Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2018. június 19. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerületi Önkormányzata
2017. május 12., péntek 11:29

A XIII. kerület az M3-as mind a hét állomásának akadálymentesítéséért
A megjelent hírek szerint rövidesen megkezdődik a M3-as metróvonal felújítása. Ugyanakkor kétségessé vált, hogy valamennyi állomás akadálymentes lesz. A hét megállóval érintett XIII. kerület fontosnak tartja, hogy a főváros az ígéretét betartva valamennyi állomáshoz kapcsolódó létesítményt akadálymentesítsen. Dr. Tóth József polgármester és a Lokálpatrióták Egyesülete is még 2016 tavaszán eljuttatta a felújítással kapcsolatos javaslatait és elvárásait Tarlós István főpolgármesterhez. A kerület az akadálymentességet kérő kezdeményezés sikerességét elvárja.
 
A XIII. kerület polgármestere a főpolgármesterhez címzett levelében az elmúlt év márciusában nyolc pontban foglalta össze a felújítással kapcsolatos, ismeretessé vált tervekkel összefüggő javaslatait. A polgármester partneri együttműködést és információcserét kezdeményezett a beruházásra vonatkozó kérdésekben, továbbá arra kérte a főváros vezetőjét, hogy a felújítás idején, a metró kiváltására szánt autóbuszok kiválasztásánál az illetékesek kizárólag alacsony padlójú, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő típusokat állítsanak forgalomba. Dr. Tóth József kezdeményezte, hogy a felújítás során gondoskodjanak minden peron és aluljáró akadálymentesítéséről, és a lakosság széleskörű és naprakész tájékoztatása érdekében a beruházó üzemeltessen egy erre a célra létrehozott internetes felületet. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkálatokkal összefüggésben szükséges lenne megvizsgálni az érintett területek tömegközlekedési helyzetét, a forgalomtechnikai szabályozást, és időben végre kellene hajtani a szükséges módosításokat. A javaslatok között az is szerepelt, hogy mivel a felújítás ideje alatt várhatóan jelentősen növekedni fog a Váci út és a környező utcák forgalma, terhelése, a fővárosi pénzmaradvány felhasználásánál számoljanak a Pap Károly utca – Röppentyű utca – Göncöl utca és a Gyöngyösi utca felújításával.
 
A polgármester levelét követően, 2016 áprilisában a XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete aláírásokat gyűjtött annak érdekében, hogy a metró felújítása során orvosolják a régen megoldatlan, a mozgássérültek közlekedését akadályozó problémákat, és a teljes M3 metró vonalán biztosítsák a peronok és az aluljárók akadálymenetesítését.
 
A főváros vezetője – tájékoztatása szerint – dr. Tóth József levelét, és a Lokálpatrióták által gyűjtött aláírásokat továbbította a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatójához. A szervezet Metró Felújítási Projekt Igazgatósága a napokban kelt válaszában ígéretet tett arra, hogy a beruházás folyamán biztosítani fogják az akadálymentes közlekedéshez fűződő jogos társadalmi elvárások teljesülését. 
 
Új fejlemény az ügyben, hogy az M3 metróvonal felújításának generáltervezője, a Főmterv Zrt. a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megkeresését követően, 2017 áprilisában részletes tájékoztatást adott a projekten belül megvalósuló akadálymenetesítés részleteiről. E szerint a felújítást követően valamennyi, a XIII. kerületben található metró megálló akadálymentesített lesz. A már meglévő, illetve megvalósítani tervezett rámpákat fűtéssel látják el, a Lehel téri aluljáró Victor Hugo utcai kijáratánál, a Forgách utcánál és a Gyöngyösi utcai megállóknál duplex felvonókat telepítenek, kicserélik és korszerűsítik a felszínre vezető mozgólépcsőket. A Dózsa György úti és az Árpád hídi aluljáróknál felvonókat építenek.

Mindezek alapján várhatóan sikeresnek tekinthetjük a kerület polgármestere és a Lokálpatrióták Egyesületének közbenjárását, és az M3 metróvonal felújítása során megvalósul a régen várt akadálymentesítés a metró teljes XIII. kerületi szakaszán.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és annak Polgármesteri Tago...
2016. május 27., péntek 21:49
Alapvető érték az önkormányzatiság, a helyi társadalom, a közösségek önrendelkezési joga.
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.