Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2015. december 18., péntek 11:31

Koccintsunk a megvalósult álmainkra! - polgármesteri évértékelő a kerületi lapban
Karsay Ferenc polgármester szerint sikeres, fejlesztésekkel teli évet zártunk, az elvégzett nagyberuházások mellett javult Budafok-Tétény intézményeinek színvonala is
– Az idei év igen nehéz év volt, főleg a második fele. Elárasztották Európát a migránsok, a párizsi merényletek után pedig növekedett a terrorveszély. Polgármester úr hogyan értékeli ezt?
– Európa vezetői sem a hatékony és fenntartható intézkedésekben, de még csak a közös célokban sem képesek megegyezni. A magyar kormány olyan intézkedéseket tett, amiket azóta sokan követtek, azok is, akik a legnagyobb hangon bírálták. Kerületi polgármesterként nyilván nem döntőbíráskodhatok ebben a vitában. Nekem az a dolgom, hogy az itt élők biztonságérzete ne romoljon, és ebben nem Brüsszel vagy Angela Merkel, hanem a magyar kormány segít a legtöbbet.
– Az év második felében súlyos viharkár is érte a kerületet. Hogyan sikerült túljutni ezen a válsághelyzeten, helyreállítani a károkat?
– Egy természeti csapás az emberi együttérzés, szolidaritás olyan mélységeit hozhatja elő, amire nem is gondolnánk a hétköznapokban. A segítőkészség nagyon sok megnyilvánulásával találkoztam. A hivatalunk is jól vizsgázott, mindenki tette a dolgát. Nem is a főnöki irányítás, hanem a kötelességtudat vitte előre az embereket, még az ítéletidő alatt azonnal hozzáláttak a kárelhárításhoz. A vihar nyomai már nem nagyon láthatók a kerületben, csak a kidőlt fák helye emlékeztet rá. Sajnos a közműveknél, központi hatóságoknál bizonyos koordinálatlanságokat, szabályozatlanságot is felfedett a vészhelyzet, ezekre felhívtuk a figyelmet.
– A határainkon túl, Kárpátalján is súlyos válság van az ukrajnai háború miatt. A kerület hogyan vette ki a részét a határon túli magyarok megsegítéséből?
– Ott segítettünk, ahol erre a legnagyobb szükség mutatkozott. A miniszterelnök felhívásával összhangban olyan kárpátaljai magyarok lakta kistelepülést kerestünk és találtunk, amelyet hosszabb távon is segíteni, támogatni kívánunk. A  Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke ajánlotta figyelmünkbe a határ menti Mezőkaszonyt, amelyhez múltbéli kötődésünk is van, a kaszonyi szőlőhegy borászai ugyanis egykoron a budafoki Törley Pezsgőgyár megbecsült beszállítói voltak. Nagy sikere volt az év elején indított lakossági adománygyűjtésnek, és az országos felhívásunkhoz több önkormányzat is jelentős felajánlásokkal csatlakozott. A segítségnyújtásban kiemelt partnerünk volt a nemrég kerületünkben országos központját megnyitó Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat. Lehel László elnök-igazgatóval abban állapodtunk meg, hogy a sikeres együttműködést a jövőben is folytatjuk. A testvér-települési kapcsolatokat Mezőkaszonnyal idén több alkalommal is megerősítettük, nyáron mintegy kétmillió forintnyi adományt juttattunk el a gyermekétkeztetés támogatására, legutóbb pedig Mikulás-ajándékokat és öt felújított számítógépet vittünk ki a mezőkaszonyi gyerekeknek, illetve önkormányzati intézményeknek. A közeljövőben javaslatot fogok tenni a képviselő-testületnek testvér-települési kapcsolat létesítésére.
– Budafok-Tétény ehhez képest a béke kis szigete maradhatott? Javult vagy romlott a közbiztonság?
– A közbiztonság objektív mértéke a statisztikákból állapítható meg, ebben hagyományosan nagyon jól állunk a fővárosban. Kapitány úr nagy hangsúlyt fektet a jó kapcsolatra a lakossággal, az iskolákkal, a civil szervezetekkel, ez segít a rendőrségnek a megelőzésben és a gyors reagálásban. A kerületi nyomozók bravúros munkát végeztek egy sorozatbetörő társaság lefülelésében. A közbiztonságot ugyanakkor a lakosság nem a statisztika, hanem a saját biztonságérzete szerint ítéli meg. A közeljövőben az önkormányzat által felszerelendő kamerarendszernek nagy elriasztó hatása lesz a gépjárművel mozgó bűnözőkre.
– A kormány átvállalta az önkormányzatok adósságát. Hogyan érzékelhetők, miben mutatkoztak meg ennek a kedvező hatásai?
– A kerületi önkormányzat ezt megelőzően mindig eleget tett fizetési kötelezettségeinek, minket nem a csődtől mentett meg a kormány intézkedése. Ugyanakkor természetesen nagy segítség, hogy az adósságszolgálattól megszabadultunk, fejlesztésekre fordíthatjuk az így felszabaduló forrásokat.
– Milyen fejlesztéseket sikerült végrehajtani az idén, és milyen fejlesztési tervek vannak a jövő évre?
– Az egész lapszámot meg lehetne tölteni a fejlesztések felsorolásával. Csak példákat tudok most mondani: a csatornaépítéshez kapcsolódóan 25 utca kapott teljes szélességében aszfaltburkolatot, mivel a projekt keretében csak a csatorna nyomvonalában állították volna helyre az utakat. A Bartók Béla-lakótelepen futókör épült napelemes világítással, az Arany János-lakótelepen fitneszeszközöket helyeztünk ki. A Rózsakert-lakótelepen elkészült a régóta várt kutyafuttató, itt és a József Attila-lakótelepen megterveztettük a közlekedés és a zöldfelületek átfogó megújítását. Három iskolánk korszerű kondenzációs kazánt kapott, a Hajós Alfréd uszodába új légkezelő rendszert építettek be. Elkészült a Stáció lépcső és környezete megújítása. További fejlesztési terveink között szerepel a fővárosi önkormányzat beruházásában két körforgalom megépítése a Balatoni úton, és a Városház téri villamosmegállók és környezetük megújítása. Pályázunk jégcsarnok megépítésére és a Hajós Alfréd Tanuszoda bővítésére az úgynevezett TAO-pénzből, és tovább folyik a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézet felújítása.
– Az egyik legnagyobb idei beruházás a budafoki piac. Elcsendesültek a kezdeti kritikus hangok? Elégedett a lakosság a fejlesztéssel?
– Nem tudom, milyen kritikákra gondol, mert mind a lakosság, mind a kereskedők túlnyomó része végig támogatta a projektet. Ahhoz képest, mekkora beruházásról van szó és milyen gyorsan elkészült, igazán kevés volt a konfliktus, és ezeket is sikerült gyorsan és kulturáltan rendezni. A lakossági elégedettséget le lehet mérni, ha valaki benéz a piacra, és látja, milyen sokan vásárolnak ott. Az új, külső megjelenésében is látványos budafoki Szomszédok piaca előtt szabaddá vált tér, az egykori piac helyszíne is olyan közösségi térré változott, amelyre méltán lehetnek büszkék Budafok-Tétény lakói. A piaci beruházás részeként sikerült egy modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő sétateret, hangulatos közparkot kialakítani, amely minden bizonnyal segíti majd a közösségi kapcsolatok erősítését, kiváló találkozóhellyé válhat. Ugyancsak a fővárosi TÉR-KÖZ pályázati támogatásnak és a kerületi hozzáadott önrésznek köszönhetően idén megújulhatott a budafoki Stáció is, sikerült felújítani a lépcsősort, és új arculatot kapott a többszintes Stáció park. Nagy eséllyel a kerület e központi helyszíne is sűrűn látogatott idegenforgalmi látványossággá, „a kerület kilátójává” válik majd.
– A másik nagy korszerűsítés a csatornázás volt a kerületben. Ezzel kapcsolatban igen sok volt, és még ma is sok a lakossági panasz. Mi a jelentősége a beruházásnak? Hogyan tudja kezelni a kerület a lakossági kifogásokat, hiszen ez fővárosi beruházás?
– A Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése projekt eredményeként két év alatt összesen 240 kilométernyi új csatorna épült a főváros eddig ellátatlan részein. Száz éve nem volt ennyire nagy hatású környezetvédelmi projekt a fővárosban. Ebből kerületünk 34 kilométerrel veszi ki a részét, ezzel a második a kerületek közül. Ezzel a példátlan nagyságú munkával a projekt irányítói és a számos kivitelező nem birkózott meg kifogástalanul. Bár nem a kerület volt a beruházó, a polgármesteri hivatal dolgozói végig figyelemmel kísérték a munkálatokat, és igyekeztek mindent megtenni azért, hogy a lakosságot joggal zavaró hibákat megelőzzék vagy kijavítsák. Mostanában azért sok a panasz, mert helyenként az egyszer már leburkolt területeket újra felbontják. Ennek az az oka, hogy ragaszkodunk a hibák kijavításához – ha nem tennénk, azért joggal érne bennünket bírálat.
– Hogyan alakultak a kapcsolatok a civil szervezetekkel, az egyházakkal? Milyen az együttműködés a helyi vállalkozókkal?
– Budafok-Tétény egyik sajátossága – és emberi arculatának egyik meghatározó eleme – a civil szervezetek léte és munkája. Az önkormányzat más kerületekhez képest is kiemelkedő támogatást ad munkájukhoz. A lokálpatriotizmusnak nagyon nagy hagyományai vannak az Budafokon, Budatétényben, Baross Gábor-telepen és Nagytétényben is. Természetes, hogy az önkormányzat igyekszik óvni ezeket a hagyományokat, és munkájában támaszkodik a civil szervezetek véleményére, a feladatai egy részét pedig rábízza a legnagyobb helyismerettel rendelkező, helyi civil szervezetekre. Az egyházakkal hasonlóan jó viszonyt ápolunk, minden évben 10 milliós nagyságrendű összeggel segítjük tevékenységüket, közösségépítő munkásságukat, emellett külön támogatjuk az egyes felekezeteknek a kerületi oktatási és szociális ágazatban végzett munkáját.
–  Hogyan éreztetik a hatásukat a kormány szociális intézkedései a kerületben? Gondolok itt például a családtámogatásokra, az ingyen étkeztetésre, a megváltozott munkaképességűek támogatására vagy a közmunkaprogramra.
– Az önkormányzatunk által két éve elfogadott helyi esélyegyenlőségi programban is megfogalmazott célok alapvetően egybeesnek az erre vonatkozó kormányzati intézkedésekkel. Kerületünkben az önkormányzaton belül külön munkacsoport felel az mélyszegénységben élők, romák, fogyatékkal élők, gyermekek, nők, időskorúak helyzetének javításáért. 
Mindenekelőtt a legelesettebbekről szólva, a kerületi Szociális Szolgálat naponta 233 rászorulónak biztosít étkezést, szükség esetén házhozszállítással. 113 kerületi lakos részesül rendszeres otthoni segítségnyújtásban, gondozásban, 60 idős vagy mozgásában korlátozott személy számára az önkormányzat lakhelyre telepített jelzőrendszeres segélykérő készüléket biztosított. A közösségi alapellátás keretében pedig 56 pszichiátriai beteg ápolását, gondozását is a kerület költségvetéséből finanszírozzák. További 58 beteg kap a kerületben úgynevezett támogatói szolgáltatást. 92 időskorú kap nappali ellátást. Fogyatékos személyek esetében 30 az ellátottak száma. A pszichiátriai betegek részére a kerület 30 férőhelyet finanszíroz nappali ellátás formájában.
A gyermekétkeztetésre vonatkozó idei kormányzati döntés alapján szeptember óta az óvodás és bölcsődés gyermekek mintegy kétharmada kerületünkben is térítésmentesen juthat napi étkezéshez, de ezen a helyzeten dietetikus szakemberek segítségével, a menüsorok folyamatos alakításával, finomításával próbálunk változtatni. Az új, szigorúbb közétkeztetési szabályok életbelépését követően önkormányzatunk közbeszerzési eljárás során új szolgáltatót bízott meg a feladat ellátásával. 48 hónapra igen jelentős összeget, 2,4 milliárd forintot különített el erre a célra a képviselő-testület.
Idén komoly kihívást jelentett az önkormányzatok számára a szociális ellátási rendszer jogszabályi változása. Az eddigi, nagyrészt központi költségvetési források helyett az új szabályok szerint az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk a szociális támogatások fedezetét. A megváltozott környezethez igazodva igyekeztünk olyan új ellátási formákat bevezetni, mint például a gyógyszertámogatás, amelyre idén mintegy másfél millió forintot fordítottunk, vagy a vis maior kárral sújtott ingatlanok helyreállítási támogatása, amelyre komoly igény mutatkozott például a július 8-i viharkárok elhárítása során.
Az ellátottak helyzetén segítettünk azzal is, hogy idén folytattuk a tavaly bevezetett gyakorlatot, mely szerint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultaknak a Magyar Posta Zrt. házhoz vitte az Erzsébet-utalványokat.
A közfoglalkoztatási program lehető leghatékonyabb felhasználásával is igyekeztünk minél nagyobb mértékben a nehéz élethelyzetbe került lakosaink segítségére lenni. A 2012 és 2015 közötti időszakban valamennyi központi közfoglalkoztatási programra sikerrel pályáztunk, nyolc alkalommal, összesen 81,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást tudtunk közmunka finanszírozására fordítani. Tizenegy különféle munkakörben 157 kerületi lakos napi 8 órás foglakoztatását és 30 fő munkaügyi továbbképzését tudtuk biztosítani. 
– Karácsony közeledtével, az adventi időszakban mindenkiben felmerül, hogy „jónak lenni jó”. Hogyan tölti a karácsonyt, mit üzen ebből az alkalomból a kerületieknek, és összességében milyennek ítéli meg az idei évet és milyen esztendőt szeretne 2016-ban?
– A közérdek szolgálójaként nem engedhetem meg magamnak, hogy csak advent idején törekedjek a jóra. Az év vége számomra a számvetés és az erőgyűjtés ideje. Mindent megtettem-e, ami módomban áll? Lesz-e elég kitartásom és elszántságom a terveink megvalósításához? Karácsonyt ugyan a családban, a „legbelsőbb körben” ünnepeljük, ugyanakkor hatalmas közösségi élmény is, hiszen a mi keresztény gyökerű kultúránkban mindenki egyaránt az összetartó szeretetet éli meg az évnek ebben a szakában. Nekem is a családi támogatás, a biztos háttér ad erőt.
Az idei kiemelkedően sikeres év volt az önkormányzat tevékenységében, a már említett nagyberuházások mellett számtalan út, járda, közterület, park újult meg, intézményeink színvonala is javult. Azt kívánom, 2016 legalább ennyire eredményes legyen, kerületünk lakói pedig egy sikeres ország fejlődő fővárosának gazdagodó kerületében, megvalósult álmaikra koccinthassanak egy év múlva! Ígérem, hogy munkatársaimmal együtt mindent megteszünk ennek érdekében, a szolgáló szeretet szellemében!

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.