Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2016. január 14., csütörtök 10:44

Közlemény a TÖOSZ kibővített elnökségi üléséről
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöksége első rendes havi ülésére 2016. január 12-én a szövetség új székhelyén (1071 Budapest, Damjanich utca 44. III. 1.) kialakított Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban került sor. Az elnökség aktuális kérdésekben foglalt állást.

1.    Szűnjön meg végleg a „puha pénzek” osztogatásának rendszere

A TÖOSZ elnöksége megvitatta az egyes települési önkormányzatok feladatainak támogatása érdekében történő előirányzat átcsoportosításokról szóló 2006/2015. (XII. 29.) Korm. Határozatot, és egyhangú szavazással kifejezésre juttatta, hogy továbbra sem ért egyet azzal, hogy a kormányzat az általános és jogilag szabályozott támogatásokon kívül nyújt juttatásokat egyes önkormányzatoknak. Az elnökség megerősítette a TÖOSZ küldöttgyűlése 6/2015. (IV. 9.) KGY határozatában megfogalmazott elvárást, hogy a „puha pénzek” osztogatásának rendszere szűnjön meg.

Az év végi pályázatos és pályázat nélküli kormányzati pénzosztás egyben kritikáját jelenti a feladat alapú finanszírozásnak, rontja a szabályszerű és takarékos gazdálkodásba vetett hitet, növeli a térségi egyenlőtlenségeket és növeli a kistelepülések hátrányos helyzetét. A támogatási jogcímek ugyanakkor jól jelzik, hogy jelentős az igény és a szükség a hazai fejlesztési támogatásokra, elsődlegesen a kisebb lakosságszámú és saját forrással nem rendelkező önkormányzatok számára.

A kijárási rendszer következtében nyújtott egyedi támogatások növelik a települési közszolgáltatások közötti igazságtalanságot, települések sokaságán élők kerülnek hátrányos helyzetbe.

A kapkodó kormányzati forrásosztás és annak végrehajtása következtében sok települési önkormányzat kapott tévedésből nem várt támogatást, amelynek visszafizetése jelentős többletköltséggel jár, ezért a TÖOSZ elnöksége sürgeti, hogy az érintett településeknek a kormányzati adminisztrációs hibából adódó költségeit teljes körűen és soron kívül biztosítsa a forrás felett rendelkező Belügyminisztérium.

2.    Ismételt kezdeményezés a polgármesteri illetmények rendezése érdekében

A TÖOSZ elnöksége áttekintette a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény (Mötv.) módosítására irányuló T/7408 számú törvényjavaslat sorsát, amely nem kapta meg az Országgyűlésben a szükséges kétharmados többségű támogatottságot.

A TÖOSZ elnöksége továbbra is fontosnak tartja a polgármesteri javadalmazás átfogó és megnyugtató rendezését, ezért az elnökség kezdeményezte az Országgyűlés frakcióinál, hogy mielőbb kezdjék meg az egyeztető tárgyalást annak érdekében, hogy kétharmados támogatottságú javaslatot terjeszthessenek közösen az Országgyűlés elé. A TÖOSZ elnöksége reményét fejezte ki, hogy az egyes parlamenti frakciók által a polgármestereknek eljuttatott leveleikben írtak valóban érvényesíthetők, vagyis a politikai erők eltökéltek a kérdés átfogó rendezésében.
Ehhez a többpárti javaslathoz kiindulási pontként a TÖOSZ felajánlotta korábbi – a polgármesterek széles körével egyeztetett - javaslatát és kezdeményezte, hogy a többpárti parlamenti egyeztetés szakmai előkészítő folyamatába vonják be az országos önkormányzati szövetségeket.


Budapest, 2016. január 13.

Schmidt Jenő
elnök, TÖOSZ1 csatolt dokumentum tooszsajtokozlemeny20160112
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.