Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. július 21. vasárnap
Hírek témák szerint

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. szeptember 12., szerda 13:18

Jó ütemben halad a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése
Békés Város Önkormányzata 2017 májusában a TOP-2.1.3-15 Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések c. pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be „Békés, csapadékvíz elvezetés kialakítása” címmel, mely pályázat 100%-os támogatás intenzitás mellett 154,31 millió Ft támogatást nyert el.

 A TOP-2.1.3-15-BS1-2016-00002 projekt azonosítójú projekt célja a belterületre hullott csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz elvezető rendszerek rendezése és a belterület védelme a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól.


 A projekt konkrét célja a fejlesztéssel érintett utcák (Dánfok, Keserű sor és környéke, Dózsa György u. és környéke, Tárház – Nevelő utcák és környéke) csapadékvíz elvezetésének kialakítása oly módon, hogy azok alkalmasak legyenek a vízgyűjtő területeiken keletkező rendkívüli mértékű csapadék vizek befogadására, zavartalan tovább vezetésükre és a helyi befogadóba juttatására. A fejlesztés eredményeként Békés városában csapadékvíz-csatornák létesítése, felújítása (összesen: 3837 méter) valósul meg. A Vízgyűjtőgazdálkodási Terv alapelveit figyelembe véve cél a helyben keletkezett csapadék helyben tartása. A projekt eredményeként csökken a belvíz veszélyeztetettség illetve javul a környezeti állapot a beruházás által érintett területeken.


 A megvalósítás helyszínei:

Dánfoki Üdülőközpont.
Keserű sor
Dózsa György utca
Tárház utca
Nevelő utca.

 A dánfoki településrész korábban üdülőkörzet volt és leginkább nyaranta volt lakott. Miután lakóövezetté lett nyilvánítva egyre többen költöztek arra a területre és jelenleg egész évben lakottak az ingatlanok. A globális klímaváltozásnak köszönhetően egyre több és nagy intenzitású csapadék hullik, a lehulló vízmennyiség elvezetése ezen a területen nem megoldott így fejlesztési igényként jelentkezett a csapadékvíz-csatornák kiépítése. A lakosok odaköltözésével nőtt az érintett terület beépítettsége, amely egyúttal csökkenti a beszivárgást a talajba. A terület talajtípusa szintén nem kedvez a beszivárgásnak, mert a területet alkotó agyagos talajtípus erősen megköti a vizet és kötötté válik. A felszínükre érkező vizet lassan nyelik el, mert a felszíni része rögtön megduzzad és a víz bejutásának útját állja. Az agyagos talaj nehezen szárad ki, az agyagrészecskék nehezen engedik el a vízmolekulákat. Mindez a lakóingatlanoknak sem kedvez, mert az ingatlan túlzott mozgását idézi elő.


 A Keserű sor és környéke főgyűjtő csatornája részben burkolt, de nem megfelelő szinten kerültek az elemek elhelyezésre. A csatlakozó mellékutcákon sekély csatornák találhatóak, melyek érzékenyek a befogadó állapotára. Az 1999-2000-es években jelentős károk keletkeztek a befogadó állapota miatt. Szintén komoly káresemény történt a 2005. évi nagy csapadék miatt.

A Dózsa György utca és környéke nagy szelvényű csatornája már nem volt képes biztonsággal levezetni a keletkező vizeket. Fenntartása önkormányzati feladat, rendezése elkerülhetetlenné vált.
A Tárház, Nevelő utca környékén lévő záportározó funkcióját a normál csapadékos időszakban ellátja, de pl. az 1999-2000-es belvízkor elöntések keletkeztek megtelésekor. A befogadó, az Élővíz-csatorna túl messze helyezkedik el, hogy a maximális vízszint miatti vizeket provizórikus megoldással kezelni lehessen. A levezető csatorna megépítése szükségszerűvé vált.

 A megvalósítandó tevékenységek az alábbiak:

- Elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése, felújítása, fejlesztése, ezen belül: nyílt csapadékvíz elvezető rendszer illetve belvíz elvezető hálózat építése mederkialakítással, helyreállítással, a műtárgyak átépítésével és helyreállításával együtt, valamint kizárólag indokolt esetben vápás vízelvezető út építése.
- Csapadékcsatorna-hálózat építéssel közvetlenül érintett, a beruházás során sérült közúthálózat burkolat, járda, kapubejáró, parkoló felület a beruházás előttivel azonos típusú burkolattal történő helyreállítása, átereszek átépítése, bővítése.
- Növényzet telepítése, helyreállítása a létesítményekhez tartozó területen beleértve az előírások szerinti parti sávot is.
- Keresztező műtárgyak kiépítése, átépítése, felújítása, rekonstrukciója.
A projekt kivitelezési munkái már folyamatban vannak, az őszi csapadékos időjárás beálltáig minden tervezett beavatkozás megvalósul.
A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Projekt címe: Békés, csapadékvíz elvezetés kialakítása
Projekt azonosító: TOP-2.1.3-15-BS1-2016-00002


 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.