Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2018. március 22., csütörtök 10:46

SZÁZÉVES ÉPÜLET ÚJULT MEG FERENCVÁROSBAN ÖNKORMÁNYZATI FORRÁSBÓL
A Ferencvárosi Szociális Városrehabilitáció Budapest rendszerváltozást követő történelmének egyik legnagyobb eredménye. A 2010-es kormányváltást követően a Bácskai János vezette kerület tovább folytatta a város szövetének újraélesztését és 2016-ban elérte eddigi legnagyobb sikerét, amikor az építészeti szakma Oscar-díjának számító FIABCI-díjjal tüntették ki a kerületet a korábban lepusztult városrészek újraélesztéséért.
A szociális városrehabilitáció során elsődleges szempont a komfortosítás. Ezzel párhuzamosan épített örökségünk védelme és a zöld területek bővítése is kiemelt jelentőségű. Ennek szellemében több mint másfél éves munkával újult meg a Tűzoltó utca 33/a számú épület is, amely a helyiek számára közismert Temesváry-tömbhöz tartozik. Az épületegyüttes 1898-ban Temesváry Adolfné mészégető és téglagyáros vállalkozó megrendelésére készült. A leromlott állapotú ház felújítási költségeit a Ferencvárosi Önkormányzat teljes egészében magára vállalta, így a projekt egymilliárd forintból valósult meg. Nemcsak rehabilitációra került sor, hanem emeletráépítéssel további lakások és egy hangulatos zöld udvar kialakítására is. A minden elemében megújult házban negyven lakást alakítottak ki, amelyek többségükben egy illetve kétszobásak. 
Az átadó ünnepségen Bácskai János és a kerület vezetői mellett a kivitelezők és Hollik István országgyűlési képviselő is részt vett, aki beszédében példaértékűnek és sikeresnek nevezte a ferencvárosi városrehabilitációt és kihangsúlyozta, hogy megválasztása esetén a rehabilitáció felgyorsításán fog dolgozni, hiszen a munka még nem ért véget. Ferencvárosban jelenleg még ötvenöt teljesen önkormányzati tulajdonú épület vár felújításra. Bácskai János polgármester Krúdy Gyula szavaival érzékeltette a korábbi ódon ferencvárosi hangulatot, majd kitért arra is hogy a kerület komfortosítása jó ütemben halad, de csak önkormányzati források felhasználásával  a megújulás még évtizedekig eltartana. Nagy szükség van a befektetői bizalomra, kormányzati támogatásra és parlamenti képviseletre is ebben az ügyben.  

Az épület megújításának technikai érdekességei   

A homlokzat az 1800-as évek végére jellemző eklektikus stílusban épült. A felújítás előtt 46 lakás volt az épületben, nagy részük egyszoba-konyhás, a függőfolyosók végén szintenként egy közös WC-vel. A felújítást követően a szintráépítéssel és a tetőtérbeépítéssel együtt 40 lakás alakult ki, többségében 1 és 2 szobásak. A függőfolyósokat újraépítették, a hatályos jogszabályok szerint kiszélesítették. Az új kovácsoltvas függőfolyosó korlát hű másolata az eredetinek.
Megújultak a lakások padlóburkolatai, a vizes helyiségek lap- és csempe burkolata, a falakat a teljes vakolatcsere után újrafestették. Az ablakokat, ajtókat elbontották, az új, hőszigetelő, faszerkezetű nyílászárók a homlokzat védettsége miatt eredeti stílusban kerültek beépítésre. Az épület valamennyi gépészeti és elektromos vezetéke új. Az emeletekre a kényelmes feljutást a 8 személyes lift biztosítja.
A felújítás során nem csak a mai igényeknek való megfelelés - összkomfortos lakások kialakítása - volt a cél, hanem egy új lakókörnyezet kialakítása is. Az épület középső szárnyának lebontásával megnövekedett a zöldterület, s ez által egy nagyon kellemes, nagy légterű, igényes belső pihenőkert jött létre. Emellett törekedtek arra, hogy az épület külső megjelenésében megőrizze eredeti jellegét.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.