Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

SZIGETMONOSTOR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2018. március 6., kedd 17:35

Víz Világnapi esemény az Ivóvíz bölcsőjében
ÖKO-Sziget negyedszer
Környezetvédelmi ismeretterjesztés játékosan
Idén negyedik alkalommal - a Víz világnapjához igazodva, március 22-23-án - szervezi meg Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány, valamint az Outdoor Mission Kft. az általános iskolások legnagyobb környezetvédelmi, ökológiai ismeretterjesztő rendezvényét, az ÖKO-Szigetet.
Tavaly több mint 1000 tanuló és csaknem 70 kísérő pedagógus látogatott el Szigetmonostorra, ahol a gyerekek korosztályra szabott élményalapú, játékos programok keretében szerezhettek átfogó ismereteket a bolygónkat fenyegető környezeti veszélyekről. A rendezvény állandó témája a víz, azonban minden évben egy kapcsolódó problémát is feldolgozunk. Tavaly a biológiai sokféleség veszélyes mértékű csökkenése állt a rendezvény középpontjában. Az idei ÖKO-Szigeten a fogyasztói szokások kerülnek a fókuszba.
Az esemény állami védnöke Áder János köztársasági elnök úr. Az idei ÖKO-Sziget megnyitó ünnepségét úgy terveztük meg, hogy a rendezvényre kilátogató felnőtteknek is szolgáljon új és hasznos információkkal. A szokásos megnyitó beszédek mellett a fogyasztás problematikáját feldolgozó kerekasztal-beszélgetés, valamint egy Szigetmonostorról készült kisfilm levetítése is színesíti a megnyitó programját
Az ÖKO-Szigeten kötött és szabadon látogatható programok várják a diákokat.
A kötött programok keretében, amelyekre előre be kell jelentkezniük az iskoláknak, a legkisebbek, az 1-2. osztályosok, környezettudatos háztartás versenyben vesznek részt. Olyan játékot találtunk ki számukra, amely az otthon megfigyelt szokásokra épít. Ez egyrészt jó alkalom arra, hogy tudatosuljon a hétköznapi rutin, másrészt, a gyerekek a játék révén ösztönözve legyenek arra, hogy átgondolják és esetlegesen felülbírálják a már berögzült szokásokat.
A 3-4. osztályosok arról kapnak átfogó információt, hogy a tányérjukra került étel miből készül, mi lesz a sorsa az el nem fogyasztott ennivalónak, hogyan lesz az ismét része a körforgásnak.
Az 5-6. osztályosok számára egy tanösvényt állítunk fel, amely 8 kiemelt környezeti problémán keresztül szemléletesen mutatja be, hogyan hatunk környezetünkre a fogyasztói szokásainkkal.
Végül a legnagyobbak a Jövő városa című, a szervezők által kifejlesztett társasjáték révén azt tanulhatják meg, mennyi minden szükséges ahhoz, hogy egy város fenntartható módon működjön.
A szabadon látogatható programokat szakmai partnereink nyújtják: az Országos Meteorológiai Szolgálattól és az MTA Ökológiai Kutatóközponttól kezdve a Humusz Szövetségen és a Magyar Természettudományi Múzeumon keresztül a Duna-Ipoly Nemzeti Parkig és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalig (NÉBIH).
Az esemény Szigetmonostor Önkormányzata és a Szigetmonostor Faluház és Klímaközpont támogatásával és aktív közreműködésével valósul meg.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.