Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2017. október 19., csütörtök 15:24

Mini fűszerkert óvodásoknak az Újlipótvárosban
A XIII. kerület tíz év alatt 8 milliárd forintot fordított óvodáinak korszerűsítésére
 
A Thurzó utcai Napsugár óvoda játszóudvarának felújítására 117 millió forintot fordított a XIII. kerületi Önkormányzat. Az újlipótvárosi óvodában mini fűszerkertet és sportudvart is kialakítottak a gyerekeknek. Az elmúlt évtizedben az önkormányzat összességében 8 milliárd forintot költött óvodáinak modernizálására. „Pedagógusok és más szakemberek bevonásával arra törekszünk, hogy a gyermekek számára különleges plusz szolgáltatásokat is nyújthassunk a korszerűsítésekkel. Egyedi játszószerek is segítik a nevelőtevékenységet” – jegyezte meg a Napsugár tagóvoda mai ünnepélyes átadásán Dr. Tóth József polgármester. Hozzátette: hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került a XIII. kerület.
 
Ma már minden negyedik-ötödik lakásvásárló a XIII. kerületben szeretne letelepedni. Az eltelt húsz évben 1 millió négyzetméter, vagyis nagyjából 20 ezer lakás, illetve 1 millió négyzetméter kereskedelmi szolgáltatóegység épült itt. Mintegy 70 ezer munkahelyet teremtett a kerület az elmúlt években. És bár az iskolák működtetéséből az állam kizárta az önkormányzatokat, a XIII. kerület viszont annál inkább koncentrál óvodái korszerűsítésére. Mindehhez az önkormányzat összes szolgáltatásának magas szinten kell lennie, a szociális ellátásnak éppúgy, mint az egészségügyinek. Ennek kapcsán azt is figyelembe kell vennie az önkormányzatnak: a kerületben emelkedik a gyermekszületések száma, ahogy a beköltözésekkel is növekszik a lakosság.

„A XIII. kerület jelenleg 3300 gyermek ellátását biztosítja olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival” – mondta Dr. Tóth József a Thurzó utcai Napsugár Tagóvoda mai átadóünnepségén.

Az újlipótvárosi óvoda 133 férőhelyes; játszóudvara 3000 négyzetméter. Ezt teljes körűen korszerűsítette az önkormányzat – öntött gumi- illetve térburkolatokkal, füves felületekkel – például 5 ágyásos fűszerkerttel –, modern, kombinált kültéri játékokkal. Túl ezen megoldották az udvar vízelvezetését, árnyékolását is. Ez a jelentős beruházás 117 millió forintba került.

Miként a polgármester fogalmazott: „A XIII. kerületi óvodák korszerűsítésébe az építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a színes óvodai programok kidolgozása vagy a modern, egyéniségközpontú pedagógiai programok bevezetése, az óvodai dolgozók többirányú motivációja.”
Megemlítette még: a kerületi óvodafejlesztési program folytatódik. Minderre évente 700-800 millió forintot fordítanak.
     

Más óvodai felújítások a kerületben 2017-ben
A Tüzér utcai Gyermekkert tagóvoda 600 millió forintból újult meg. Itt korábban 233 gyermekre jutott 9 csoportszoba. Mostantól 10 tágas csoportszobában – egyenként 50 négyzetméteresek – 250 gyermek is elférhet. A felújításkor itt is kreatív terek kialakítására törekedtek a tervezők és a pedagógusok. Létrehoztak egy sóbarlangot is, amely különleges fényterápiás sószoba. A sós levegő belélegzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, és képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását.

Elkészült a Varázskarika tagóvodában (Karikás Frigyes utca) az emeleti ablakok árnyékolása, a Pitypang tagóvodában (Országbíró utca) pedig az ablakárnyékolók és az udvar árnyékolása. A Csicsergő tagóvoda (Gyöngyösi utca) játszóudvara ütéscsillapító gumiburkolatot kapott. A passzívház Meséskert tagóvoda (Kassák Lajos utca) kiegészítő munkáinak keretén belül elektroszmog-szűrőket helyeztek el. A Mese tagóvoda (Esküvő köz) teljes felújítása több száz millió forintba kerül; a korszerűsítés előkészítő munkái lezajlottak.


2 csatolt kép udvar2udvar1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.