Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

TISZAÚJVÁROS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 4., csütörtök 13:45

Tartós növekedési pályán Tiszaújváros
Imponáló, csaknem 9,4 milliárd forintos főösszegű 2010. évi pénzügyi tervet fogadott el február 25-én rendezett ülésén Tiszaújváros képviselő-testülete. A városatyák módosították a 2009. évi költségvetést is, szintén 9 milliárd forint fölött határozva meg a bevételi és kiadási előirányzatot. A testület elfogadta a közrend, közbiztonság helyzetéről szóló beszámolót és a rászorulók számára kedvezően módosította több szociális tárgyú rendeletét.
A testület zárt üléssel kezdte munkáját. A képviselők megválasztották az április 11-ére kitűzött országgyűlési választások helyi szavazatszámláló bizottságainak tagjait, póttagjait. A képviselő-testület ágazati kitüntetések adományozásáról is határozott. Március 15-én 23 fő részesül önkormányzati alapítású elismerésben.

Kilencmilliárdos költségvetések

A nyílt ülésen elsőként az önkormányzat 2009. évi pénzügyi tervét módosította a testület. A főösszeg – elsősorban az iparűzési adóbevételeknek köszönhetően – csaknem 9,2 milliárd forintra emelkedett. A többletbevétel jelentős része – mintegy 650 millió forint – a tartalékok előirányzatát gyarapítja, de 195 millió forinttal nőtt a folyó működési kiadásokra fordított összeg is.
A képviselő-testület az MSZP és az SZDSZ képviselőinek igen, a Városért Egyesület képviselőinek tartózkodó és a Fidesz-frakció nem szavazatával – 12, 2, 2 arányban – elfogadta Tiszaújváros önkormányzatának 2010. évi költségvetését. A pénzügyi tervről szóló rendelet szerint a bevételi és kiadási főösszeg 9.374.347  ezer forint. Az elmúlt évekhez képest rekordösszegűnek nevezhető költségvetés legfőbb forrását az önkormányzat működési bevételei adják. A csaknem 4,4 milliárd forintnyi bevételből 3,65 milliárd forint az iparűzési adó. Ennek, illetve a személyi jövedelemadó helyben maradó részének (370 millió forint) következtében ugyanakkor 664 millió forinttal csökkennek a központi költségvetésből származó források.
A támogatások, kiegészítések előirányzata közel 1,8 milliárd forint. A felhasználási kötöttség nélküli normatív állami hozzájárulás meghaladja az 1,2 milliárd forintot, a kötött felhasználású támogatások (tűzoltóság, jövedelempótló ellátások, közfoglalkoztatás) csaknem 550 millió forintra rúgnak.
Véglegesen átvett pénzeszközként 962 millió forinttal számol a terv. Itt a legnagyobb tétel a rendelőintézet felújítására lehívható 478 millió forintos pályázati forrás. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mintegy 363 millió forintot ad az egészségügyi alapellátásra, járóbeteg-szakellátásra, gondozásra, a fiziko- és balneoterápiás részleg működtetésére.
Jelentős arányt képviselnek a pénzforgalom nélküli bevételek, ami gyakorlatilag a pénzmaradványt jelenti. Ez meghaladja az 1,3 milliárd forintot, de ebből 450 millió kötelezettségvállalással, illetve feladattal terhelt.
Mindenképpen meg kell említeni a finanszírozási bevételek előirányzatát is. A rendelőintézet felújításának, korszerűsítésének érdekében a hitelszerződés szerinti 900 milliós hitelkeretből 675 millió forint igénybe vételével számol a költségvetés.
Kiadási oldalon a működési kiadások viszik a prímet, közel 6,4 milliárd forinttal. Ezen belül a személyi juttatások több mint 2,6 milliárd forintja a legnagyobb tétel, melyhez 656 millió forintnyi járulék is társul. A dologi kiadások összege csaknem 2 milliárd forint. Az államháztartáson kívülre történő működési célú pénzeszközátadás előirányzata 645 millió forint. Ebből támogatja az önkormányzat a Városgazda Kft-t, a Sport-Park Kft-t, a sportegyesületeket, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítványt, az egyházakat, az egyesületeket, alapítványokat, civil szervezeteket. Szociálpolitikai ellátásokra 444 millió forint szerepel a pénzügyi tervben.
Felhalmozási és tőkejellegű kiadásként csaknem 2,8 milliárd forinttal számol a költségvetés. Ebből finanszírozza az önkormányzat a rendelőintézet felújítását, korszerűsítését, az utak, járdák felújítását, építését. Folytatódik a közterületek rehabilitációja, az intézmények felújítási programja, a panelprogram, a panel-alprogram és az öko-program is.
A pénzügyi terv 227 millió forintos tartalékot tartalmaz.
A költségvetést előterjesztő Koscsó Lajos polgármester szóbeli kiegészítésében arról beszélt, hogy nincs semmi különlegesség ebben a költségvetésben. Valójában néhány százmilliós a növekmény a rekordösszegű költségvetés az elszámolási szabályoknak, az elnyert forrásoknak, hitelnek, végül, de nem utolsó sorban a várható adóbevételeknek köszönhető.
Tiszaújváros továbbra is növekedési pályán halad, biztonságos a működés, egyetlen önként vállalt feladatról sem kell lemondani, a szocialista-liberális koalíció a három éve elfogadott gazdasági program és a lakosság igényeinek megvalósításán dolgozik. Így vélekedett Omar Suleiman SZDSZ-es képviselő is, kiemelve, hogy a biztonságos, színvonalas működtetéssel párhuzamosan a fejlesztésekre, fejlődésre is biztosít forrásokat a költségvetés.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.