Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. május 25., csütörtök 10:28

Minden orvosi rendelő megújul Miskolcon 2020-ig
Miskolcon működik az ország egyik legjobban szervezett egészségügyi alapellátó rendszere. A 2010-ben megkezdett átfogó egészségügyi fejlesztések eredményeként ésszerű, korszerű, és hatékony egészségügyi alapellátási rendszer épült ki Miskolcon.
Az önkormányzat soha nem látott mértékű összegeket költött a háziorvosi rendszer fejlesztésére.
2010 óta a város összesen több mint 1,1 Milliárd forintot fordított tíz orvosi rendelő felújítására, valamint két Egészségház kialakítására. Az első ütemben, 2015-ig megújult a Testvérvárosok úti, az Andrássy utcai, a Győri kapui, a Latorca utcai, a Szentpéteri kapui és a Fábián utcai rendelő, valamint két egészségházat alakítottak ki - a Szentgyörgy úti és a Tömörkény úti Egészségházat.
Idén május közepéig 4 felnőtt-, illetve gyermekorvosi rendelő- a Corvin utcai gyermek- és felnőtt orvosi rendelő, valamint a Bajcsy-Zsilinszky úti és a Győri kapui orvosi rendelő infrastrukturális fejlesztése történt meg. Hamarosan elkezdődhet a Lyukóvölgyi orvosi rendelő építése, amelyben egy felnőtt és egy házi gyermekorvosi körzet, valamint védőnői szolgálat működik majd. A Miskolci Egészségfejlesztési Intézetben pedig a fogorvosi praxis korszerű ellátási feltételeinek és az egészségfejlesztési, prevenciós szolgáltatások kialakítása történik.
A tervek szerint, a következő ütemben, 2018-ban elvégzik a Bollóalja utcai, a Csehov utcai, az Otthon téri, a Miskolctapolcai utcai, a Sütő János utcai, a Técsey utcai, a Kazinczy utcai, a Halom utcai, a Kiss Ernő utcai és az Éder György utcai és a Kórház utcai orvosi rendelők rekonstrukcióját is.
           
2020-ig valamennyi önkormányzati tulajdonú orvosi rendelőt fejleszti a város. Ez 59 felnőtt, 30 gyermekorvosi, és 41védőnői körzetet érint, összességében csaknem 1,7 milliárd Ft értékben.
 
Az építkezések, felújítások mellett az egészségügyi ellátás hatékonyabbá tétele érdekében is innovatív lépések történtek.
2016. januárjától nem kell helyi iparűzési adót fizetni a miskolci háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, fogorvosi alapellátást végző orvosoknak és a védőnő vállalkozóknak akkor, ha bevételük 80 százaléka ebből a tevékenységből származik, és iparűzési adóalapjuk nem haladja meg a 20 millió forintot.
Az országban az elsők között Miskolcon – polgármesteri kezdeményezésre és önkormányzati finanszírozással – valósult meg az egészségügyi alap- és szakellátás informatikai rendszereinek integrációja, amelynek eredményeként a háziorvosok és házi gyermekorvosok a rendelőjükben használt szoftverből el tudják érni a kórházak, szakrendelők informatikai hálózatát, így számukra elérhetővé váltak a város egészségügyi intézményeibe utalt betegek szakorvosi leletei, laboreredményei, és a kórházi zárójelentések.
Az integrált informatikai rendszer lehetővé tette, hogy – szintén polgármesteri kezdeményezésre – elkezdődjön egy országos szinten egyedülálló, új egészségfejlesztési intézet kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy valamennyi miskolci iskoláskorú gyermek évente legalább egyszer átfogó szűrővizsgálatokon vegyen részt; olyan terheléses teszteken is, amelyek a lappangó, nehezen kiszűrhető betegségek diagnosztizálását is lehetővé teszik. (pl. cukorbetegség, szív-és érrendszeri problémák, gyermekkori magas vérnyomás, stb.)
Összességében elmondható, hogy a háziorvosi alapellátást érintő fejlesztések célja az volt, hogy – a pályázati lehetőségeket is kihasználva – az alapellátás területén is hatékonyabb, gazdaságosabb, a XXI. század követelményeinek és a szükségleteknek jobban megfelelő egészségügyi ellátórendszer épüljön ki Miskolcon, megteremtődjön a minőségi ellátás korszerű és hatékony feltételrendszere, és erősödjön a családorvosi szerepkör.
 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.