Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. augusztus 5., szombat 22:00

Emlékhelyet avattak
Oroszlány határában, egy szögesdróttal övezett területen, őrtoronyból és egy gránittáblából álló emlékművet avattak fel pénteken a „Kocsedó”-nak nevezett volt XVIII-as aknai rabtáborra emlékezve.

Az emlékmű avatása előtti köszöntőjében az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: „ahogy az Alaptörvény is fogalmaz, bűnöző szervezetek voltak azok, melyek Magyarországot a szovjet rabigában 1945. után 1990-ig irányították és kormányozták”.
Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a kormánynak fontos volt a történelmi igazságtétel, és az áldozatok kárpótlása. „Idén a kárpótlási nyugdíj kiegészítéseket hatvan százalékkal emeltük, jövő év január elsején további negyven százalékkal emelkednek, így a kommunista rendszer áldozatainak nyugdíj kiegészítése két év alatt megduplázódik” - fogalmazott.
Hozzátette, az 1956-os forradalom nemzeti büszkeségünk alapja, mert a magyar nemzet saját függetlenségéért szembe tudott szállni az akkori kor legerősebb hadseregével. Az ötvenhatos forradalmárok mindenki számára példaképek lehetnek.
„Emlékeztessen ez az emlékmű a szabadságért meghurcoltakra, a ma már érthetetlenre, hogy orvosok, értelmiségiek mérnökök, papok és munkások nyomora lett ez a hely a hazaszeretetért, a szabadságszeretetért” - hangsúlyozta Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője.
Lazók Zoltán, polgármester elmondta, Oroszlány önkormányzata a Közép-és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány által kiírt, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító pályázaton nyert forrás kiegészítésével hozta létre az emlékművet.
„Egy rendszer nem attól diktatúra, mert az emberek úgy érzik, hanem attól, hogy politikusok hazugságaira és félrevezetésére épül, s ez nem szolgálhat mentségül a politikai ellenfelek megalázásának, ellehetetlenítésének, megsemmisítésének” - jelentette ki a város vezetője.
Lazók Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Népgazdasági Tanács 1951-ben rendelkezett a Közérdekű Munkák Igazgatósága, a KÖMI létrehozásáról. Ennek keretében szovjet mintára alakították ki a magyarországi kényszermunka-táborokat, összesen harmincnégy helyszínen.
A hazai kényszermunka csúcspontján, 1953. június elején a letartóztatottak, internáltak és katonai elítéltek összlétszáma mintegy 40 ezer fő volt országosan. A tatabányai szénmedencében több bányaüzemben is dolgoztattak rabokat. Oroszlányban 76 őr és 1196 kényszermunkás tartozott a munkahely-parancsnokság felügyelete alá.
Az oroszlányi volt XVIII-as aknai rabtáborról, a „Kocsedó”-ról kevés dokumentum található a hazai levéltárakban. Nem ismert a parancsnokok neve, az őrszemélyzet és a fogvatartottak névsora sem, viszont az bizonyított, hogy a tábor még 1956 októberében is működött.
A forradalom hírére a még mindig kényszermunkát végző rabok papírok nélkül törtek ki a létesítményből. Szabadulásuk után egy részük Tatabányára ment, majd a Csolnokról szabadult kényszermunkásokkal együtt harcoltak a forradalomban - ismertette a polgármester.
Az avatási ünnepségen Rétvári Bence és Czunyiné Bertalan Judit leplezte le azt a gránitoszlopot, amelyen a következő felirat figyelmezteti a következő generációkat: Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak.
Az esemény koszorúzással zárult pénteken a „Kocsedó” emlékhelyen.

 -MTI-



 
 2017. 08. 05.



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.