Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

KÖRNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 15., hétfő 21:53

Elismerések és a Községháza átadása a környei ünnepen
A megújult Községháza udvarán kezdődött a környei önkormányzat ünnepi megemlékezése hétfő délután, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott ökumenikus istentisztelettel folytatódott. A Köz Szolgálatáért Díjat a március 15-ei ünnepségen Orlovits Tímea jegyző vehette át, a Környe Díszpolgára címet idén Peter Pfingst, Steffenberg polgármesterének adományozta a helyi képviselő-testület.
A 150 millió forintból felújított Községháza udvarán, a Vackor Óvoda Kamarakórusának tavaszi dalcsokra után köszöntötte az egybegyűlteket hétfő délután Beke László. Környe polgármestere méltatta a szabadságharc és forradalom hőseit, a 162 évvel ezelőtt kivívott szabadságot, melynek értékét az adta meg, hogy Magyarország népe nem számíthatott külső segítségre.
„Más erő nem támogatta törekvésünket, de annyira tiszták és nemesek voltak a célok, hogy nagyon sok nem magyar anyanyelvű is csatlakozott a forradalmunkhoz, a később kialakult szabadságharchoz, s életét is áldozta e nemes célokért.” – fogalmazott a polgármester, példaként említve a dél-lengyelországi város, Tarnów szülöttjét, Bem Józsefet, aki a szabadságharc egyik meghatározó tábornoka volt.
„Őseink példát adtak nekünk, hogy céljaink megvalósítását önállóan is elérhetjük.” – hangsúlyozta később, párhuzamot vonva a település Községházának rekonstrukciójával, melyhez a falu semmilyen támogatásra nem számíthatott, így önerőből valósította meg.
A épp ezért köszönetét fejezte ki valamennyi környei adófizető számára, hiszen – mint elmondta – a település bevételének legfontosabb részét a helyi adók képezik, kezdve az egyszerű polgár adóforintjaitól a nagy vállalkozások milliós tételeikig.
A nemzeti színű szalag átvágása előtt azt is kiemelte, hogy bár a generálkivitelező T-Mátrix Kft. tatabányai társaság, az épületben számos környei vállalkozó munkája köszön vissza. Így a kőműves munkálatok, a nyílászárók, a festés-mázolás, az informatikai, valamint a tűzvédelmi rendszer kialakítása, s a fa bútorzat is mind-mind helyi szakemberek keze munkáját dicsérik.
A Községházára Szemeti Ferenc református tiszteletes osztott áldást, Bedy Sándor plébános szentelte meg, majd a megemlékezés ökumenikus istentisztelettel folytatódott a római katolikus templomban, később pedig a Művelődési Házban az általános iskola diákjainak ünnepi műsora tisztelgett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt.
Az ünnepi program részeként elismerések adományozására is sor került.
A Környe Díszpolgára címet idén Peter Pfingst, Steffenberg adományozta a képviselő-testület. A testvértelepülés első embere hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a rendezvényen, így az elismerést későbbi időpontban veszi át. Öt évvel ezelőtt Peter Pfingst írta alá a partnerkapcsolati szerződést a falu és Steffenberg között. Környének így a németországi településsel jött létre az első, hivatalos szerződésben rögzített kapcsolata. Az önkormányzati és kulturális együttműködésen túl talán a legfontosabb és jövőbe mutató szoros szálak az iskolák között alakultak ki. Ez azért is lényeges, mert már gyerekkorban szövődhetnek barátságok a két település lakói között.
A Köz Szolgálatáért Díjat az ünnepségen Orlovits Tímea jegyző vehette Beke László polgármestertől.
Orlovits Tímea 2006. július 12-étől a község jegyzője. Az elmúlt közel négy év alatt végzett eredményes munkáját nem csak a település fejlődése bizonyítja, hanem a polgármesteri hivatal jogszerű irányítása is. A hivatali dolgozókkal, intézményvezetőkkel jó munkakapcsolatot alakított ki. A képviselő-testület tevékenysége kapcsán is a törvényes működést tartja leginkább szem előtt. Valamennyi bizottság döntés-előkészítő munkáját fontosnak ítéli, mivel meggyőződése, hogy ez a jó testületi döntések alapja.
Szakszerű közreműködésével a község számára előnyös együttműködési megállapodás köttetett Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatával az ipari parkból származó adóbevételek megosztásáról, mely meghatározó jelentőségű Környe további fejlődése szempontjából. Irányítása alatt az önkormányzati vagyon értéke jelentősen megnövekedett, a költségvetés bevételi összege közel duplájára emelkedett. A többi között ez tette lehetővé, hogy a község önerőből felújítsa, megújítsa a polgármesteri hivatalt és környezetét, amely méltó színfoltja lett a településnek.

Az ünnepi műsor után az emlékező közösség a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótta le tiszteletét, ahol az önkormányzat nevében Beke László polgármester, s Orlovits Tímea jegyző, a szlovákiai testvértelepülés, Tardoskedd képviseletében dr. Juhász György polgármester  helyezte el a kegyelet koszorúit, majd a német kisebbségi önkormányzat, pártok, civil szervezetek, s az általános iskola diákönkormányzatának képviselői hajtottak fejet.

2 csatolt kép műsorBeke László-Orlovits Tímea
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.