Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2017. március 14., kedd 14:19

23 önkormányzati passzívminősítésű bérlakás épül a XIII. kerületben
Alapkő avatással köszöntöttük a márciusi ünnepet

2017. március 14-én helyezte el a XIII. kerületi Önkormányzat és a közbeszerzés nyertese FK-RASZTER Zrt. nevében dr. Tóth József polgármester és Farkas László vezérigazgató a Kartács utca 14. szám alatti 23 lakásos önkormányzati bérház alapkövét. A kiemelkedő beruházás megfelel a passzívház kritériumainak, a 100%-ban önkormányzati forrás költsége közel egy milliárd Ft. A kivitelezés várható befejezése 2018 év eleje.



Dr. Tóth József nyitó gondolatában a minden területen (lakásépítés, közterület megújítás, intézmény működtetés) minőségi szolgáltatást nyújtó önkormányzatról szólt. A bérlakásépítést más kerületekkel ellentétben a kerület fontosnak tartja, mert segítséget nyújt a fiatal korosztály életkezdéséhez, vagy a megváltozott életkörülmény közé kerülő háztartásokban lakóknak. Minden épülő lakás legalább két család életkörülményeit teszi komfortosabbá.
 
Az önkormányzat 2002. óta folytatja bérlakás programját, mely során 9 helyszínen 576 lakást épített, egyedülálló módon annyit, mint a többi önkormányzat összesen. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva ez több, mint 900 család lakhatását tette ez idáig lehetővé. Az önkormányzat 2015 - 2019 közötti, „Lendületben a XIII. kerület” című középtávú programjában szerepel a bérlakás állomány növelése legalább 50 db bérlakással.
 
A 100%-ban önkormányzati tulajdonú lakóépület pince, földszint, 5 emeletes lesz. A lakásszámnak megfelelő gépkocsi tárolót a mélygarázsban és a földszinten helyezik el. A lakások jellemzően 1 és 2 szobásak. Minden lakás önálló konyha és étkező helyiséggel rendelkezik, átlagos alapterületük 40-50 m2. Két lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki.
 
Az épület fűtése a legmodernebb fűtési-hűtési rendszerrel történik. A központi kondenzációs gázkazán az üzemeltetési biztonság érdekében indokolt esetben rásegít a fűtésre. A lakások komfort szellőzéssel ellátottak lesznek, a lakóterekbe történő friss levegő befúvással. A homlokzati hőszigetelés vastagsága 20 cm.
 
Az épület az önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében megfelel a passzív ház kritériumoknak. Minden lakás közműfogyasztása egyedi méréssel történik. Az épületben épületfelügyeleti (távriasztással) és épületautomatikai rendszer fog működni.
 
A Kartács utca – Csata utca – Gömb utca – Üteg tömb nem tartozik a kerületi városkép szempontjából kiemelt területek közé, a szomszédos telken álló Csata Utcai Általános Iskola épülete fővárosi védettségű. A területválasztás tudatos célja volt, hogy az önkormányzati beruházással ösztönözzük a magánerős építkezéseket és a kerület ezen részein a Jász utca környékéhez hasonló fellendülés kezdődjék. Az önkormányzati területfejlesztés hatása a meglévő magántulajdon felértékelődését is maga után vonja.
 
A Meséskert passzívház tagóvodánk (az építő szintén a FK-RASZTER Zrt. volt) a legkorszerűbb energiatudatos óvoda az országban, színvonala Európában is kimagasló. Ez az első ilyen volumenű minősített passzív közösségi épület. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el a közelmúltban épült 100 lakásos passzívház beruházást. A Közép-Európában is egyedülálló épületet az önkormányzat a legmagasabb szintű környezettudatos technológiával építtette, saját beruházásban.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.