Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

VECSÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. szeptember 17., hétfő 11:51

XVIII. Vecsési Káposztafeszt - Vecsés vendége lesz Áder János köztársasági elnök
A „Minőség és tradíció” jegyében rendezik meg idén a XVIII. Vecsési Káposztafesztet. Mint minden évben, a szervezők idén is igyekeznek az ország legkiválóbb kézműves mestereit, városunk legjellegzetesebb ízeit felvonultatni a szeptember 22-23-i eseményen.

Vecsés Város Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat közös programján minden látogató megkóstolhatja a HÍR-es, azaz a Hagyományok Ízek Régiók védjeggyel ellátott savanyúságokat és káposztás ételeket. Bemutatkoznak a vecsési sváb hagyományőrző csoportok, táncegyüttesek, zenekarok, kórusok.
A Káposztafeszt fő helyszínén, a 400-as út mellett, az Epresben az egyik meghatározó program a főzőverseny, melyen az induló csapatok két napon át mérhetik össze tudásukat. A káposztás ételkülönlegességek zsűri elnöke szombaton Jegenyei István séf, vasárnap Szőke András Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró lesz.

Idén is kiderül, kik készítik a legízletesebb savanyúságokat. A savanyúságverseny zsűrielnöke Velkei József, a Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Pest megyei és Budapesti elnöke lesz. Velkei József nyitja majd meg szombaton a fesztivált.

Szlahó Csaba, Vecsés polgármesterének meghívására Áder János köztársasági elnök is részt vesz a XVIII. Vecsési Káposztafeszten. Áder János ott lesz a Szent Kereszt templomban 10 óra 30 perckor kezdődő szentmisén és az azt követő terményáldáson, majd a templom előtt köszöntő beszédet mond az egybegyűlteknek. Ezt követően a templomtól útnak indul a díszes felvonulás az Epresbe, ahol kézműves kirakodóvásár és egész napos kulturális program várja a látogatókat.

A gasztronónia kedvelők a Kulturverein sátrában saját kezűleg készíthetnek töltött almapaprikát. A fejes káposzta gyalulásának technikáját a kitelepülő Petz Pincészetnél mutatják be. A rendezvény hétvégéjén lovasfogat szállítja majd a fesztiválozókat, de útnak indul a kisvonat is a Bálint Ágnes Emlékházba és a Nyomdagalériába, valamint programokkal készül a vendégek fogadására a Tájház is.

A Tájházban a tradicionális programok mellett megtekinthető Frühwirth Mihály helytörténeti gyűjteménye és a Vecsési Értéktár összeállítása.  A Bálint Ágnes Emlékházban számos gyermek- és családi program várja a látogatókat.

Szeptember 22-én, a Káposztafeszt szombati programjában ismét egy helyi, az itt élő svábok által újjáélesztett hagyomány bemutatására kerül sor. A két évvel ezelőtti „Sváb esküvő” és a tavalyi farsangi „Rétesevés” sikerei után, ebben az évben az „Arató mulatsággal” ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 
Idén több újdonsággal várják a látogatókat a szervezők. Egyebek mellett lesz „Kraut-Kraft”, azaz káposztaemelő verseny és káposztapakoló verseny. Ebben az évben is megrendezik „az ország legnagyobb káposztája”, a „legszebb sátor”, továbbá a dirndl és nemzetiségi ruha versenyt. „Nyitott savanyító” néven egy különleges élményben is részesülhetnek az érdeklők: a Nagymarosi család savanyító üzemében megtekinthetik, hogyan készül a HÍR-es vecsési savanyúság.

Az Epresben szeretettel vár minden zenekedvelőt a Musikverein Wetschesch és a Brunner Zenekar. A színpadon fellép majd többek között a Kolompos, a BIKINI és az Alma együttes, a Rosmarein Tánccsoport, a Heimattöne Kapelle és bemutatkozik Solymár kulturális küldöttsége. A Szomorer Jungs és a Heimattöne Kapelle sétáló zenekarként szórakoztatja majd a közönséget. De lesz „Osztálytalálkozó” is a legnagyobb hazai sztárokkal: Zoltán Erika, Radics Gigi, Csordás Tibi, Kiki, Horváth Tamás, Kozmix, Bárány Attila és DJ Dominique közreműködésével.

A XVIII. Vecsési Káposztafeszt részletes programja, valamint további hasznos információk olvashatók a  weboldalon, illetve a rendezvény facebook oldalán.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.