgyűjtésre összesen a kerület 13 pontján van lehetőség. A támogatói ívek megtalálhatók az október 16-ai Óbuda Újságba befűzve, továbbá hétköznaponként a kerület kilenc pontján, például kultúrházakban, egészségügyi intézményekben, míg szombatonként négy piacon. Az ívek letölthetők a oldalról is, ahol további részletekről is tájékozódhatnak a támogatók. A letöltött és kitöltött íveket az aláírásgyűjtő pontokon van lehetőség leadni.
 
Aláírásgyűjtő helyek:
Szent Margit Kórház portáján – hétköznapokon 8.00-19.00 óra között; Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti szakrendelőben – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; Szent Margit Rendelőintézet Csobánka téri szakrendelőben – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; Óbudai Kulturális Központ – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; Békásmegyeri Közösségi Ház – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; Csillaghegyi Közösségi Ház – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; 3K-Kaszásdűlői Kulturális Központ – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; Esernyős Kulturális, Turisztikai és Információs Pont – hétköznapokon 8.00-21.00 óra között; Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügylet ügyfélszolgálatán – ügyfélfogadási időben; Békásmegyeri Vásárcsarnok bejáratánál – szombatonként 8.00-14.00 óra között; Békásmegyer Vásárcsarnok vállalkozók piacán – szombatonként 7.00-13.00 óra között; Kórház utcai piacon – szombatonként 7.00-13.00 óra között; Vörösvári úti heti vásáron – szombatonként 7.00-13.00 óra között.
 


6 csatolt kép Bús BAlázs III. kerületi polgármesterTarlós István főpolgármesterProf. Dr. Pintér EndreSzandialáírásDr. Badacsonyi Szabolcs mb. főigazgató
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.