Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2016. január 13., szerda 21:12

Önkormányzati szolgáltató központ nyílt Budapesten
Ünnepélyes keretek között, 2016. január 12-én megnyílt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége titkársága által üzemeltetett Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ a budapesti Damjanich utcában. A MANORKA projekt célkitűzéseként megvalósított önkormányzati központ ingyenes helyszínt biztosít bármely magyar önkormányzat számára, legyen szó megbeszélésről, vagy rendezvényről. Emellett elérhetőek lesznek a TÖOSZ által, az elmúlt években kidolgozott képzési programok és felhalmozott tudásbázis is.

Az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ a MANORKA projekt keretében jött létre, amelyet a TÖOSZ 2013 szeptembere óta kilenc projektpartnerével (Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége, Életen Át Tartó Tanulásért Ügynökség Norvégiában – VOX, Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Miniszterelnökség, Magyar  Faluszövetség, Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, Szövetség az Életen át tartó Tanulásért, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete) közösen hajt végre. A koordinációs központ nagytermét és tárgyalótermét a manorka.net című honlapon keresztül veheti ingyenesen igénybe bármely magyar önkormányzat.

Az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ átadásán részt vett dr. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség Európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára és munkatársai, a Norvég Királyi Nagykövetség képviseletében Ruzsbaczky Tímea és a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége (KS) programmenedzsere Gunnbjorg Navik, valamint a MANORKA projektben partner szervezetek vezetői, képviselői, köztük a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízottjai, és a társ országos önkormányzati érdekszövetségek munkatársai.

Régi igény volt önkormányzatok részéről, hogy legyen egy hely a fővárosban, amit megbeszéléseik helyszíneként használhatnak a polgármesterek, a választott képviselők és önkormányzati szakemberek. A hazai pálya előnyét szeretnénk nyújtani és azt szeretnénk, hogy önkormányzataink magukénak érezzék központunkat - mondta Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ átadásán. Kiemelte, hogy a három önkormányzati szövetség (Magyar Faluszövetség, Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége és a TÖOSZ), valamint az összes projektpartner szerepét, amelyek a TÖOSZ vezetésével megpályázták e projekt végrehajtását. Példás együttműködéssel küzdöttek, hogy ma itt állhassunk, és együtt örülhessünk közös sikerünknek - tette hozzá a szövetség elnöke.

Schmidt Jenő köszönetét fejezte ki a KS-nek, a hazai önkormányzati szövetségek norvég testvérszervezetének, melynek képviselői és szakemberei folyamatosan, a kezdetektől fogva hathatós segítséget nyújtottak, együttműködtek és példát mutattak azzal, hogy betekintést engedtek a norvég mentalitásba és munkamódszerekbe.

A Központban elérhetőek lesznek a TÖOSZ által az elmúlt években kidolgozott képzési programok és a felhalmozott tudásbázis:

-    A MANORKA projekt Képviselők Képzése
-    Az ügyféloldali erőszak megelőzéséről szóló kétnapos tréning
-    A Polgármester Akadémia átfogó és tematikus képzése
-         A Településvezetési Akadémia rövidebb képzése, amelynek során a vezetői készségfejlesztésre fókuszálunk;
-    A határon átnyúló együttműködést elősegítő LG4CBC kétnapos tréningje, bármely önkormányzati nemzetközi együttműködéshez;
-    Az önkormányzati pénzügyi menedzsmentről a MAFIS nevű kétnapos tréning;
-    Megismerhetőek a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázatai;
-    A Központban szakkönyvtár található, amelyben tovább folytatják a települési monográfiák gyűjtését.

A MANORKA projekt a Központ létrehozásán kívül számos elemet tartalmaz, valamennyivel egy fő célra törekedve: fejlesszük önkormányzatainkat és a helyi demokráciát Magyarországon!


1 csatolt kép onkormanyzatikozpont
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.